ΓΔ: 877.99 0.19% Τζίρος: 40.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Διαγραφή χρέους της πανδημίας ζητά από την ΕΚΤ η Ιταλία

Να ακυρωθούν ή να διακρατηθούν από την κεντρική τράπεζα για πάντα τα ομόλογα που αγόρασε για την πανδημία, προτείνει η Ρώμη.

Το ενδεχόμενο να διαγράψει ή να κρατήσει για πάντα το δημόσιο χρέος που αγοράζει κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να βοηθήσει τα έθνη να ανακάμψουν και να αναδιαρθρώσουν, θα πρέπει να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τον Ιταλό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου. 

«Η νομισματική πολιτική πρέπει να υποστηρίζει τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών μελών με κάθε δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Ρικάρντο Φράκαρο, γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κοντέ, σε συνέντευξή του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει «ακύρωση κρατικών ομολόγων που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή την παράταση της λήξης τους», υποστήριξε ο ίδιος. 

Όπως σημειώνει το Bloomberg, το αίτημα της Ιταλίας αντανακλά τη μεγάλη δημοσιονομική «τρύπα» της χώρας, η οποία ακόμα και πριν την πανδημία η Ιταλία είχε ένα υπέρογκο χρέος και αδύναμη οικονομία. 

Παράλληλα, ο Ρ. Φράκαρο πρότεινε μια «πράσινη ρύθμιση», με την οποία οι δημόσιες δαπάνες που σχετίζονται με περιβαλλοντικές επενδύσεις θα εξαιρούνται από τους υπολογισμούς για το έλλειμμα. 

Ωστόσο, το Bloomberg επισημαίνει πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να καλωσορίσει το αίτημα αυτό, καθώς οι αξιωματούχοι της έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι πρέπει να συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που απαγορεύουν τη νομισματική χρηματοδότηση.

Απαντώντας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε ότι «δεν κάνω καν την ερώτηση στον εαυτό μου, είναι τόσο απλό, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση» του νόμου. Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, έχει επίσης απορρίψει την ιδέα.

Από την πλευρά του ο Φράκαρο εξήγησε ότι η ΕΚΤ μπορεί να βασιστεί σε ένα διαφορετικό κομμάτι των κανονισμών που την υποχρεώνει να στηρίζει τις οικονομικές πολιτικές εφόσον αυτές δεν έρχονται σε σύγκρουση με την βασική της αποστολή για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών. Σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει καταφέρει να πετύχει τον στόχο για πληθωρισμό, για πολλά χρόνια και σήμερα βρίσκεται ακόμα πιο μακριά λόγω της πανδημίας. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

G20
ΔΙΕΘΝΗ

G20: Απειλή από τις μεταλλάξεις του ιού, «όχι» σε νέο κύκλο lockdown

Οι νέες και εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές του, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στον εμβολιασμό στις φτωχές χώρες μπορεί να απειλήσουν την οικονομική ανάκαμψη. Δεν πρέπει να επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προστατεύουν 100% από επιπλοκές και θάνατο

Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας υπογραμμίζει ότι «τα σκευάσματα κατά της covid 19, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου, προστατεύουν σε ποσοστό που αγγίζει το 80% από την μόλυνση.