ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: ΑΠΕ

Εξαπλώνονται οι βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Περού

Διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες κατά των δυνάμεων ασφαλείας και άναψαν φωτιές κοντά σε γέφυρα, επιχειρώντας να πλησιάσουν στο αεροδρόμιο – το οποίο παραμένει κλειστό.

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες Παρασκευή σε διάφορες περιοχές του Περού, την επομένη μιας μεγάλης συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα Λίμα. Βίαια επεισόδια εκτυλίχθηκαν στην Αρεκίπα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες κατά των δυνάμεων ασφαλείας και άναψαν φωτιές κοντά σε γέφυρα, επιχειρώντας να πλησιάσουν στο αεροδρόμιο – το οποίο παραμένει κλειστό. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης στην Πούνο (νότια), όπου διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα αστυνομικό τμήμα (σ.σ. αφού νωρίτερα το εγκατέλειψαν οι αστυνομικοί) και ένα τελωνείο στο Ντεσαγκουαδέρο, κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία. Ταραχές σημειώθηκαν και στην περιοχή Λα Λιμπερτάδ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Από το απόγευμα της Πέμπτης οι αρχές έχουν επεκτείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβληθεί σε Λίμα, Κούσκο, Καγιάο και Πούνο, στην περουβιανή Αμαζονία (ανατολικά), στην Τάκνα (νότια) και στην περιοχή Λα Λιμπερτάδ (βόρεια). Στην πρωτεύουσα Λίμα χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε πορεία κατά της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ντίνα, δολοφόνε» και «Αυτή η δημοκρατία δεν είναι δημοκρατία, Ντίνα, ο λαός σε αποκηρύσσει».

Φορώντας ένα λευκό ψάθινο καπέλο και ροζ φούστα, η 50χρονη Όλγα Μαμάνι λέει στον τηλεοπτικό φακό: «Ζητάμε την παραίτηση της Ντίνα (Μπολουάρτε). Αν δεν παραιτηθεί, ο κόσμος δεν θα ησυχάσει». Ο 45χρονος αγρότης Αντόνιο Χουαμάν ορκίζεται πως δεν θα τα παρατήσει μέχρι η πρόεδρος Μπολουάρτε να παραιτηθεί. «Θα μείνουμε εδώ (…) είμαστε πολεμιστές Τσάνκα», λέει, μασώντας φύλλα κόκας που κουβαλάει σε μια μικρή πλαστική σακούλα.

Το αεροδρόμιο του Κούσκο, της τουριστικής πρωτεύουσας του Περού, άνοιξε ξανά το μεσημέρι της Παρασκευής. Ωστόσο, τα σιδηροδρομικά δρομολόγια από και προς το Μάτσου Πίτσου (σ.σ. το εμβληματικό μνημείο των Ίνκας) εξακολουθούν να μην πραγματοποιούνται. Περισσότεροι από 300 τουρίστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην περιοχή.

Ο απολογισμός των ταραχών αφότου ξέσπασε η νέα πολιτική κρίση στο Περού, την 7η Δεκεμβρίου, έφθασε τους 45 νεκρούς. Η κρίση υπογραμμίζει για άλλη μια φορά το πελώριο χάσμα ανάμεσα στην πολιτική και οικονομική ελίτ της πρωτεύουσας και τις φτωχές επαρχίες, όπου πολλοί υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο και θεώρησαν την νίκη του στις εκλογές κάτι σαν εκδίκηση για την περιφρόνηση και τον ρατσισμό που βιώνουν οι αυτόχθονες.

Μετά την καθαίρεση του Καστίγιο, τη σύλληψη και την προφυλάκισή του, τον διαδέχθηκε στην προεδρία η Ντίνα Μπολουάρτε. Πολλοί από τους υποστηρικτές του προκατόχου της, όμως, ξεσηκώθηκαν και βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας την παραίτηση της νέας προέδρου (σ.σ. κατηγορώντας την για προδοσία), τη διάλυση του Κογκρέσου, την αλλαγή του Συντάγματος και την απελευθέρωση του Καστίγιο

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Απόψε η πρώτη ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ μετά τον πόλεμο

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ, θα εκφωνήσει απόψε τηλεοπτική ομιλία στις 21:00, την πρώτη μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση. Η αρχική ομιλία του είχε αναβληθεί το περασμένο Σάββατο.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Αναβολή της κηδείας του Χαμενεΐ στο Ιράν

Το Ιράν ανέβαλε την κηδεία του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, λόγω πρωτοφανούς προσέλευσης και ισραηλινοαμερικανικών επιθέσεων. Η νέα ημερομηνία της τελετής θα ανακοινωθεί. Ο Χαμενεΐ θα ταφεί στη Μασχάντ, τη γενέτειρά του.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: «Ανόητη» χαρακτηρίζει ο ΟΗΕ την αμερικανική επίθεση εν μέσω διαλόγου

Ο Ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «απολύτως ανόητη» την απόφαση των ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν, ενώ τόνισε πως η Τεχεράνη δεν αντέχει οι αμερικανικές βάσεις να χρησιμοποιούνται για επιθέσεις και πως δεν επέλεξε τον πόλεμο.
Δεξαμενές και αεροπλάνα Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Μέση Ανατολή: Λιγοστές πτήσεις και συνεχιζόμενες εκκενώσεις

Εμπορικά αεροσκάφη επανεκκίνησαν περιορισμένα δρομολόγια στη Μέση Ανατολή για τον επαναπατρισμό αποκλεισμένων ταξιδιωτών, έπειτα από 19.000 ακυρώσεις πτήσεων λόγω πολέμου. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και επικίνδυνη.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό, δημιουργία «ουδέτερης ζώνης»

Ισραηλινά πλήγματα έπληξαν τα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, προκαλώντας σημαντικές ζημιές χωρίς προειδοποίηση προς τους κατοίκους. Ο στρατός ανακοίνωσε και δημιουργία «ουδέτερης ζώνης» στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη καλεί την Ευρώπη να αποφύγει εμπλοκή στον πόλεμο

Το Ιράν κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να μην παρέμβουν στον πόλεμο με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι κάθε αμυντική τους ενέργεια θα θεωρηθεί συνεργασία με τους αντιπάλους του και πολεμική ενέργεια κατά της Τεχεράνης.