ΓΔ: 2505.37 0.97% Τζίρος: 303.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
gallia, poreies
Φώτο: Shutterstock

Totalenergies: Η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές πριν τη γενική συνέλευση

Συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές ξέσπασαν πριν από την έναρξη της γενικής συνέλευσης, όπου οι επενδυτές αναμένεται να ψηφίσουν επί προτάσεων για το κλίμα.

Γάλλοι αστυνομικοί με εξάρτηση κατά των διαδηλώσεων έκαναν χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού εναντίον αρκετών εκατοντάδων ακτιβιστών για το κλίμα που προσπάθησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση των μετόχων στην ετήσια γενική συνέλευση του πετρελαϊκού κολοσσού TotalEnergies που διεξάγεται σήμερα.

Συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές ξέσπασαν πριν από την έναρξη της γενικής συνέλευσης, όπου οι επενδυτές αναμένεται να ψηφίσουν επί προτάσεων για το κλίμα που κατέθεσαν ακτιβιστές μέτοχοι κάνοντας έκκληση για πιο γρήγορες περικοπές της ποσότητας των ρύπων που προκαλούν την υπερθέρμανση και εκπέμπει ο τομέας πετρελαίου και αερίου της επιχείρησης.

Οι μέτοχοι πέρασαν μέσα από τους διαδηλωτές συνοδεία αστυνομικών και χρειάστηκε να αφήσουν τους χαρτοφύλακές τους στην πόρτα και να τοποθετήσουν τα κινητά τηλέφωνά τους σε σφραγισμένους σάκους ενόσω θα διαρκεί η γενική συνέλευση.

«Η επιστήμη είναι σαφής όμως η Total την αγνοεί», ανέφερε πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους και ακτιβιστές της Greenpeace.

Οι ακτιβιστές για το κλίμα ζητούν με όλο και μεγαλύτερη ένταση οι πετρελαϊκές εταιρίες να θέσουν αυστηρότερους στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, με τους διαδηλωτές να προσπαθούν να φθάσουν στη σκηνή της διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης της Shell νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και παρεμποδίζοντας επίσης την ετήσια γενική συνέλευση της BP τον περασμένο μήνα.

Οι επενδυτές αναμένεται να ψηφίσουν για μια πρόταση που ζητεί πιο γρήγορες περικοπές από αυτές που προβλέπει το πρόγραμμα μείωσης εκπομπών του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού. Η πρόταση ψηφίσματος κατατέθηκε από την ομάδα κλιματικών ακτιβιστών Follow This και 17 θεσμικούς επενδυτές με συνολικά 1,1 τρισ. ευρώ υπό διαχείριση.

Το διοικητικό συμβούλιο της Total Energies αντιτίθεται στην πρόταση, που καλεί την εταιρεία να δεσμευθεί σε πιο απότομες απόλυτες περικοπές εκπομπών μέχρι το 2030, αντιτείνοντας πως οι στόχοι μπορεί να μειωθούν καθώς η εταιρία προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ανανεώσιμες πηγές. Ζητεί επίσης από την Total Energies να συμπεριλάβει στους στόχους της για το 2030 τις λεγόμενες εκπομπές Scope-3, που απελευθερώνονται όταν τα καύσιμα που πουλάει η εταιρία χρησιμοποιούνται από πελάτες, όπως σε αεροπλάνα ή αυτοκίνητα.

Η γαλλική εταιρία θα καλέσει τους μετόχους να εγκρίνουν αντίθετα το δικό της εσωτερικό σχέδιο για το κλίμα, που επικεντρώνεται σε πιο μετριοπαθείς περικοπές εκπομπών από αέρια σε εγκαταστάσεις των οποίων είναι ο άμεσος ιδιοκτήτης, και δεν προβλέπει σημαντική συνολική μείωση των αερίων που παράγονται από πελάτες έως το 2030.

Οι επιστήμονες λένε πως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθούν περίπου κατά 43% από τα επίπεδα του 2019 έως το 2030 ώστε να υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για μείωση της υπερθέρμανσης σε λιγότερους από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημάδι Απαγόρευσης Καπνίσματος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Πιθανή απαγόρευση τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2009

Το CNAM στη Γαλλία υποστηρίζει την απαγόρευση πώλησης τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2009, επιδιώκοντας «γενιά χωρίς καπνό», όπως αναφέρει η ετήσια έκθεσή του, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 85% αύξηση στους θανάτους 75+ ετών στην εβδομάδα του καύσωνα

Η υπηρεσία «SOS-Médecins» στη Γαλλία κατέγραψε αύξηση 85% στους θανάτους ατόμων άνω των 75 ετών λόγω καύσωνα (22-28 Ιουνίου) και αντίστοιχη άνοδο στις παρεμβάσεις για θερμοπληξία, αφυδάτωση και άλλα περιστατικά.
Κατάστημα Lidl εξωτερικό
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξημένη ζήτηση για κλιματιστικά Lidl στη Γαλλία λόγω καύσωνα και προσφορών

Έπειτα από την ανακοίνωση της Lidl στη Γαλλία για προσφορά 200.000 κλιματιστικών λόγω καύσωνα, σχηματίστηκαν ουρές έξω από τα καταστήματα ήδη από τα ξημερώματα, με εντάσεις να σημειώνονται ανάμεσα σε πελάτες που προσπάθησαν να προσπεράσουν.
Θερμόμετρο και ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχητική αύξηση θανάτων από πνιγμό στη Γαλλία λόγω καύσωνα

Οι θάνατοι από πνιγμό στη Γαλλία έχουν ξεπεράσει τους 90 από τις 19 Ιουνίου, αυξανόμενοι λόγω καύσωνα, σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό Αθλητισμού. Τα προηγούμενα στοιχεία ανέφεραν 74 θανάτους για το ίδιο διάστημα.