bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Unicef: Πάνω από 330 εκατ. παιδιά σε επίπεδα ακραίας φτώχειας

Η Παγκόσμια Τράπεζα και η UNICEF καλούν τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στον αγώνα κατά της παιδικής φτώχειας και να υιοθετήσουν σειρά μέτρων και την επέκταση προγραμμάτων οικογενειακών επιδομάτων.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού επιβράδυνε τον αγώνα κατά της φτώχειας των παιδιών και 333 εκατομμύρια από αυτά ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας σε παγκόσμια κλίμακα, αποκαλύπτει έκθεση την οποία συνέταξαν η UNICEF και η Παγκόσμια Τράπεζα και δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Με άλλα λόγια, το ένα παιδί στα έξι σε όλο τον κόσμο ζει με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση, που υπογραμμίζει πως αν δεν είχαν ενσκήψει οι συνέπειες της πανδημίας, θα μπορούσαν να είχαν βγει από τη φτώχεια επιπλέον 30 εκατομμύρια παιδιά.

«Οι επιδεινούμενες κρίσεις, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, των ένοπλων συρράξεων, της κλιματικής αλλαγής και των οικονομικών σοκ, εμπόδισαν τις προόδους αφήνοντας εκατομμύρια παιδιά στην ακραία φτώχεια», τόνισε η γενική διευθύντρια της UNICEF, η Κάθριν Ράσελ, στο δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα μαζί με την έκθεση.

«Ένας κόσμος στον οποίο 333 εκατομμύρια παιδιά ζουν στην ακραία φτώχεια –στερούνται όχι μόνο την κάλυψη των πιο βασικών τους αναγκών, αλλά και την αξιοπρέπεια, τις ευκαιρίες, την ελπίδα– είναι απλά αφόρητος», πρόσθεσε η ίδια.

Η ακραία φτώχεια πλήττει το 40% των παιδιών στην υποσαχάρια Αφρική· πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο. Αντίθετα με άλλες περιοχές του κόσμου, οι οποίες κατέγραψαν τα τελευταία χρόνια μείωση της φτώχειας των παιδιών, η υποσαχάρια Αφρική την είδε να αυξάνεται, εξαιτίας της ταχείας δημογραφικής ανάπτυξης, της πανδημίας του νέου κορονοϊού και των λεγόμενων φυσικών καταστροφών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα και η UNICEF καλούν τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στον αγώνα κατά της παιδικής φτώχειας και να υιοθετήσουν σειρά μέτρων, ιδίως την επέκταση των καθολικών προγραμμάτων οικογενειακών επιδομάτων.

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτά τα παιδιά τώρα», τόνισε ο Λουίς Φελίπε Λόπες-Κάλβα, διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας αρμόδιος για ζητήματα φτώχειας και ισονομίας. «Το να τερματιστεί η φτώχεια των παιδιών είναι πολιτική επιλογή», πρόσθεσε.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης υποδεικνύουν ότι απομακρύνεται ο φιλόδοξος στόχος που είχε ορίσει ο ΟΗΕ, να εξαλειφθεί η ακραία φτώχεια των παιδιών μέχρι το 2030.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΠΟΥ και η Unicef ζητούν να ξανανοίξουν τα σχολεία στην Αφρική

Για να περιοριστούν οι κίνδυνοι, ο ΠΟΥ και η Unicef συνιστούν να πλένουν οι μαθητές τα χέρια τους τακτικά, να απολυμαίνονται καθημερινά οι επιφάνειες, να εξασφαλιστούν εγκαταστάσεις πόσιμου νερού και να υπάρξει σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 30.000 παιδιά διέσχισαν τη ζούγκλα του Παναμά το 2024

Εξ αυτών των 30.000 ανηλίκων, σχεδόν 2.000 έφθασαν στον Παναμά μόνοι τους ή έχοντας χωριστεί από την οικογένειά τους, ένας τριπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2023, σύμφωνα με την Unicef.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΗΕ αναφέρει «βαρύ βομβαρδισμό» στο κρατίδιο του Βόρειου Νταρφούρ του Σουδάν

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας αυτής που κρατά ένα χρόνο. Στην Ελ Γκενέγια, τη διοικητική πρωτεύουσα του δυτικού Νταρφούρ, μεταξύ 10.000 και 15.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κένυα ακόμα πλήττεται από καταιγίδες, 228 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Ο τροπικός κυκλώνας Χιντάγια πέρασε χωρίς να αναφερθούν θύματα ούτε σοβαρές ζημιές στις δυο χώρες της ανατολικής Αφρικής, αφού έχασε μέρος της ισχύος του φθάνοντας πάνω από την ακτή.