bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

«Πυρά» της ΕΚΤ ενάντια στον έκτακτο ιταλικό φόρο για τις τράπεζες

Σε γνωμοδότησή της η ΕΚΤ τονίζει ότι ο έκτακτος φόρος μπορεί να πλήξει τη μακροχρόνια κερδοφορία αλλά και τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις ιταλικές τράπεζες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέκρινε την Τετάρτη τον προτεινόμενο από την ιταλική κυβέρνηση φόρο στα έκτακτα κέρδη των τραπεζών, λέγοντας ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των χρηματοοικονομικών ομίλων και θα μπορούσε να καταστήσει ορισμένους από αυτούς ευάλωτους σε μια οικονομική ύφεση.

«Το ποσό του έκτακτου φόρου ενδέχεται να μην είναι ανάλογο με τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία ενός πιστωτικού ιδρύματος και την ικανότητά του να δημιουργεί κεφάλαια», ανέφερε η ΕΚΤ σε νομική γνωμοδότηση, η οποία, όμως, δεν είναι δεσμευτική για τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Παράλληλα σημειώνει ότι ο έκτακτος φόρος μπορεί να καταστήσει την προσέλκυση νέων ιδίων κεφαλαίων και τη χρηματοδότηση χονδρικής πιο δαπανηρή για τις τράπεζες, καθώς οι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές μπορεί να έχουν λιγότερη όρεξη να επενδύσουν σε ιταλικά πιστωτικά ιδρύματα που έχουν πιο αβέβαιες προοπτικές. 

Επιπλέον, η εισαγωγή ενός έκτακτου αναδρομικού φόρου αυξάνει αδικαιολόγητα την αβεβαιότητα πολιτικής όσον αφορά το φορολογικό πλαίσιο, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ενδεχομένως επηρεάζοντας επίσης το κόστος χρηματοδότησης για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, ο αναδρομικός του χαρακτήρας μπορεί να τροφοδοτήσει τις αντιλήψεις για ένα αβέβαιο φορολογικό πλαίσιο και να προκαλέσει εκτεταμένες δικαστικές διαμάχες, δημιουργώντας προβλήματα νομικής αβεβαιότητας.

«Ως αποτέλεσμα της γενικής εφαρμογής του έκτακτου φόρου, τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν χαμηλότερη φερεγγυότητα ή επικεντρώνονται περισσότερο στη δανειοδοτική δραστηριότητα (όπως οι μικρές τράπεζες) ή έχουν δύσκολες κεφαλαιακές προβλέψεις θα μπορούσαν να καταστούν λιγότερο ικανά να απορροφήσουν τους δυνητικούς καθοδικούς κινδύνους μιας οικονομικής ύφεσης», επισημαίνει, ακόμη, η κεντρική τράπεζα.

Επιπροσθέτως, αναφέρει η ΕΚΤ ότι ο έκτακτος φόρος μπορεί να οδηγήσει σε κατακερματισμό του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος λόγω του ετερογενούς χαρακτήρα τέτοιων φόρων.

Ο κίνδυνος της διπλής φορολογίας για πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν και μέσω υποκαταστημάτων σε άλλες δικαιοδοσίες όπου επιβάλλεται έκτακτος φόρος που επίσης επιβάλλονται μπορεί να είναι μια περαιτέρω πηγή τέτοιου κατακερματισμού.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η ΕΚΤ τονίζει ότι, προκειμένου να αξιολογηθεί εάν η νομοθετική πρωτοβουλία της Ιταλίας δημιουργεί κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, και ιδίως κατά πόσον έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει αρνητικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα και να προκαλέσει στρέβλωση της αγοράς, το νομοθετικό διάταγμα πρέπει να συνοδεύεται από ενδελεχή ανάλυση αναφορικά με τις πιθανές αρνητικές συνέπειες για τον τραπεζικό τομέα.

Η ανάλυση αυτή θα πρέπει να αναφέρει λεπτομερώς, ειδικότερα, τις συγκεκριμένες επιπτώσεις του έκτακτου φόρου στη μακροπρόθεσμη κερδοφορία και το κεφάλαιο των πιστωτικών ιδρυμάτων, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την παροχή νέων όρων δανεισμού και ανταγωνισμού στην αγορά, και τις πιθανές επιπτώσεις της στη ρευστότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική κυβέρνηση επέβαλε, αρχικά, έκτακτο φόρο 40% στα «υπερβολικά» κέρδη από τόκους για τις τράπεζες της χώρας, ενώ μετά από σωρεία αντιδράσεων προχώρησε σε μείωσή του, θέτοντας ανώτατο όριο το 0,01% του ενεργητικού.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση από Ιταλό υπουργό στην ΕΚΤ, αμφισβητεί την ανεξαρτησία της

Ο Ιταλός υπ. Άμυνας κατηγόρησε την ΕΚΤ για την απόφασή της να προχωρήσει σε μείωση του ισολογισμού της, με πώληση ομολόγων, ενώ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη δύναμη από την Κομισιόν και τις εθνικές κυβερνήσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Nα είναι ο εαυτός τους συμβούλευσε τους νέους η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η ίδια είπε πως, όταν ήταν νέα ήταν ντροπαλή και έχασε ευκαιρίες. Επίσης, η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε τη σημασία που έχουν τα καλά σχολεία κι η μέριμνα για όταν έρχεται η στιγμή της απόκτησης οικογένειας.
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Συζήτηση για τους τρόπους αντιμετώπισης της διαφθοράς στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τους Ιταλούς οικοδεσπότες, η διήμερη συνάντηση στην πόλη της βόρειας λιμνοθάλασσας αφορά την αποτροπή κάθε μορφής παράνομης χρήσης των χρημάτων που προορίζονται για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Γενς Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν θα αναπτύξει δυνάμεις στην Ουκρανία

O Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε σήμερα στην Ρώμη, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Σε δήλωσή του στο Ansa, ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας εξήρε τον ρόλο της Ιταλίας ως «πιστού και σημαντικού συμμάχου».
ΔΙΕΘΝΗ

Ταγιάνι: Είμαστε πρόθυμοι να συμμετέχουμε σε αποστολή του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή

Σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι «η παροχή όπλων στην Ουκρανία δεν δημοσιοποιείται, αλλά ο στόχος της Ιταλίας είναι να δοθούν όπλα που να επιτρέψουν στο Κίεβο να υπερασπίσει την εδαφική του ακεραιότητα».