ΓΔ: 897.55 0.66% Τζίρος: 86.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Αμφιβολίες για το αν θα τηρήσει ο Τζόνσον τα χρονοδιαγράμματα για το Brexit

Την πεποίθηση πως δύσκολα ο Τζόνσον θα τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ εξέφρασε ο ιρλανδός επίτροπος Φιλ Χόγκαν και τόνισε πως το Brexit θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020.

Δεν πρόκειται να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ο Μπόρις Τζόνσον σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν που έκανε δηλώσεις στην The Irish Times και σημειώνει πως ο βρετανός πρωθυπουργός  «δήλωνε πως θα προτιμούσε να τον βρούνε νεκρό σε χαντάκι παρά να ζητήσει την αναβολή του Brexit, πριν κάνει ακριβώς αυτό».

Ο Φιλ Χόγκαν — ως εκ των αρμοδιοτήτων του — θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τη Βρετανία το 2020, οι οποίες θα έχουν στο επίκεντρο τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών. Παράλληλα τόνισε πως η Βρετανία δεν μπορεί να αποχωρήσει από την ΕΕ αλλά να συνεχίσει να απολαμβάνει τα οφέλη της ιδιότητας μαις χώρας-μέλους.

Όπως ορίζει το σχέδιο, η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ στα τέλη του Ιανουαρίου, με την μεταβατική περίοδο να διαρκεί μέχρι το τέλος του 2020 όπου θα αποχωρήσει με ή χωρίς συμφωνία. Ο Ιρλανδός επίτροπος όμως εκφράζει τις αμφιβολίες του για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί ώστε να περάσει η απαραίτητη νομοθεσία και προειδοποιεί πως αν υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία θα υπάρξει κίνδυνος «να διχαστούν οικογένειες, κοινότητες και περιοχές» στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Μεγάλο μέρος του διαλόγου στο ΗΒ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει βασιστεί στην εσφαλμένη υπόθεση ότι είναι εφικτό να γίνει ένα καθαρό Brexit και ταυτόχρονα να διατηρηθούν όλα τα οφέλη της ιδιότητας της χώρας-μέλους της ΕΕ», επισήμανε ο Χόγκαν.

«Τώρα που το πολιτικό αδιέξοδο στο Ουέστμινστερ ήρθη, η επόμενη φάση του Brexit είναι ανάγκη να βασιστεί στον ρεαλισμό και στα γεγονότα», συνέχισε. «Ρητορικά σχήματα του τύπου “η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος” απλά δεν έχουν καμία θέση» στη διαδικασία, πρόσθεσε. Αμφότερες οι πλευρές καλούνται να προχωρήσουν «με ηρεμία και με λογική συνέπεια», συμπλήρωσε ο ιρλανδός επίτροπος.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Brexit
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπ. Τζόνσον δεν θέλει Brexit χωρίς συμφωνία αλλά μπορεί να το αποδεχθεί

Με τη μεταβατική περίοδο που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου να πλησιάζει, ο Τζόνσον και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν χθες, Σάββατο, «να εργασθούν εντατικά» για να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία.