ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shuuterstock

Γαλλία: Έρευνα σε έξι τράπεζες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg μεταξύ των τραπεζών που βρίσκονται υπό έρευνα είναι οι Societe Generale, HSBC, BNP Paribas και Natixis, ενώ σχετίζεται με φοροδιαφυγή ποσών από μερίσματα.

Έφοδο σε έξι τράπεζες οι οποίες εξετάζονται για εμπλοκή σε φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος πραγματοποίησαν οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. 

Το πρακτορείο αναφέρει ότι μεταξύ των τραπεζών είναι οι Societe Generale, HSBC, BNP Paribas και Natixis, ενώ αφορά απάτη αναφορικά με τα μερίσματα. 

Οι τράπεζες κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν την εξής τακτική: αγοράζουν μετοχές από έναν ξένο επενδυτή κάποιας εταιρείας λίγο πριν την καταβολή μερίσματος. Αποκτώντας αυτές τις μετοχές από τη μία πλευρά οι ίδιες έχουν το δικαίωμα φοροαπαλλαγής και από την άλλη ο ξένος επενδυτές «γλιτώνει» την καταβολή φόρου για το ποσό που θα εισέπραττε ο ίδιος από το μέρισμα. 

Η έρευνα σχετικά με τα παραθυράκια που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων είναι ένα διαρκές σκάνδαλο στη Γερμανία. Στην έρευνα συμμετέχουν περισσότεροι από 150 ερευνητές και 6 Γερμανοί εισαγγελείς από την Κολωνία.

Στη Γερμανία, οι λεγόμενες συναλλαγές αυτές χρησιμοποιούσαν παραθυράκια στη φορολογική νομοθεσία που επέτρεπαν στους πωλητές ανοικτών πωλήσεων και στον πραγματικό κάτοχο των μετοχών να διεκδικήσουν όλοι πιστωτικό φόρο για ένα μέρισμα που καταβλήθηκε μόνο μία φορά. Η στρατηγική έκανε χρήση φορολογικών πιστοποιητικών που εξέδιδαν οι τράπεζες που συμμετείχαν ως θεματοφύλακες στις συναλλαγές. Η Γερμανία κατάργησε τους αμφιλεγόμενους κανόνες το 2012.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλικό ποδόσφαιρο ομάδα
ΔΙΕΘΝΗ

Τέταρτη συνεχόμενη ήττα για τη Μονακό, 1-3 από τη Λοριάν

Η Μονακό υπέστη τέταρτη συνεχόμενη ήττα στη Ligue 1, χάνοντας 3-1 από τη Λοριάν στο "Stade Louis II", απομακρυνόμενη από τις ευρωπαϊκές θέσεις. Η Λοριάν παρέμεινε αήττητη, πετυχαίνοντας νίκη με δύο γκολ στο φινάλε.
Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Υπό διερεύνηση ο Ντομινίκ Πελικό για δύο άλυτες υποθέσεις βιασμού και φόνου

Οι Αρχές της Ναντέρ ερευνούν περαιτέρω εγκληματικές ενέργειες του Ντομινίκ Πελικό, ήδη καταδικασμένου για τους βιασμούς της συζύγου του στο Μαζάν, εξετάζοντας αν συνδέεται με άλλα δυο σοβαρά περιστατικά παλαιότερων ετών.
Εμανουέλ Μακρόν επίσημη τελετή
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Να ενισχυθεί η άμυνα Γαλλίας και Ευρώπης απέναντι σε νέες απειλές

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας Γαλλίας κι Ευρώπης με αύξηση δαπανών και εστιάζοντας στην απειλή της Ρωσίας και την ευρωπαϊκή αυτονομία. Ειδική αναφορά έκανε στη στρατιωτική παρουσία στη Γροιλανδία.