ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Συνεχίζονται οι διωγμοί αμάχων στο Σουδάν λόγω του εμφυλίου πολέμου

Σύμφωνα με το εργαστήριο έρευνας για ανθρωπιστικές υποθέσεις του αμερικανικού πανεπιστημίου Γέιλ, τουλάχιστον 27 κοινότητες στο Νταρφούρ έχουν πυρποληθεί από τις ΔΤΥ και συμμαχικές αραβικές πολιτοφυλακές.

Εκατοντάδες άμαχοι εγκατέλειψαν χθες Κυριακή τη Νιάλα, την πρωτεύουσα της πολιτείας του Νότιου Νταρφούρ, όπου εξαπέλυσαν έφοδο παραστρατιωτικοί που πολεμούν από τη 15η Απριλίου εναντίον του στρατού του Σουδάν, ενημέρωσαν κάτοικοι το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο Νταρφούρ (δυτικά), όπου επικεντρώνονται οι εχθροπραξίες παράλληλα με την πρωτεύουσα Χαρτούμ, εκατοντάδες αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Νιάλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Σουδάν, καθώς «ρουκέτες έπληξαν σπίτια», εξήγησε κάτοικος.

Σύμφωνα με άλλους αυτόπτες μάρτυρες, παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο επιτέθηκαν στη Νιάλα με «δεκάδες στρατιωτικά οχήματα», καθώς «εκατοντάδες κάτοικοι έφευγαν για να σωθούν από τα πυρά πυροβολικού που εντείνονταν».

Το αχανές Νταρφούρ χαρακτηρίζεται προπύργιο των ΔΤΥ. Για καιρό, οι εχθροπραξίες επικεντρώνονταν στην Ελ Τζενέινα, πρωτεύουσα της πολιτείας του Δυτικού Νταρφούρ, όπου ο ΟΗΕ υποπτεύεται ότι διαπράχθηκαν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Συγκλίνουσες πηγές έχουν κάνει λόγο για σφαγές αμάχων και δολοφονίες με φυλετικά και εθνικά κίνητρα στο Νταρφούρ, που απέδωσαν στους παραστρατιωτικούς και αραβικές πολιτοφυλακές που έχουν συμμαχήσει μαζί τους.

Στις αρχές των χρόνων του 2000, ο στρατηγός Ντάγκλο, τότε επικεφαλής των αραβικών πολιτοφυλακών Τζαντζαουίντ, είχε επιδοθεί σε πολιτική καμένης γης εναντίον των εθνικών μειονοτήτων στο Νταρφούρ, κατά διαταγή του πρώην δικτάτορα Όμαρ ελ Μπασίρ.

«Η βαρβαρότητα και η ένταση της βίας ήταν τουλάχιστον αντίστοιχες με αυτές που είχαν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στο Νταρφούρ την περίοδο 2003/2004», εκτιμά ο Ναθάνιελ Ρέιμοντ, διευθυντής αυτού του εργαστηρίου (Humanitarian Research Lab, HRL), που συνεργάζεται με το Παρατηρητήριο της Σύρραξης στο Σουδάν (Sudan Conflict Observatory) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΔΤΥ και οι συμμαχικές πολιτοφυλακές προελαύνουν μεθοδικά και γρήγορα χωρίς να συναντούν κανένα εμπόδιο. Επιλέγουν τον χρόνο και τον τόπο των επιθέσεών τους για να εξολοθρεύουν άμαχους», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ερευνητής, που παρακολουθεί εδώ και χρόνια το Σουδάν. Μάχες διεξήχθησαν επίσης στην Ομντουρμάν, βόρειο προάστιο του Χαρτούμ, όπου κάτοικος έκανε λόγο για «πυρά πυροβολικού».

Ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό και στις ΔΤΥ έχει στοιχίσει τη ζωή από τα μέσα Απριλίου σε σχεδόν 4.000 ανθρώπους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED — ο απολογισμός αυτός είναι αναμφίβολα υποτιμημένος, με δεδομένο το χάος, τα διασταυρούμενα πυρά και το ότι οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί σε μεγάλο μέρος της χώρας. Άλλοι τέσσερα εκατομμύρια και πλέον Σουδανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, έχουν μετατραπεί σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: 28 νεκροί από πλήγμα drone σε αγορά, λένε μάρτυρες και ιατροί

Τουλάχιστον 28 νεκροί και 23 τραυματίες σε επίθεση με drone σε αγορά στη Νότια Σουδάν, περιοχή υπό έλεγχο παραστρατιωτικών. Το πλήγμα αποδόθηκε σε ενέργεια του σουδανικού στρατού, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

MSF: Απουσία πολιτικής βούλησης για τον τερματισμό του πολέμου στο Σουδάν

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν την απουσία πολιτικής βούλησης για τερματισμό του εμφυλίου στο Σουδάν και τη χρηματοδότηση ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την κρίση μία από τις χειρότερες παγκοσμίως.
Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Αυξάνεται η βία και οι θάνατοι αμάχων λόγω επιθέσεων με drones

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ προειδοποιεί ότι η βία στο Σουδάν και η χρήση drones αυξάνουν τους θανάτους και τον εκτοπισμό αμάχων, με τα οπλισμένα drones να ευθύνονται για το 80% των θανάτων από Ιανουάριο ως Απρίλιο.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: Επίθεση drone στη Χαρτούμ αφήνει 5 νεκρούς

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος των παραστρατιωτικών χτύπησε πολιτικό όχημα στο νότιο τμήμα της Ομντουρμάν, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους, σύμφωνα με την οργάνωση Emergency Lawyers. Οι επιθέσεις drone έχουν αυξηθεί στον πόλεμο του Σουδάν.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Σοβαρές συνέπειες από τη σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου στο Σουδάν

Η σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου στο Σουδάν προκαλεί τεράστια ψυχικά τραύματα, σύμφωνα με ΟΗΕ και ΜΚΟ. Έχουν αναφερθεί χιλιάδες περιστατικά από τον εμφύλιο του 2023, με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες και κορίτσια.
Στρατιωτικό drone δειλινό
ΔΙΕΘΝΗ

Σουδάν: 11 νεκροί από επίθεση drone στο νότιο τμήμα της χώρας

Τουλάχιστον 11 νεκροί από επίθεση drone στη Ραμπάκ, Νότιο Σουδάν, σύμφωνα με το AFP. Στόχος ήταν ομάδα που στηρίζει τον στρατό κατά των ΔΤΥ. Η σύγκρουση από το 2023 έχει προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση και μαζικές μετακινήσεις.