Φώτο: Shutterstock

Αύριο η ψηφοφορία για την έναρξη της δίκης Τραμπ στη Γερουσία

Η αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ουσιαστικά είναι και το πρώτο βήμα για την έναρξη της δίκης στη Γερουσία, της τρίτης στην ιστορία των ΗΠΑ με το αίτημα της καθαίρεσης προέδρου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί, θα ψηφίσει αύριο ώστε να σταλεί το επίσημο κατηγορητήριο με το αίτημα της καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά την έναρξη της δίκης του Αμερικανού προέδρου, πιθανόν εντός των επόμενων ημερών.

Η πρόεδρος του σώματος Νάνσι Πελόζι είπε κατά τη διάρκεια μιας κομματικής συνεδρίασης ότι, επίσης, θα ορίσει την ομάδα των «υπευθύνων» από τους κόλπους των Δημοκρατικών, οι οποίοι θα ηγηθούν της κατηγορούσας αρχής σε βάρος του Τραμπ στη δίκη, ανέφερε ο βουλευτής Χένρι Κουέγιαρ.

Ο Τραμπ έγινε ο τρίτος μόλις Αμερικανός πρόεδρος που παραπέμφθηκε, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο μήνα ενέκρινε τις κατηγορίες ότι καταχράστηκε την εξουσία του ασκώντας πιέσεις στην Ουκρανία να ανακοινώσει μια έρευνα σε βάρος του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν και παρακώλυσε τη λειτουργία του Κογκρέσου.

Η αυριανή ψηφοφορία θα επιτρέψει στη Γερουσία να ξεκινήσει τη δίκη την Πέμπτη το απόγευμα, αν και οι πρώτες ημέρες θα αφορούν διαδικαστικά ζητήματα, όπως την επίσημη ανάγνωση του κατηγορητηρίου. Οι βουλευτές, το πιθανότερο, δεν θα ακούσουν τις εναρκτήριες τοποθετήσεις έως την επόμενη εβδομάδα, το νωρίτερο.

«Θα υπάρξει, νομίζω, μια συζήτηση περίπου 10 λεπτών, μετά θα ψηφίσουμε και κατόπιν θα διαβιβάσουμε τις κατηγορίες. Και η δίκη στη Γερουσία, υποθέτω, θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα» εξήγησε ο Κουέγιαρ. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε σήμερα ότι δίκη για την καθαίρεση είναι «καθαρά πολιτικής» φύσεως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν και Τραμπ συμφωνούν σε εκεχειρία στη διαμάχη φορολόγησης ψηφιακών υπηρεσιών

Ο Τραμπ έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε γαλλικά προϊόντα, μετά την απόφαση της Γαλλίας να φορολογήσει τα κέρδη των μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών για τις υπηρεσίες τους σε γαλλικό έδαφος.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυτά είναι τα βασικά επιχειρήματα υπεράσπισης του Τραμπ στη δίκη του στη Γερουσία

Στο συνοπτικό σημείωμα με τα επιχειρήματα της νομικής ομάδας υπεράσπισης του Τραμπ, τονίζεται πως: «η Γερουσία πρέπει ταχέως να απορρίψει αυτά τα ελλιπή άρθρα παραπομπής και να αθωώσει τον πρόεδρο».