ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Canada-Justin Trudeao-Prime Minister
Shutterstock

Στην επιμνημόσυνη τελετή για τα θύματα του ουκρανικού αεροσκάφους ο Τριντό

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη διάρκεια της τελετής, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε ένα κλειστό γήπεδο καλαθοσφαίρισης, που μπορεί να φιλοξενήσει 1.700 θεατές, στη δυτική πόλη Έντμοντον.

O καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό αναμένεται σήμερα να παραστεί σε επιμνημόσυνη τελετή που πραγματοποιείται στη χώρα στη μνήμη των θυμάτων του ουκρανικού επιβατικού αεροπλάνου, το οποίο κατέρριψαν «από λάθος» οι Ιρανοί και κατά το οποίο σκοτώθηκαν 57 Καναδοί, κυρίως ιρανικής καταγωγής.

Το γραφείο του Τριντό επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη διάρκεια της τελετής, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε ένα κλειστό γήπεδο καλαθοσφαίρισης, που μπορεί να φιλοξενήσει 1.700 θεατές, στη δυτική πόλη Έντμοντον.
Δεκατρία από τα θύματα ζούσαν στο Έντμοντον. Στην τελετή θα παραστεί και ο καναδός υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπέιν.

Το Ιράν παραδέχτηκε χθες ότι ο στρατός του κατέρριψε την Τετάρτη το αεροσκάφος σκοτώνοντας και τους 176 επιβαίνοντες με τον πρόεδρο της χώρας να το χαρακτηρίζει «καταστροφικό λάθος». Το ιρανικό σύστημα αεράμυνας κατέρριψε το αεροσκάφος από λάθος ενώ βρισκόταν σε επιφυλακή μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που είχε εξαπολύσει η Τεχεράνη σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ.

«Ο Καναδάς και ο κόσμος εξακολουθούν να έχουν πολλά ερωτήματα, ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν», είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Οτάβα ο Τριντό.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να συμμετάσχει ο Καναδάς σε αυτή την έρευνα. Αναμένουμε την πλήρη συνεργασία των ιρανικών αρχών», πρόσθεσε ο Τριντό.

Επιμνημόσυνες τελετές είναι προγραμματισμένες για σήμερα και στο Τορόντο.
«Η κοινότητα είναι απίστευτη. Ο κόσμος αισθάνεται ότι ολόκληρος ο Καναδάς τον αγκαλιάζει», είπε ο Ρεζά Ακμπαρί, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιρανικής Κληρονομιάς του Έντμοντον.

Πολίτες άφησαν λουλούδια και σκόρπισαν ροδοπέταλα αυτή την εβδομάδα έξω από το γραφείο, στο πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, του καθηγητή Μηχανολογίας Πεντράμ Μουσαβί, ο οποίος επέβαινε στο ουκρανικό αεροσκάφος μαζί με την γυναίκα του και με τον επίσης καθηγητή Μηχανολογίας Μοτζγκάν Ντανεσμάντ και τις δύο κόρες τους.

«Ήταν και οι δύο τόσο ευγενικοί και καλοί», έγραψε στο διαδίκτυο ο Ντένις Ραμσαουάκ, ο οποίος είχε και τους δύο καθηγητές σε κάποια μαθήματα. «Είμαι συντετριμμένος. Είναι τεράστια απώλεια για την κοινότητα».

Η ιρανική κοινότητα του Έντμοντον συλλέγει δωρεές για να καλύψει τα έξοδα της κηδείας των θυμάτων και άλλες δαπάνες που θα χρειαστούν οι συγγενείς τους.

Κάποιοι συγγενείς έχουν ήδη μεταβεί στο Ιράν για να κηδέψουν τους δικούς τους, είπε ο Ακμπαρί, προσθέτοντας ότι η μεταφορά των σορών στον Καναδά για την ταφή θα ήταν πολύπλοκη και πολυδάπανη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερείπια στη Γάζα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαίοι ηγέτες και Καναδάς χαιρετίζουν εκεχειρία στη Μ. Ανατολή

Κοινοί ηγέτες ΕΕ και Καναδά, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετίζουν τη συμφωνία εκεχειρίας στο Ιράν και ζητούν άμεσο και διαρκή τερματισμό του πολέμου με διπλωματικά μέσα. Τη δήλωση στηρίζουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης συνυπογράφει τη δήλωση για άμεση λήξη του πολέμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνυπέγραψε κοινή δήλωση με Ευρωπαίους ηγέτες και τον Καναδό πρωθυπουργό, ζητώντας άμεσο και διαρκή τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ χαιρετίζουν τη νέα κατάπαυση πυρός ΗΠΑ-Ιράν.
Χάρτης Ιράν Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι ηγέτες και Καναδάς ζητούν διαρκές τέλος του πολέμου στη Μ. Ανατολή

Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Καναδάς ζητούν άμεσο και διαρκές τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή μέσω διπλωματίας. Χαιρετίζουν τη διπλή κατάπαυση πυρός ΗΠΑ-Ιράν και δεσμεύονται για ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ.
Το Καπιτώλιο των ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερουσιαστές των Δημοκρατικών ζητούν μπλόκο στα κινεζικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ

Τρεις Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζητούν από τον Τραμπ να μπλοκάρει κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες και εισαγωγές οχημάτων, επικαλούμενοι κινδύνους για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Επίσκεψη Σαμπάν για ενίσχυση οικονομικών δεσμών με τον Καναδά

Ο Καναδός Υπουργός Οικονομικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάν επισκέπτεται την Κίνα 1-4 Απριλίου, επιδιώκοντας στενότερες στρατηγικές και οικονομικές σχέσεις. Η επίσκεψη ακολουθεί το ταξίδι του Καναδού πρωθυπουργού στην Κίνα τον Ιανουάριο.
Μαρκ Κάρνεϊ στο Καναδά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μαρκ Κάρνεϊ καταγγέλλει την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ καταδίκασε την «παράνομη εισβολή» του Ισραήλ στον Λίβανο, υπογραμμίζοντας παραβίαση της κυριαρχίας και ακεραιότητάς του, ενώ τα σχόλιά του ευθυγραμμίζονται με ΕΕ και ΟΗΕ.