Φώτο: ΑΠΕ

Μήνυμα Ερντογάν σε Μέρκελ: Πρέπει να σταματήσουμε τον Χαφτάρ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια των εγκαινίων του τουρκογερμανικού πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη σημείωσε την ανάγκη να σταματηθεί ο Χαφτάρ για να αποφευχθεί η αιματοχυσία στη Λιβύη.

Την αναγκαιότητα να σταματηθεί ο Λίβυος στρατηγός Χαφτάρ τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο των εγκαινίων του νέου τουρκογερμανικού πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ.

«Ο Χαφτάρ πρέπει να σταματηθεί για να αποφευχθεί η αιματοχυσία» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως «Το χάος στη Λιβύη θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, αν δεν διασφαλιστεί η ειρήνη το συντομότερο δυνατό».

Μέρκελ και Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για την κρίση στον αραβικό κόσμο, τις εμπόλεμες συγκρούσεις σε Λιβύη, Συρία, την κρίση στο Ιράκ αλλά και τις εντάσεις με το Ιράν, ενώ αργότερα θα παραχωρήσουν και συνέντευξη Τύπου.

Η συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών που η σχέση τους έχει δοκιμαστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, γίνεται υπό την σκιά της «κόκκινης κάρτας» που έβγαλε η Επιστημονική Υπηρεσία της Γερμανικής Βουλής πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες είναι ασύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, παραβιάζοντας τη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «Είναι σημαντικό να ασκήσουμε πίεση στον πραξικοπηματία Χαφτάρ και στους υποστηρικτές του. Η αύξηση των επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές στην Τρίπολη και η στόχευση του αεροδρομίου Mιτίγκα έδειξε ποιος είναι στο πλευρό της ειρήνης και ποιος είναι στο πλευρό της συνεχούς αιματοχυσίας και των δακρύων».

Για τα εγκαίνια του τουρκογερμανικού πανεπιστημίου που άνοιξε τις πύλες του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε οτι «Θέλουμε το τουρκογερμανικό πανεπιστήμιο να είναι σύμβολο φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και θα το στηρίξουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Deutsche Welle: Θα είναι ο  Άρμιν Λάσετ διάδοχος της Μέρκελ;

Γλυκόπικρη η γεύση από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Ρηνανία Βεστφαλία. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα έχασε σε δύναμη αλλά ήρθε πρώτο. Για τον τοπικό πρωθυπουργό καλός οιωνός στις φιλοδοξίες του.