ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Εκπνοή της κατάπαυσης του πυρός στο Σουδάν - Κλιμακώνονται οι μάχες

Η κατάπαυση του πυρός είχε οδηγήσει σε κάποια μείωση της έντασης των μαχών και περιορισμένη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά όπως και οι προηγούμενες συμφωνίες εκεχειρίας παραβιάσθηκε επανειλημμένα.

Κάτοικοι στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, ανέφεραν μεγάλη κλιμάκωση των συγκρούσεων σήμερα σε αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας μετά την εκπνοή της κατάπαυσης του πυρός που είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις με τη μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν επίσης πως ένα στρατιωτικό αεροπλάνο συνετρίβη στην Ομντουρμάν, μία από τις τρεις πόλεις γύρω από συμβολή του Νείλου που σχηματίζουν την ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχόλια από το στρατό, ο οποίος χρησιμοποιεί μαχητικά αεριωθούμενα για να πλήξει τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης που έχουν εξαπλωθεί στην πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της σύγκρουσης που ξέσπασε στις 15 Απριλίου και έχει προκαλέσει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

Η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι συνεχίζουν να συνομιλούν καθημερινά με αντιπροσωπείες από τις ένοπλες δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, οι οποίες έχουν παραμείνει στην Τζέντα παρόλο που διακόπηκαν την περασμένη εβδομάδα οι συνομιλίες για την παράταση της κατάπαυσης του πυρός. «Επίκεντρο των συνομιλιών αυτών είναι η διευκόλυνση της ανθρωπιστικής αρωγής και η επίτευξη συμφωνίας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να λάβουν τα μέρη πριν επαναληφθούν οι συνομιλίες στην Τζέντα», ανέφεραν οι δύο χώρες σε κοινή δήλωσή τους.

Η κατάπαυση του πυρός άρχισε στις 22 Μαΐου και έληξε χθες, Σάββατο, το βράδυ. Είχε οδηγήσει σε κάποια μείωση της έντασης των μαχών και περιορισμένη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά όπως και οι προηγούμενες συμφωνίες εκεχειρίας παραβιάσθηκε επανειλημμένα.

Ανάμεσα στις περιοχές όπου αναφέρεται ότι διεξάγονται σήμερα μάχες είναι το κεντρικό και το νότιο Χαρτούμ και το Μπάχρι, στην άλλη όχθη του Μπλε Νείλου προς βορρά. «Στο νότιο Χαρτούμ ζούμε μέσα στον τρόμο των σφοδρών βομβαρδισμών, του ήχου των αντιαεροπορικών πυροβόλων και των διακοπών της ηλεκτροδότησης. Βρισκόμαστε σε πραγματική κόλαση», λέει η 34χρονη κάτοικος Σάρα Χάσαν.

Πέραν της πρωτεύουσας, αιματηρές μάχες ξέσπασαν και στην απομακρυσμένη δυτική περιφέρεια του Νταρφούρ, η οποία έχει ήδη πληγεί από μια μακροχρόνια σύγκρουση και αντιμετωπίζει τεράστιες ανθρωπιστικές προκλήσεις. Η σύγκρουση, που διαρκεί ήδη επτά εβδομάδες, έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό 1,2 εκατομμυρίου ανθρώπων μέσα στη χώρα, ενώ άλλοι 400.000 έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταδίκη πλήγματος με drones χωρίς διάκριση στον πόλεμο Σουδάν

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε τα drone πλήγματα και επιθέσεις σε αμάχους στο Σουδάν και ζήτησε άμεση κατάπαυση πυρός, ενώ παρέτεινε για ένα έτος τη διερεύνηση των γεγονότων στη χώρα.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίπαλοι της Αιθιοπίας ζητούν λύσεις, ο στρατός περιπολεί τη Μεκέλε

Η Αίγυπτος, η Ερυθραία, η Σομαλία και το Σουδάν καλούν σε ειρηνική επίλυση διαφορών και σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών, όπως τονίστηκε σε μίνι σύνοδο κορυφής στο Ελ Αλαμέιν, σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία.
Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Πάνω από 80 νεκροί από κατάρρευση χρυσωρυχείου

Τουλάχιστον 82 νεκροί και 50 τραυματίες μετά από κατάρρευση χρυσωρυχείου κοντά στην αλ-Νουχούντ του Σουδάν. Άγνωστος αριθμός αγνοουμένων, ενώ οι διασώστες συνεχίζουν τις προσπάθειες κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Χρυσωρυχείο στοά υπόγεια
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 60 νεκροί σε κατάρρευση χρυσωρυχείου στο Σουδάν

Τουλάχιστον 60 νεκροί μετά από κατάρρευση χρυσωρυχείου στο Δυτικό Κορντοφάν, σύμφωνα με επιζώντες· δεκάδες αγνοούνται ακόμα. Το περιστατικό συνέβη σε απομακρυσμένη περιοχή στα βόρεια της αλ-Νουχούντ.
ξηρασία και λειψυδρία
ΔΙΕΘΝΗ

Πρωτοφανής ξηρασία σαράντα ετών πλήττει το Νταρφούρ στο Σουδάν

Το Νταρφούρ στο Σουδάν πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία από το 1984, όπως προειδοποιεί το WFP, επιδεινώνοντας την επισιτιστική κρίση σε μια χώρα που ήδη δοκιμάζεται από πολυετή εμφύλιο πόλεμο.