ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φυλακισμένος πίσω από κάγκελα
Φώτο: Shutterstock

Οι πρώτοι κρατούμενοι μετάγονται σε νέα, γιγαντιαία φυλακή στο Ελ Σαλβαδόρ

«Τα ξημερώματα, με μια μόνο επιχείρηση, μεταγάγαμε 2.000 μέλη συμμοριών στο Κέντρο Κράτησης της Τρομοκρατίας (Centro de Confinamiento del Terrorismo, CECOT)», ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας Ναγίμπ Μπουκέλε μέσω Twitter.

Οι πρώτοι 2.000 φυλακισμένοι που φέρονται να είναι μέλη των «μάρας» μετήχθησαν χθες Παρασκευή στη «μεγαλύτερη φυλακή της Αμερικής», σχεδιασμένη για την κράτηση 40.000 εγκλείστων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ο Ναγίμπ Μπουκέλε, που συνεχίζει τον «πόλεμο» εναντίον των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος τον οποίο κήρυξε πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

«Τα ξημερώματα, με μια μόνο επιχείρηση, μεταγάγαμε 2.000 μέλη συμμοριών στο Κέντρο Κράτησης της Τρομοκρατίας (Centro de Confinamiento del Terrorismo, CECOT, ανέφερε ο πρόεδρος Μπουκέλε μέσω Twitter. Η γιγαντιαία φυλακή, εφοδιασμένη με προηγμένα τεχνολογικά μέσα επιτήρησης, εγκαινιάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σε βίντεο που μεταφόρτωσε κάτω από το κείμενό του στο Twitter ο κ. Μπουκέλε, βλέπει κανείς εκατοντάδες κρατούμενους, που φορούν μόνο εσώρουχα, με εμφανή τατουάζ στα σώματά τους —ένδειξη πως ανήκουν στις δύο κυριότερες συμμορίες στη χώρα, τη Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) και τη Μπάριο 18— να οδηγούνται και να παρατάσσονται, με τα χέρια στα κεφάλια, σε αυλή φυλακής στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Κατόπιν, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, οδηγούνται σε λεωφορεία υπό βαριά οπλισμένη συνοδεία, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων του στρατού, ως τη φυλακή CECOT. «Αυτό θα γίνει το νέο τους σπίτι, σε αυτό θα ζήσουν για δεκαετίες (...), ανίκανοι να κάνουν κι άλλο κακό στον πληθυσμό», διεμήνυσε ο κ. Μπουκέλε.

«Κελί το κελί, θα εξαλείψουμε αυτόν τον καρκίνο από την κοινωνία. Να ξέρετε πως δεν θα βγείτε ποτέ από τη CECOT, θα πληρώσετε για αυτό που είσαστε... άνανδροι τρομοκράτες», υπερθεμάτισε μέσω Twitter ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Γουστάβο Βιγιατόρο.

Η φυλακή κατασκευάστηκε για να οδηγηθούν εκεί τα περισσότερα από τα 64.000 μέλη συμμοριών που βρέθηκαν πίσω από τα σίδερα αφότου εξαπολύθηκε η επίθεση του κρατικού μηχανισμού εναντίον τους, χάρη στο καθεστώς εξαίρεσης που επέβαλε το κοινοβούλιο κατ’ απαίτηση του προέδρου Μπουκέλε.

Παρά τις επικρίσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη σωρεία παραβιάσεων, ιδίως σε βάρος αθώων, ο «πόλεμος» κατά του εγκλήματος χαρίζει στον σαραντάρη πρόεδρο Μπουκέλε τεράστια δημοφιλία στο Ελ Σαλβαδόρ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γουατεμάλα: 4 χρόνια φυλακή σε πρώην εισαγγελέα αρμόδια για υποθέσεις διαφθοράς

Όταν πήρε για τελευταία φορά προχθές Πέμπτη τον λόγο στη δίκη της, που άρχισε πριν από 18 ημέρες, η κατηγορούμενη δήλωσε, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της, θύμα διωγμού.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 22χρονου στην Κηφισιά για απάτη ηλικιωμένης με λεία 120.000 ευρώ

Συνελήφθη 22χρονος στην Κηφισιά για τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης, με λεία άνω των 120.000 ευρώ. Σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν ρούχα και χρυσαφικά, ενώ κατασχέθηκε και το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην απάτη.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Κάθειρξη σε Ρουμάνους για μαχαίρωμα Βρετανοϊρανού δημοσιογράφου

Δύο Ρουμάνοι καταδικάστηκαν σε 8 και 12 χρόνια φυλάκιση για την επίθεση κατά Ιρανού δημοσιογράφου στο Λονδίνο, ενέργεια που θεωρείται ότι έγινε για λογαριασμό της Τεχεράνης σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Εντοπισμός διεθνούς κυκλώματος κακοποίησης, οκτώ συλλήψεις

Οκτώ συλλήψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για διεθνές δίκτυο ανδρών που νάρκωναν και κακοποιούσαν σεξουαλικά γυναίκες. Η υπόθεση θυμίζει εκείνη της Ζιζέλ Πελικό στη Γαλλία. Παρόμοια κρούσματα εντοπίζονται σε Ευρώπη, Γερμανία και Ολλανδία.
Σφυρί δικαιοσύνης Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Τέσσερα χρόνια φυλάκιση σε δύο εφήβους για διπλό βιασμό

Δύο Βρετανοί έφηβοι καταδικάστηκαν σε τετράχρονη φυλάκιση από το Εφετείο του Λονδίνου για βιασμό, μετά από κατακραυγή για την αρχικά επιεική ποινή. Τα θύματα ήταν δύο κορίτσια 15 και 14 ετών, ενώ οι επιθέσεις έγιναν με απειλή μαχαιριού.
Βασίλης Κικίλιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Η βία δεν είναι διαμαρτυρία, vα αποδοθεί Δικαιοσύνη στους ενόχους

Ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Ναυτιλίας, σχολίασε στον ΣΚΑΪ τη δολοφονία στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας την ανάγκη ανάληψης ευθύνης. Αναφέρθηκε επίσης σταθερότητα τιμών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και μέτρα στήριξης προς τους πολίτες.