bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Σήμα κινδύνου από Μ. Λεμέρ και για το γαλλικό χρέος που αυξάνεται

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, σημείωσε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η μείωση του χρέους, αλλιώς η Γαλλία θα πληρώσει το τίμημα της αύξησης των επιτοκίων.

Τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας έκρουσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος απευθυνόμενος προς τα άλλα μέλη της γαλλικής κυβέρνησης είπε ότι «πρέπει να σταματήσουμε τις επιπλέον δαπάνες» και ότι «ένας υπουργός είναι καλός υπουργός, όταν έχει αποτελέσματα, όχι όταν ξοδεύει περισσότερα».

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Figaro, κατά τη συνεδρίαση χθες, Δευτέρα, του Εκτελεστικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος και, αναφερόμενος στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας από τον οίκο Fitch, είπε ότι «πρέπει να επιταχύνουμε τη μείωση των χρεών της Γαλλίας, διότι διαφορετικά θα πληρώσουμε το τίμημα της αύξησης των επιτοκίων. Θα πληρώσουμε δισεκατομμύρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την οικολογική μετάβαση και θα χάσουμε την αξιοπιστία μας».

Τέλος, αναφορικά με το νέο νόμο για το μεταναστευτικό που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της κυβέρνησης της Γαλλίας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «πρέπει να είμαστε σαφείς ως προς τη μεταναστευτική πολιτική» τονίζοντας την προσδοκία των Γάλλων για αυστηρότητα. «Αυστηρότητα δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε πράγματα αντίθετα με το ευρωπαϊκό δίκαιο ή το Σύνταγμα. Σημαίνει πως ένας ξένος σε παράτυπη κατάσταση πρέπει να φύγει, αλλά και ότι ένας ξένος πρέπει να μιλήσει γαλλικά, αν θέλει να μείνει στη Γαλλία», υπογράμμισε.

Για την οικολογική μετάβαση, ο Ζαν Πιζανί-Φερί, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και εμπειρογνώμονας του οικονομικού Ινστιτούτου Bruegel, τάσσεται υπέρ της επιβολής ενός έκτακτου φόρου επί του χρηματοοικονομικού πλούτου των πλέον εύπορων Γάλλων με στόχο την εξεύρεση των πόρων που απαιτούνται.

Το κόστος της οικολογικής μετάβασης για να γίνει αποδεκτό θα πρέπει να είναι δίκαια κατανεμημένο, επισημαίνει σε άρθρο του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde o Γάλλος εμπειρογνώμονας, υπογραμμίζοντας ότι «αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίου κατά 55% ως το 2030 θα πρέπει να κάνουμε μέσα στα επόμενα 10 χρόνια αυτά που δεν κάναμε τα προηγούμενα 30 χρόνια».

Κατά τον Γάλλο οικονομολόγο η οικολογική μετάβαση κατά την πρώτη φάση της δεν θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Αντιθέτως, υπογραμμίζει, ενδέχεται να δημιουργήσει ένα αρνητικό οικονομικό σοκ. Ωστόσο, συνεχίζει ο Πιζανί-Φερί, «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι, μετά το 2030, η οικολογική μετάβαση θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη».

Κατά τον Γάλλο οικονομολόγο «η περίοδος κατά την οποία καταναλώναμε άφοβα πετρέλαιο και αέριο έχει πλέον τελειώσει και τα νοικοκυριά θα πρέπει να αντιληφθούν την ανάγκη να εξοικονομούν ενέργεια». Τάχθηκε επίσης υπέρ της εξεύρεσης πόρων μέσω του κρατικού δανεισμού επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες αξιολόγησης δεν θα υποβαθμίσουν την γαλλική οικονομία αντιλαμβανόμενες πως πρόκειται για δανεισμό για καλό σκοπό, ο οποίος θα αποδώσει οικονομικά στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία πρέπει να περιορίσει τη χρήση των smartphone από παιδιά

Θέλοντας να δώσει ώθηση στα ποσοστά δημοτικότητάς του, που ολοένα και φθίνουν, ο Μακρόν δεσμεύτηκε τον Ιανουάριο να ετοιμάσει αυστηρότερη νομοθεσία για να περιορίσει τον χρόνο των παιδιών μπροστά από τις οθόνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία ζητά προτεραιότητα στις παραγγελίες στρατιωτικού υλικού

Η υποχρέωση αυτή αφορά κατά κύριο λόγο τη βιομηχανία Aubert et Duval, που παράγει ειδικό χάλυβα τόσο για τον πολιτικό αεροναυπηγικό τομέα όσο και για τα υποβρύχια ή τα κανόνια Caesar, ανέφερε μια πηγή με γνώση του θέματος.
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι χιλιάδες αστυνομικοί για την άφιξη της ολυμπιακής φλόγας στη Μασσαλία

Συνυπολογίζοντας τη δύναμη που θα κινητοποιήσει ο Δήμος της Μασσαλίας, το μέγεθος αυτό του μηχανισμού θα ξεπεράσει ακόμη και εκείνον που είχε αναπτυχθεί τον Σεπτέμβριο του 2023 για την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ αντιμετωπίζει θανάσιμους κινδύνους σύμφωνα με τον Ε. Μακρόν

Ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε ότι στόχος του είναι μία Ευρώπη περισσότερο ενωμένη, αυτόνομη και δημοκρατική, σημειώνοντας ότι παρά τις δυσκολίες κανένα κράτος μέλος δεν έδειξε να σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι νέοι 18-24 ετών εγκαταλείπουν τον Μακρόν ενόψει των ευρωεκλογών

Στις σχετικές συνοδευτικές εκθέσεις επισημαίνεται η στροφή των νέων προς την ακροδεξιά λίστα, αλλά και προς τα ψηφοδέλτια των σοσιαλιστών και των οικολόγων ενώ σημειώνεται ότι η ρήξη είναι ξεκάθαρη από το 2022.