ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Voreia Korea-Flag-Simaia
Shutterstock

Η Β. Κορέα καταφέρεται εναντίον του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας

Εκπρόσωπος του υπουργείου Βιομηχανίας Πυρηνικής Ενέργειας επέκρινε με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα απόφαση που αξιώνει η χώρα να περιστείλει τα πυρηνικά της προγράμματα.

Η Βόρεια Κορέα κατήγγειλε σήμερα τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας πως συμμετέχει στην εκστρατεία πίεσης σε βάρος της υπό αμερικανική ηγεσία και ότι «μαγείρεψε» απόφαση για τα προγράμματά της με σκοπό την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και πολιτικών εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας, χαρακτηρίζοντάς τον «μίσθαρνο όργανο» της Ουάσιγκτον.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Βιομηχανίας Πυρηνικής Ενέργειας επέκρινε με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα απόφαση που υιοθετήθηκε την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΔΟΑΕ, και αξιώνει η Βόρεια Κορέα να περιστείλει τα πυρηνικά της προγράμματα.

Στο κείμενο, η απόφαση χαρακτηρίζεται «αποτέλεσμα συνωμοσίας» των ΗΠΑ και συμμάχων τους, ενώ επαναλαμβάνεται η θέση της Βόρειας Κορέας πως το καθεστώς πυρηνικής δύναμης που έχει αποκτήσει είναι «μη αντιστρέψιμο».

Αυτή η «φάρσα» των «εχθρικών δυνάμεων» δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να «αποκαλύπτει τις δόλιες προθέσεις τους να συγκαλύψουν τις εγκληματικές ενέργειές τους που απειλούν σοβαρά το διεθνές σύστημα μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων» και «να δικαιολογήσουν την εχθρική πολιτική τους» έναντι της Πιονγκγιάνγκ, προστίθεται στο δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, που δεν κατονομάζεται, κατηγόρησε εξάλλου προσωπικά τον γενικό διευθυντή του ΔΟΑΕ, τον Ραφαέλ Γκρόσι, πως «ανέλαβε ηγετικό ρόλο στη δημιουργία ατμόσφαιρας πίεσης» της Βόρειας Κορέας, «διαδίδοντας το μύθευμα» ότι επίκειται άμεσα νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου από πλευράς Πιονγκγιάνγκ.

Ο κ. Γκρόσι προειδοποίησε το 2022 πως είναι ενδεχόμενο η απομονωμένη χώρα να αρχίσει ξανά δοκιμές πυρηνικών όπλων, που ανεστάλησαν το 2017.

«Αν ο ΔΟΑΕ θέλει να αποφεύγει τις διεθνείς επικρίσεις» πως ενεργεί «σαν μίσθαρνο όργανο των ΗΠΑ», καλά θα κάνει «να αφοσιωθεί στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, που αναφέρθηκε σε αυτήν που χαρακτήρισε διάδοση των πυρηνικών όπλων από μέρους των ΗΠΑ και στη ρίψη στον Ειρηνικό Ωκεανό ραδιενεργών υδάτων από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Ο ΔΟΑΕ δεν έχει καμιά πρόσβαση στη Βόρεια Κορέα αφότου η Πιονγκγιάνγκ έδιωξε τους επιθεωρητές της το 2009 και κατόπιν ξανάρχισε δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Voreia Korea-Flag-Simaia
ΔΙΕΘΝΗ

Β. Κορέα: Καθέλκυσε το πρώτο της «υποβρύχιο επίθεσης με τακτικά πυρηνικά όπλα»

Στην τελετή στην οποία αποκαλύφθηκε το νέο υποβρύχιο προέδρευσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, για τον οποίο ο εξοπλισμός του ΠΝ της χώρας του ήταν «επείγον καθήκον της εποχής».
ΔΙΕΘΝΗ

Νότια Κορέα: Οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας γίνονται πιο επιθετικές

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γελ δήλωσε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα επιδίδεται σε πιο «επιθετικές» προκλήσεις επί τη βάσει της εμπιστοσύνης που έχει, στο πυρηνικό και στο πυραυλικό πρόγραμμά της,