ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Γενς Στόλτενμπεργκ ομιλία
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια ομιλίας στο ΝΑΤΟ με φόντο το μπλε λογότυπο.

Το ΝΑΤΟ διέψευσε σενάρια για παράταση της θητείας του Στόλτενμπεργκ

Η Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, διέψευσε το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Welt am Sonntag, λέγοντας ότι ο γενικός γραμματέας δεν επιδιώκει να παραταθεί η θητεία του και θα αποχωρήσει από τη θέση το φθινόπωρο.

Σκέψεις να συνεχίσει ο Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του γγ του ΝΑΤΟ αποκαλύπτει δημοσίευμα της Welt am Sonntag. Η εφημερίδα επικαλείται διπλωματικές πηγές. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Συμμαχίας, το διαψεύδει. Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα παρατείνουν τη θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ ως τον Απρίλιο του 2024 λόγω των «εξαιρετικών επιτευγμάτων του» και προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της στρατιωτικής συμμαχίας καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναφέρει το δημοσίευμα της Welt.

Μεταξύ των 30 χωρών μελών υπάρχει άτυπη συμφωνία ότι ο Στόλτενμπεργκ θα πρέπει να παραμείνει στη θέση και μετά το τέλος της θητείας του, στις 30 Σεπτεμβρίου, σημείωσε η Welt am Sonntag, ενώ πρόσθεσε ότι η επίσημη απόφαση θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο η Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, απάντησε ότι ο γενικός γραμματέας δεν επιδιώκει να παραταθεί η θητεία του και θα αποχωρήσει από τη θέση το φθινόπωρο.

«Η θητεία του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ έχει παραταθεί τρεις φορές και υπηρετεί συνολικά σχεδόν εννέα χρόνια», εξήγησε η Λουνγκέσκου. «Η θητεία του φτάνει στο τέλος της τον Οκτώβριο φέτος και δεν έχει καμία πρόθεση να ζητήσει την παράτασή της», πρόσθεσε. Η θητεία του είχε παραταθεί πέρυσι τον Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο του 2023, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ έχει διατελέσει επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας και πρωθυπουργός της χώρας από το 2000 ως το 2001 και από το 2005 ως το 2013. Επίσης έχει υπάρξει υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας. Η Welt επεσήμανε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν να δώσουν στον Στόλτενμπεργκ την ευκαιρία να προεδρεύσει της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας για την 75η επέτειο από την ίδρυσή της, η οποία θα διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2024 στην Ουάσινγκτον.

Την ίδια περίοδο θα μπορεί να αναλάβει την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς λήγει η θητεία του Ντέιβιντ Μάλπας. Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί απόφαση για τον διάδοχο του Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ, αλλά ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας είναι μεταξύ των υποψηφίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Σύντομα συζήτηση στο ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην Αρκτική

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ανέφερε ότι τα μέλη της συμμαχίας θα συζητήσουν εντός των επόμενων εβδομάδων τα ζητήματα ασφάλειας στην Αρκτική, ενώ τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεπουμπλικανός βουλευτής προτείνει τη Γροιλανδία ως 51η πολιτεία ΗΠΑ

Ρεπουμπλικανός βουλευτής στη Φλόριντα κατέθεσε πρόταση νόμου για να γίνει η Γροιλανδία η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, τονίζοντας τη σημασία της για την εθνική ασφάλεια, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει για την προσάρτησή της.
Διαμαρτυρία για τη Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Γροιλανδία: Απορρίπτει κατηγορηματικά τα αμερικανικά σχέδια κατάληψης

Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αμερικανικής κυριαρχίας στο νησί και δηλώνει ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειές της για την εγγύηση της άμυνας της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Ρούτε για ασφάλεια Αρκτικής - Σωστές κινήσεις Τραμπ στη Συμμαχία

Το ΝΑΤΟ εξετάζει νέα μέτρα για την ασφάλεια της Αρκτικής, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Ρούτε, λόγω αυξημένων ρωσικών και κινεζικών δραστηριοτήτων, τονίζοντας τη σημασία της συλλογικής προστασίας της περιοχής.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Το ΝΑΤΟ εξετάζει επόμενα βήματα για ενίσχυση ασφάλειας στην Αρκτική

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, είπε από το Ζάγκρεμπ ότι η Συμμαχία επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για να ενισχυθεί η ασφάλεια στην Αρκτική, μετά τις δηλώσεις Τραμπ για Γροιλανδία.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Κουμπίλιους: Κατάληψη της Γροιλανδίας με βία από ΗΠΑ θα σήμαινε τέλος της Συμμαχίας

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Άμυνας Άντριους Κουμπίλιους προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη βίαιη κατάληψη της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ θα οδηγούσε σε κατάρρευση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίζει τη Δανία βάσει της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής.