ΓΔ: 2295.32 0.67% Τζίρος: 235.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία του Σουδάν
Φώτο: Shutterstock

Κλειστός έως τις 15 Αυγούστου θα παραμείνει ο εναέριος χώρος του Σουδάν

Ο σουδανικός εναέριος χώρος παραμένει κλειστός για τα πολιτικά αεροσκάφη από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) την 15η Απριλίου.

Η σουδανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας παρέτεινε το κλείσιμο του εναέριου χώρου για τα εμπορικά αεροσκάφη ως τουλάχιστον την 15η Αυγούστου, με εξαίρεση πτήσεις για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας ή την εσπευσμένη απομάκρυνση αμάχων εγκεκριμένες από τις αρχές, ανακοίνωσε σήμερα η διεύθυνση του διεθνούς αεροδρομίου του Χαρτούμ, της πρωτεύουσας του Σουδάν.

Ο σουδανικός εναέριος χώρος παραμένει κλειστός για τα πολιτικά αεροσκάφη από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) την 15η Απριλίου.

Η ανελέητη σύγκρουση για την εξουσία στο Σουδάν ανάμεσα στον στρατό του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, de facto αρχηγού του κράτους μετά το πραξικόπημα του 2021, και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, του υπαρχηγού της στρατιωτικής χούντας που μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του πρώτου, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.900 ανθρώπους, κατά την -αναμφίβολα υποτιμημένη- πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, ενώ έχει ξεριζώσει πάνω από 3,5 εκατομμύρια άλλους, που μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Αυξάνεται η βία και οι θάνατοι αμάχων λόγω επιθέσεων με drones

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ προειδοποιεί ότι η βία στο Σουδάν και η χρήση drones αυξάνουν τους θανάτους και τον εκτοπισμό αμάχων, με τα οπλισμένα drones να ευθύνονται για το 80% των θανάτων από Ιανουάριο ως Απρίλιο.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Επίθεση drone στη Χαρτούμ αφήνει 5 νεκρούς

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος των παραστρατιωτικών χτύπησε πολιτικό όχημα στο νότιο τμήμα της Ομντουρμάν, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους, σύμφωνα με την οργάνωση Emergency Lawyers. Οι επιθέσεις drone έχουν αυξηθεί στον πόλεμο του Σουδάν.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Σοβαρές συνέπειες από τη σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου στο Σουδάν

Η σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου στο Σουδάν προκαλεί τεράστια ψυχικά τραύματα, σύμφωνα με ΟΗΕ και ΜΚΟ. Έχουν αναφερθεί χιλιάδες περιστατικά από τον εμφύλιο του 2023, με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες και κορίτσια.
Στρατιωτικό drone δειλινό
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: 11 νεκροί από επίθεση drone στο νότιο τμήμα της χώρας

Τουλάχιστον 11 νεκροί από επίθεση drone στη Ραμπάκ, Νότιο Σουδάν, σύμφωνα με το AFP. Στόχος ήταν ομάδα που στηρίζει τον στρατό κατά των ΔΤΥ. Η σύγκρουση από το 2023 έχει προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση και μαζικές μετακινήσεις.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Unicef: Εκατομμύρια παιδιά στο Σουδάν πλήττονται από φτώχεια και βία

Η Unicef προειδοποιεί ότι εκατομμύρια παιδιά στο Σουδάν, κυρίως στο Νταρφούρ, υποφέρουν από βία και φτώχεια, ενώ η διεθνής βοήθεια είναι ανεπαρκής σε σύγκριση με το μέγεθος της κρίσης, 20 χρόνια μετά την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαθητές της Θεσσαλονίκης λύνουν σπάνιες γλώσσες με Sudoku και πάνε Ολυμπιάδα

Σε διαγωνισμό γλωσσολογίας, 511 Έλληνες μαθητές αποκωδικοποίησαν σπάνιες γλώσσες, όπως η Καπανάχουα και η Ταμπάκ. Οι νικητές θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στη Διεθνή Ολυμπιάδα Γλωσσολογίας στο Βουκουρέστι το 2026.