ΓΔ: 2505.37 0.97% Τζίρος: 303.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shuuterstock

Γαλλία: Έρευνα σε έξι τράπεζες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg μεταξύ των τραπεζών που βρίσκονται υπό έρευνα είναι οι Societe Generale, HSBC, BNP Paribas και Natixis, ενώ σχετίζεται με φοροδιαφυγή ποσών από μερίσματα.

Έφοδο σε έξι τράπεζες οι οποίες εξετάζονται για εμπλοκή σε φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος πραγματοποίησαν οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. 

Το πρακτορείο αναφέρει ότι μεταξύ των τραπεζών είναι οι Societe Generale, HSBC, BNP Paribas και Natixis, ενώ αφορά απάτη αναφορικά με τα μερίσματα. 

Οι τράπεζες κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν την εξής τακτική: αγοράζουν μετοχές από έναν ξένο επενδυτή κάποιας εταιρείας λίγο πριν την καταβολή μερίσματος. Αποκτώντας αυτές τις μετοχές από τη μία πλευρά οι ίδιες έχουν το δικαίωμα φοροαπαλλαγής και από την άλλη ο ξένος επενδυτές «γλιτώνει» την καταβολή φόρου για το ποσό που θα εισέπραττε ο ίδιος από το μέρισμα. 

Η έρευνα σχετικά με τα παραθυράκια που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων είναι ένα διαρκές σκάνδαλο στη Γερμανία. Στην έρευνα συμμετέχουν περισσότεροι από 150 ερευνητές και 6 Γερμανοί εισαγγελείς από την Κολωνία.

Στη Γερμανία, οι λεγόμενες συναλλαγές αυτές χρησιμοποιούσαν παραθυράκια στη φορολογική νομοθεσία που επέτρεπαν στους πωλητές ανοικτών πωλήσεων και στον πραγματικό κάτοχο των μετοχών να διεκδικήσουν όλοι πιστωτικό φόρο για ένα μέρισμα που καταβλήθηκε μόνο μία φορά. Η στρατηγική έκανε χρήση φορολογικών πιστοποιητικών που εξέδιδαν οι τράπεζες που συμμετείχαν ως θεματοφύλακες στις συναλλαγές. Η Γερμανία κατάργησε τους αμφιλεγόμενους κανόνες το 2012.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημάδι Απαγόρευσης Καπνίσματος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Πιθανή απαγόρευση τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2009

Το CNAM στη Γαλλία υποστηρίζει την απαγόρευση πώλησης τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2009, επιδιώκοντας «γενιά χωρίς καπνό», όπως αναφέρει η ετήσια έκθεσή του, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 85% αύξηση στους θανάτους 75+ ετών στην εβδομάδα του καύσωνα

Η υπηρεσία «SOS-Médecins» στη Γαλλία κατέγραψε αύξηση 85% στους θανάτους ατόμων άνω των 75 ετών λόγω καύσωνα (22-28 Ιουνίου) και αντίστοιχη άνοδο στις παρεμβάσεις για θερμοπληξία, αφυδάτωση και άλλα περιστατικά.
Κατάστημα Lidl εξωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξημένη ζήτηση για κλιματιστικά Lidl στη Γαλλία λόγω καύσωνα και προσφορών

Έπειτα από την ανακοίνωση της Lidl στη Γαλλία για προσφορά 200.000 κλιματιστικών λόγω καύσωνα, σχηματίστηκαν ουρές έξω από τα καταστήματα ήδη από τα ξημερώματα, με εντάσεις να σημειώνονται ανάμεσα σε πελάτες που προσπάθησαν να προσπεράσουν.
Θερμόμετρο και ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχητική αύξηση θανάτων από πνιγμό στη Γαλλία λόγω καύσωνα

Οι θάνατοι από πνιγμό στη Γαλλία έχουν ξεπεράσει τους 90 από τις 19 Ιουνίου, αυξανόμενοι λόγω καύσωνα, σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό Αθλητισμού. Τα προηγούμενα στοιχεία ανέφεραν 74 θανάτους για το ίδιο διάστημα.