ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μάχες και πυρκαγιές στην πρωτεύουσα του Σουδάν με πολλούς νεκρούς

Οι μάχες ανάμεσα στο στρατό με επικεφαλής το στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του πρώην υπαρχηγού του, του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, έχουν ενταθεί από χθες, Σάββατο.

Οι παραστρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν σήμερα στο Γενικό Επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων στο κέντρο του Χαρτούμ για δεύτερη διαδοχική ημέρα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, κατά τον έκτο μήνα ενός πολέμου μεταξύ αντίπαλων στρατηγών που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Συγκρούσεις διεξάγονται πλέον γύρω από το Γενικό Επιτελείο με διάφορους τύπους όπλων, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά από το Χαρτούμ αυτόπτες μάρτυρες. Άλλοι έκαναν λόγο για συγκρουσεις στην πόλη Ελ Ομπέιντ, σε απόσταση 350 χιλιομέτρων νοτιότερα.

Οι μάχες ανάμεσα στο στρατό με επικεφαλής το στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του πρώην υπαρχηγού του, του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, έχουν ενταθεί από χθες, Σάββατο, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν πυρκαγιές σε σημαντικά κτίρια στο κέντρο της σουδανικής πρωτεύουσας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρήστες ανήρτησαν φωτογραφίες, οι οποίες επαληθεύτηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο και εικονίζουν φλόγες να καίνε μνημεία, κτίρια και ουρανοξύστες, μεταξύ των οποίων αυτός της πετρελαϊκής εταιρείας Greater Nile Petroleum Oil Company.

Οι φωτογραφίες εικονίζουν επίσης κτίρια με σπασμένα παράθυρα και καμένους τοίχους ή γεμάτα τρύπες από σφαίρες. Αφότου ξέσπασε, στις 15 Απριλίου, ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 7.500 ανθρώπους, σύμφωνα με μετριοπαθή εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Armed Conflict Location & Event Data Project. Έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό περισσότερων από πέντε εκατομμύρια ανθρώπων, από τους οποίους 2,8 εκατομμύρια εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να ξεφύγουν από τα αδιάκοπα αεροπορικά πλήγματα, τα πυρά πυροβολικού και τις οδομαχίες στις συνοικίες του Χαρτούμ.

Τα εκατομμύρια των ανθρώπων που παραμένουν στην πόλη ξύπνησαν σήμερα το πρωί με σύννεφα καπνού να σκοτεινιάζουν τον ορίζοντα, ενώ κρότοι από βόμβες και πυρά ακούγονταν στην πρωτεύουσα. «Ακούμε τεράστιες εκρήξεις», είπαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο άνθρωποι στη συνοικία Μάγιο (νότιο Χαρτούμ), όπου ο στρατός επιτέθηκε σε βάσεις των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης με πυρά πυροβολικού.

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη εβοδμάδα από αεροπορικά πλήγματα σε αγορά του Μάγιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε μια από τις πιο φονικές επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή της σύγκρουσης. Οι βιαιότητες επικεντρώνονται στο Χαρτούμ και στη δυτική περιφέρεια του Νταρφούρ, όπου οι στοχευμένες επιθέσεις που πραγματοποιούνται από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης αποτελούν αντικείμενο νέας έρευνας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Μάχες σημειώθηκαν εξάλλου στο Ελ Ομπέιντ, την πρωτεύουσα της πολιτείας του Βόρειου Κορντοφάν, όπου αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο στρατό και τους παραστρατιωτικούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Έπειτα από έξι μήνες εμφυλίου το Σουδάν αναζητεί νέα πρωτεύουσα

Τη 15η Απριλίου, ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στον στρατό υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.
sudan polemos
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί άμαχοι και δεκάδες τραυματίες σε αεροπορικά πλήγματα στο Σουδάν

Οι μάχες στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και τα περίχωρά της είναι συχνές. Οι παραστρατιωτικοί των ΔΤΥ, που έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της πόλης, συχνά καταλαμβάνουν σπίτια και τα μετατρέπουν σε βάσεις τους.
Syria
ΔΙΕΘΝΗ

Πόλη κοντά στην πρωτεύουσα του Σουδάν χτυπήθηκε και λεηλατείται

Η Ελ Ουμπάιντ, 350 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς αποτελεί επιμελητειακό και εμπορικό κόμβο, διαθέτει ιδίως αεροδρόμιο και πελώριες αποθήκες τροφίμων και εξαγόμενων προϊόντων.