ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Περπατώντας την Αθήνα της Μπέλ Επόκ στις μέρες μας

Με ένα αφιέρωμα στην Αθηναϊκή Αποκριά, αρχίζει ένας μεγάλος κύκλος εκδηλώσεων,  διαλέξεων και περιπάτων, αφιερωμένων στην Αθήνα της Μπέλ Επόκ.

Μια εποχή ξαναγεννιέται μέσα από έναν κύκλο-αφιέρωμα στην παλιά Αθήνα, την Αθήνα της Μπελ Επόκ. Γιορτές, καθημερινή ζωή, τύποι της Αθήνας, ταβέρνες, καφενεία, αρχοντικά, αλλά και όλη η ταραχώδης πολιτική ζωή της Ελλάδας θα φωτιστούν με έναν διαφορετικό τρόπο.

Κάπως έτσι, με ένα αφιέρωμα στην Αθηναϊκή Αποκριά, αρχίζει ένας μεγάλος κύκλος εκδηλώσεων, διαλέξεων και περιπάτων, αφιερωμένων στην Αθήνα της Μπέλ Επόκ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, η σειρά αυτή έχει έμπνευση και οδηγό το βιβλίο του Μίλτου Λιδωρίκη «Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ» (Εκδόσεις Polaris) και κάθε μήνα θα υπάρχουν δύο εκδηλώσεις (Φεβρουάριος-Ιούνιος 2020) και συνολικά θα πραγματοποιηθούν δέκα εκδηλώσεις (πέντε διαλέξεις και πέντε περίπατοι).

Διαλέξεις από ξεχωριστούς και ειδικούς ερευνητές διανθισμένες με θεατρικά και μουσικά δρώμενα αλλά και δραματοποιημένοι περίπατοι, θα προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία στους συμμετέχοντες. Παράλληλα, σε συνεργασία με τις Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού και την κυρία Ζωζώ Λιδωρίκη θα αξιοποιηθεί το πλούσιο αρχειακό υλικό από το αρχείο Λιδωρίκη.

Για τη συμμετοχή στον κύκλο αυτό αποφασίστηκε να υπάρχει ένα τίμημα με την έννοια της στήριξης των δράσεων του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης το οποίο βασίζεται αποκλειστικά στους δικούς του πόρους.

Το πρόγραμμα του Φεβρουαρίου ξεκινάει την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, με την  Διάλεξη «Αθηναϊκή Αποκριά και Μπελ Επόκ» που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Για τις όψεις της Αθηναϊκής Αποκριάς τον 19ο αιώνα θα μιλήσει ο Θανάσης Γιοχάλας, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, για τα έθιμα και εκδηλώσεις Αθηναϊκής Αποκριάς, η Τόνια Καφετζάκη, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, ενώ για την Aθηναϊκή Aποκριά στη σύγχρονη λογοτεχνία, η Δρ. Δώρα Μέντη, Μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ. Τον συντονισμό θα έχει ο Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος-συγγραφέας.

Η ομάδα αφήγησης «Παραμυθανθός» θα παρουσιάσει πικάντικες, αστείες ιστορίες που λέγονται μόνο τις Απόκριες. (Αφήγηση: Δημήτρης Μάλλης – Καλλιρρόη Μουλά,Μουσική: Δημήτρης Μάλλης).

Επίσης, οι χορευτές Παναγιώτης Πουλημενέας και Μαρία Μελά από την Academia del tango* θα μεταφέρουν τους θεατές στη μαγεία του πραγματικού Αργεντίνικου Τάνγκο, που συνόδεψε τους μεγαλύτερους Αποκριάτικους Χορούς της εποχής της Μπελ Επόκ

Το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί θα γίνει ο  περίπατος, με τόπο συνάντησης: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Πώς γιορταζόταν η Αθηναϊκή Αποκριά και ποια μέρη της Πλάκας συνδέονται με τις Απόκριες;Τι ήταν η καμήλα; Περίπατος στην Πλάκα, όπου μιλάμε για τον τρόπο που γιορταζόταν διάφορες εποχές η Αθηναϊκή Αποκριά. Η αναβίωση της Αθηναϊκής Αποκριάς μετά τον Πόλεμο, είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντήσει ο Κώστας Στοφόρος

Οι ηθοποιοί Κορνέλια Κυριάκη και Γιάννης Μπόγρης θα ζωντανέψουν γνωστούς ήρωες των Παραμυθιών. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σκηνές από την επιτυχημένη θεατρική παράσταση «Η Επιστροφή των Παραμυθιών» της Γεωργίας Παρασκευά σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.  Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με συζήτηση και φαγητό στην ταβέρνα «Πλάτανος» (προαιρετικά). Το κόστος συμμετοχής στην διάλεξη και τον περίπατο του μήνα: 20 ευρώ, στους συμμετέχοντες και των δύο εκδηλώσεων του μήνα θα δίνεται δώρο το βιβλίο του Μίλτου Λιδωρίκη «Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ», (Εκδόσεις Polaris, σελίδες 470). Το κόστος συμμετοχής σε όλες τις δράσεις του κύκλου μέχρι και τον Ιούνιο θα είναι 80 ευρώ (στους συμμετέχοντες σε όλο τον κύκλο θα δίνεται δώρο το βιβλίο του Μίλτου Λιδωρίκη «Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ»), ενώ το κόστος συμμετοχής σε μια μεμονωμένη δράση είναι 10 ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Το μιούζικαλ των 140 εκατομμυρίων θεατών παγκοσμίως έρχεται στην Αθήνα

Είναι η μεγαλύτερη θεατρική παραγωγή που έχει παρουσιαστεί ποτέ στην Ελλάδα. Ο λόγος για το «Phantom of the Opera» που φτάνει στην Αθήνα με τους αυθεντικούς πρωταγωνιστές του West End του Λονδίνου.