ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
όχημα αστυνομίας Γαλλίας
Θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας BRI σταθμευμένο σε αστικό περιβάλλον στη Γαλλία.

Τεθωρακισμένα στους δρόμους από τον Μακρόν για να σταματήσει την αναταραχή

Η γαλλική κυβέρνηση εκτός από την ανάπτυξη τεθωρακισμένων έχει ζητήσει επίσης να διακοπεί μετά τις 21:00 η κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς και να σταματήσει η πώληση εύφλεκτων και χημικών υλικών.

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από τους νομάρχες, τους περιφερειάρχες, δημόσιες συγκοινωνίες λεωφορεία και τραμ να σταματήσουν τα δρομολόγια σε όλη τη χώρα από τις 21:00 τοπική ώρα, καθώς συνεχίζονται οι ταραχές που προκλήθηκαν από τον θάνατο ενός εφήβου από αστυνομικό, ενώ η Γαλλία βρίσκεται απέναντι και από τον ΟΗΕ  που κάνει αναφορά για ρατσισμό εντός των γαλλικών δυνάμεων της τάξης.

Όπως ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, έχει ζητηθεί να σταματήσουν τα δρομολόγια, καθώς επίσης και να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων.

Η Γαλλία χαρακτήρισε σήμερα «παντελώς αβάσιμη» την κατηγορία του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των γαλλικών δυνάμεων της τάξης. «Οποιαδήποτε κατηγορία περί ρατσισμού ή φυλετικών διακρίσεων από τις δυνάμεις της τάξης στη Γαλλία είναι παντελώς αβάσιμη», αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

«Η τελευταία παγκόσμια περιοδική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε η χώρα μας, μας επέτρεψε να το αποδείξουμε», υπογράμμισε το υπουργείο προσθέτοντας ότι η «Γαλλία και οι δυνάμεις της τάξης της πολεμούν με αποφασιστικότητα τον ρατσισμό και κάθε μορφή διακρίσεων. Δεν επιτρέπεται καμία αμφιβολία ως προς αυτή τη δέσμευση».

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας σε μια προσπάθεια να σταματήσει τον κύκλο βίας, τις λεηλασίες και τις καταστροφές που σημειώνονται σε πολλές πόλεις της χώρας μετά τον θάνατο την Τρίτη του 17χρονου Ναέλ, από πυρά αστυνομικού κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου.

Η Ραβίνα Σαμντασάνι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρωπινά δικαιώματα, δήλωσε σήμερα ότι είναι «η ώρα η χώρα να αντιμετωπίσει σοβαρά τα βαθιά προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των δυνάμεων της τάξης».

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο, «οι δυνάμεις της τάξης αντιμετωπίζουν με μεγάλο επαγγελματισμό καταστάσεις και ενέργειες ακραίας βίας».

«Η χρήση βίας από την εθνική αστυνομία και τη χωροφυλακή, διέπεται από τις αρχές της απόλυτης αναγκαιότητας και αναλογικότητας, αυστηρά οριοθετημένη και ελεγχόμενη. 249 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων τις τελευταίες ημέρες», υπενθυμίζει το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η κηδεία του Ναέλ, ο θάνατος του οποίου από πυρά αστυνομικού την Τρίτη αποτέλεσε θρυαλλίδα για βίαιες ταραχές σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, δήλωσε σήμερα ο Πατρίκ Ζαρί, δήμαρχος της Ναντέρ, από όπου καταγόταν ο 17χρονος. «Πρέπει να συνεχίσουμε να περιβάλλουμε αυτή την οικογένεια, αυτή τη μητέρα που θα θάψει το παιδί της αύριο», είπε ο Ζαρί μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλικό ποδόσφαιρο ομάδα
ΔΙΕΘΝΗ

Τέταρτη συνεχόμενη ήττα για τη Μονακό, 1-3 από τη Λοριάν

Η Μονακό υπέστη τέταρτη συνεχόμενη ήττα στη Ligue 1, χάνοντας 3-1 από τη Λοριάν στο "Stade Louis II", απομακρυνόμενη από τις ευρωπαϊκές θέσεις. Η Λοριάν παρέμεινε αήττητη, πετυχαίνοντας νίκη με δύο γκολ στο φινάλε.
Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Υπό διερεύνηση ο Ντομινίκ Πελικό για δύο άλυτες υποθέσεις βιασμού και φόνου

Οι Αρχές της Ναντέρ ερευνούν περαιτέρω εγκληματικές ενέργειες του Ντομινίκ Πελικό, ήδη καταδικασμένου για τους βιασμούς της συζύγου του στο Μαζάν, εξετάζοντας αν συνδέεται με άλλα δυο σοβαρά περιστατικά παλαιότερων ετών.
Εμανουέλ Μακρόν επίσημη τελετή
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Να ενισχυθεί η άμυνα Γαλλίας και Ευρώπης απέναντι σε νέες απειλές

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας Γαλλίας κι Ευρώπης με αύξηση δαπανών και εστιάζοντας στην απειλή της Ρωσίας και την ευρωπαϊκή αυτονομία. Ειδική αναφορά έκανε στη στρατιωτική παρουσία στη Γροιλανδία.