ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04

Εικαστική έκθεση στο Κουκάκι εμπνευσμένη από τα αρχαία Ανθεστήρια

Η έκθεση της εικαστικού Stephania Psarros αντλεί έμπνευση από το φεστιβάλ λουλουδιών που γινόταν στην Αρχαία Αθήνα προς τιμή του Διονύσου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.

Έκθεση της εικαστικού Stephania Psarros με θέμα Ανθεστήρια, έκθεση εμπνευσμένη από τα Ανθεστήρια, το φεστιβάλ λουλουδιών που γινόταν στην Αρχαία Αθήνα, προς τιμή του Διονύσου πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα στο Κουκάκι στο Tales in Tiles.

Μέσα από 26 συνολικά έργα πάνω σε μαύρο ή υπόλευκο χαρτί, ζωγραφισμένα με φύλλα χρυσού ή με μελάνι στο χρώμα του κρασιού, αλλά και λόγια προσευχής προς τον Θεό Διόνυσο, η Stephania Psarros αναζητά μέσα από τη συγκεκριμένη ατομική της έκθεση, τη μαγεία των Ανθεστηρίων, που βοηθούν τις ψυχές να θεραπευτούν από το παρελθόν τους, τους δίνει δύναμη για το παρόν και τους καθοδηγεί με Θεία Χάρη για το μέλλον.

Τα Ανθεστήρια ήταν ένα 3ήμερο Φεστιβάλ Λουλουδιών στην Αρχαία Αθήνα, προς τιμή του Διονύσου και λάμβανε χώρα τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο όταν τα λουλούδια ήταν σε πλήρη άνθηση. Οι σπόροι φυτεύονταν κατά τη Χειμερινή Ισημερία, τα άνθη εμφανίζονταν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ την Ανοιξη, και οι καρποί εμφανίζονταν κατά την Καλοκαιρινή Ισημερία.

 

Το ταξίδι του φυτού και της άνθησής του συμβολίζει τη ψυχή και ο σκοπός του Φεστιβάλ ήταν να βοηθήσει τις ψυχές να προχωρήσουν, ειδικότερα αυτές που βρισκόντουσαν από τη μία ζωή στην επόμενη. Όπως ήταν φυσικό, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ για τον Διόνυσο, το κρασί έρεε άφθονο, ενώ ανοίγανε τα κεραμικά δοχεία του κρασίου που περίμεναν καιρό να ανοιχτούν.

Στα έργα της έκθεσης της Stephania θα δει κανείς αιρούμενα μάτια που αντιπροσωπεύουν τις ψυχές που μεταβαίνουν από τη μία ζωή στην άλλη, φυτά που παίρνουν τη μορφή Σατύρων καθώς και προσευχές προ τον Διόνυσο. Το λουλούδι του Λοτού αναδύεται μέσα από τα νερά του λίμνης – εκεί όπου λάμβανε χώρα το Φεστιβάλ – ξεδιπλώνοντας την μυστηριώδη υπαρξή του, αλλά και την αγνότητα, και συμβολίζοντας την ανθρώπινη συνείδηση.

Η Stephania Psarros γεννήθηκε το 1987 στο Λονδίνο, ενώ τώρα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του School of Visual Arts της Νέας Υόρκης. Έχει εκθέσει έργα της, μεταξύ άλλων, στην Blender Gallery, στην Γλυφάδα, στην Red Gallery, στα Χανιά της Κρήτης, στο Truman Brewery στο Λονδίνο και αλλού.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου (18:00 – 22:00), Tales in Tiles, Τάιχμαν 2, Κουκάκι. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκθεση εσωτερικής διακόσμησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε η Γυάλινη Πινακοθήκη στη Νέα Παραλία

Η Γυάλινη Δημοτική Πινακοθήκη εγκαινιάστηκε στη Νέα Παραλία, προσφέροντας έναν διαφανή χώρο τέχνης 78 τ.μ., προσβάσιμο όλο το 24ωρο, όπου τα έργα φαίνονται και από μέσα και από έξω, εντάσσοντας τον πολιτισμό στο αστικό τοπίο.
Ζωγράφειο Σχολείο πρόσοψη
ΔΙΕΘΝΗ

Η ζωή της Ήβης Στάγκαλη στο 30ό Φεστιβάλ Θεάτρου Κωνσταντινούπολης

Η παράσταση «'Αγνωστη Καλλιτέχνης: Η Ήβη Ήταν Εδώ» φωτίζει τη ζωή της ζωγράφου Ήβης Στάγκαλη, που ξεχάστηκε μετά την απέλαση των Ελλήνων το 1964. Παρουσιάζεται στο 30ό Φεστιβάλ Θεάτρου Κωνσταντινούπολης.
πανοραμική Ρεθύμνου λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρέθυμνο: Τέσσερις εποχές με πολιτισμό, τέχνη και το Αρκάδι

Το Ρέθυμνο συνεχίζει τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, με αποκορύφωμα τα 160 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου, ενώ Διευρύνεται η δράση και στα χωριά με στόχο την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κενή κορνίζα μουσείου
ΔΙΕΘΝΗ

Κυανή Ακτή: Κλοπή τεσσάρων έργων του Ρενουάρ από μουσείο

Δύο διαρρήκτες έκλεψαν τρία έργα τέχνης από το μουσείο Ρενουάρ στην Κυανή Ακτή, εγκαταλείποντας έναν πίνακα κατά τη διαφυγή τους. Η αξία των έργων φτάνει τα 9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καν-συρ-Μερ.
Κινηματογραφικός προβολέας
ΔΙΕΘΝΗ

Βενετία: Ο Νάνι Μορέτι διχάζει με την ταινία του στο 83ο Φεστιβάλ

Η νέα ταινία του Νάνι Μορέτι, «It will happen tonight», διαγωνίζεται στη Βενετία και διχάζει το κοινό. Πρόκειται για μια ρομαντική, σχεδόν σουρεαλιστική κομεντί με ήρωες έναν Γάλλο και μια Ιταλίδα που ερωτεύονται απρόσμενα.
Κινηματογραφικός προβολέας
ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγε από τη ζωή στα 77 του ο σκηνοθέτης Τόνι Γκάτλιφ στη Γαλλία

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Τόνι Γκάτλιφ, γνωστός για τις ταινίες του γύρω από την τσιγγάνικη κουλτούρα, πέθανε σε ηλικία 77 ετών στην Αρλ. Η οικογένειά του τον αποχαιρέτησε ευχαριστώντας τον για τη δημιουργικότητα και τη γενναιοδωρία του.