ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
gallia, poreies
Φώτο: Shutterstock

Totalenergies: Η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές πριν τη γενική συνέλευση

Συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές ξέσπασαν πριν από την έναρξη της γενικής συνέλευσης, όπου οι επενδυτές αναμένεται να ψηφίσουν επί προτάσεων για το κλίμα.

Γάλλοι αστυνομικοί με εξάρτηση κατά των διαδηλώσεων έκαναν χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού εναντίον αρκετών εκατοντάδων ακτιβιστών για το κλίμα που προσπάθησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση των μετόχων στην ετήσια γενική συνέλευση του πετρελαϊκού κολοσσού TotalEnergies που διεξάγεται σήμερα.

Συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές ξέσπασαν πριν από την έναρξη της γενικής συνέλευσης, όπου οι επενδυτές αναμένεται να ψηφίσουν επί προτάσεων για το κλίμα που κατέθεσαν ακτιβιστές μέτοχοι κάνοντας έκκληση για πιο γρήγορες περικοπές της ποσότητας των ρύπων που προκαλούν την υπερθέρμανση και εκπέμπει ο τομέας πετρελαίου και αερίου της επιχείρησης.

Οι μέτοχοι πέρασαν μέσα από τους διαδηλωτές συνοδεία αστυνομικών και χρειάστηκε να αφήσουν τους χαρτοφύλακές τους στην πόρτα και να τοποθετήσουν τα κινητά τηλέφωνά τους σε σφραγισμένους σάκους ενόσω θα διαρκεί η γενική συνέλευση.

«Η επιστήμη είναι σαφής όμως η Total την αγνοεί», ανέφερε πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους και ακτιβιστές της Greenpeace.

Οι ακτιβιστές για το κλίμα ζητούν με όλο και μεγαλύτερη ένταση οι πετρελαϊκές εταιρίες να θέσουν αυστηρότερους στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, με τους διαδηλωτές να προσπαθούν να φθάσουν στη σκηνή της διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης της Shell νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και παρεμποδίζοντας επίσης την ετήσια γενική συνέλευση της BP τον περασμένο μήνα.

Οι επενδυτές αναμένεται να ψηφίσουν για μια πρόταση που ζητεί πιο γρήγορες περικοπές από αυτές που προβλέπει το πρόγραμμα μείωσης εκπομπών του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού. Η πρόταση ψηφίσματος κατατέθηκε από την ομάδα κλιματικών ακτιβιστών Follow This και 17 θεσμικούς επενδυτές με συνολικά 1,1 τρισ. ευρώ υπό διαχείριση.

Το διοικητικό συμβούλιο της Total Energies αντιτίθεται στην πρόταση, που καλεί την εταιρεία να δεσμευθεί σε πιο απότομες απόλυτες περικοπές εκπομπών μέχρι το 2030, αντιτείνοντας πως οι στόχοι μπορεί να μειωθούν καθώς η εταιρία προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ανανεώσιμες πηγές. Ζητεί επίσης από την Total Energies να συμπεριλάβει στους στόχους της για το 2030 τις λεγόμενες εκπομπές Scope-3, που απελευθερώνονται όταν τα καύσιμα που πουλάει η εταιρία χρησιμοποιούνται από πελάτες, όπως σε αεροπλάνα ή αυτοκίνητα.

Η γαλλική εταιρία θα καλέσει τους μετόχους να εγκρίνουν αντίθετα το δικό της εσωτερικό σχέδιο για το κλίμα, που επικεντρώνεται σε πιο μετριοπαθείς περικοπές εκπομπών από αέρια σε εγκαταστάσεις των οποίων είναι ο άμεσος ιδιοκτήτης, και δεν προβλέπει σημαντική συνολική μείωση των αερίων που παράγονται από πελάτες έως το 2030.

Οι επιστήμονες λένε πως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθούν περίπου κατά 43% από τα επίπεδα του 2019 έως το 2030 ώστε να υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για μείωση της υπερθέρμανσης σε λιγότερους από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση Μακρόν για ένα βιώσιμο σύστημα παραγωγής και ζήτησης πλαστικών

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως αν δεν παρθούν αποφάσεις η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων θα τριπλασιαστεί περαιτέρω μέχρι το 2060, προειδοποιώντας ότι η μόλυνση από πλαστικά είναι άρα μια βραδυφλεγής βόμβα.
ΔΙΕΘΝΗ

Σήμα κινδύνου από Μ. Λεμέρ και για το γαλλικό χρέος που αυξάνεται

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, σημείωσε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η μείωση του χρέους, αλλιώς η Γαλλία θα πληρώσει το τίμημα της αύξησης των επιτοκίων.
trapezes-banks
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόστιμα 2,5 δισ. σε γαλλικές τράπεζες για απάτη φοροδιαφυγής

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δεν κατονόμασε τις τράπεζες στις οποίες επιβλήθηκαν οι κυρώσεις και δήλωσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για τον προσδιορισμό του ποσού των χαμένων φορολογικών εσόδων.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία θα εξοπλίσει τον ουκρανικό στρατό με τεθωρακισμένα οχήματα

Το Παρίσι έχει ήδη παραδώσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς Mistral, μέσου βεληνεκούς Crotale και εξετάζει μαζί με την Ιταλία το ενδεχόμενο να στείλει εξελιγμένα συστήματα εδάφους-αέρος SAMP/T.