ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Britain-Johnson
Shutterstock

Ο Μπ. Τζόνσον αναλαμβάνει προσωπικά την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ που θα καθορίσει τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ μετά το Brexit.

Σε «προσωπική υπόθεση» μετατρέπεται η εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με την ΕΕ για τον Μπόρις Τζόνσον που θα είναι ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την Ευρώπη και αυτός που θα επιβλέπει τη διαπραγμάτευση για την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

Ο Βρετανός υπουργός Μάικλ Γκόουβ θα επιβλέπει την Συμφωνία Αποχώρησης και θα ενημερώνει την Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε σε σημερινή ενημέρωση ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, σχετικά με τα καθήκοντα και τις λειτουργίες της κυβέρνησης μετά την Παρασκευή (στις 23.00), οπότε θα ισχύσει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, από το βράδυ της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου το υπουργείο για το Brexit δεν θα υπάρχει πλέον και συνεπώς ούτε η θέση του σημερινού υπουργού για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ και η Βρετανία δεν θα μετέχει πια στις συνόδους της ΕΕ. Διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει ένας αρμόδιος υπουργός για τις διαπραγματεύσεις - τις οποίες θα επιβλέπει ο πρωθυπουργός - αλλά, επίσης ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, θα συνομιλεί με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντέιβιντ Φροστ.

Στην ομάδα εργασίας της Βρετανίας για τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ θα συμμετέχουν περίπου 40 αξιωματούχοι και ο σημερινός μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στην ΕΕ Τιμ Μπάροου θα γίνει ο πρεσβευτής της χώρας στην Ένωση. Όπως είχε γίνει γνωστό από την κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει μετά το Brexit σε ανασχηματισμό.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αλιείας στα βρετανικά ύδατα, σχολιάζοντας τις θέσεις του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λέο Βαράντκαρ, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού ισχυρίστηκε ότι η πρόσβαση των αλιευτικών σκαφών από τις χώρες της ΕΕ θα αποτελέσει ζητούμενο στις διαπραγματεύσεις για την μελλοντική εμπορική συμφωνία. «Παίρνουμε πίσω τον έλεγχο των χωρικών μας υδάτων. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτό που θα καθορίσει για το καλύτερο συμφέρον του ποιος θα ψαρεύει στα χωρικά του ύδατα» είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: «Ή αναβολή ή καμία συμφωνία» προειδοποιεί ο Νταβίντ Σασόλι

Άκαρπη αποδείχτηκε η συνάντηση του Μπόριος Τζόνσον με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι ή θα αναβληθεί το Brexit ή δεν θα υπάρξει συμφωνία.