ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: ΑΠΕ

Ένα βιβλίο για τη στάση του διεθνούς Τύπου απέναντι στην άνοδο του ναζισμού

Πρόκειται για το βιβλίο του Ντανιέλ Σνεντερμάν (Daniel Schneidermann) «Βερολίνο, 1933 και εξετάζει τις αιτίες για τις οποίες ο Τύπος δεν αντέδρασε στον ναζισμό.

Η καταδίκη του ναζισμού και η αποστροφή για την προσωπικότητα του Χίτλερ δεν ήταν αυτονόητες αντιδράσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 - από την άνοδο των Ναζί στην εξουσία τον Ιανουάριο του 1933 μέχρι το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Σεπτέμβριο του 1939, αν όχι και μέχρι την είσοδο της Αμερικής στον πόλεμο, τον Δεκέμβριο του 1941, ύστερα από την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Στην οικοδόμηση αυτού του πνεύματος αδιαφορίας, αν όχι και χαύνωσης, ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε ο διεθνής Τύπος, και πιο συγκεκριμένα οι γάλλοι, οι βρετανοί και οι αμερικανοί ανταποκριτές στο Βερολίνο της εποχής.

Το βιβλίο του Ντανιέλ Σνεντερμάν (Daniel Schneidermann) «Βερολίνο, 1933. Η στάση του διεθνούς Τύπου μπροστά στον Χίτλερ», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πόλις, σε μετάφραση Γιώργου Καράμπελα, αποτελεί ένα αποκαλυπτικό χρονικό της γέννησης και της ανάπτυξης αυτού του εκ πρώτης όψεως μάλλον ακατανόητου φαινομένου, το οποίο παρά τη σπουδαιότητά του, και παρά τη σωρεία των ιστοριογραφικών ερευνών για τον ναζισμό, μοιάζει να έχει μείνει στα αζήτητα της Ιστορίας μέχρι και τις ημέρες μας. Ο Σνεντερμάν γεννήθηκε το 1958 στο Παρίσι, δουλεύοντας στην εφημερίδα «Le Monde» αρχικά ως δικαστικός συντάκτης και αργότερα ως κριτικός των ΜΜΕ. Μετά από σύγκρουση με την εφημερίδα του και πολυετή δικαστικό αγώνα εναντίον της, τον οποίο και κέρδισε, ο δημοσιογράφος μετακινήθηκε στη «Liberation» και τώρα διευθύνει το σάιτ Arret sur images. Το βιβλίο του, για το οποίο τιμήθηκε πέρσι με το βραβείο Assises du journalism, δεν είναι μόνο ένα αναπεπταμένο δημοσιογραφικό χρονικό, αλλά και μια συναρπαστική αφήγηση με προσωπικό τόνο, αναφορές στην εβραία μητέρα του, καθώς και με μια σαφώς λογοτεχνική ατμόσφαιρα, αφού η πραγματικότητα που αποτυπώνεται στις σελίδες του μοιάζει με μυθιστόρημα συνεχούς και ορμητικής ροής, χωρίς εκ παραλλήλου να χάνει κατά το παραμικρό την ιστορική της ακρίβεια.

Το ερώτημα που πρωτίστως απασχολεί τον Σνεντερμάν είναι το γιατί οι ξένοι δημοσιογράφοι στο Βερολίνο άργησαν να μιλήσουν όχι για την απειλή που εγκυμονούσε σε γενικό επίπεδο ο ναζισμός, αλλά για τη διαστροφική του σχέση με τους Εβραίους, η οποία μολονότι δεν υπήρξε αποκλειστικά ναζιστικό και γερμανικό χαρακτηριστικό, κατέληξε στην περίπτωση της Γερμανίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Ολοκαύτωμα. Φυσικά, δεν είναι όλοι οι ίδιοι - και ο ερευνητής ξέρει πώς να αποδώσει τις δέουσες τιμές σε όσους ξεχώρισαν: ανάμεσα σε άλλους, στον Edgar Mower, στον Pembroke Stephens, στην Andree Viollis, στον Roger Vailland (τότε ακόμη εκκολαπτόμενο συγγραφέα), στον Albert Londres και στη Dorothy Thompson. Όλοι τους ήξεραν τι προετοίμαζε το καθεστώς για τους Εβραίους και πώς μεθόδευε τις ενέργειές του και όλοι τους έγραψαν απερίφραστα για την επερχόμενη καταστροφή. Το ζήτημα, ωστόσο, δεν είναι τι ήξεραν όλοι οι δημοσιογράφοι αλλά για ποιον λόγο η συντριπτική τους πλειονότητα αποφάσισε να το αποκρύψει, μαζί με εφημερίδες όπως οι ‘’New York Times’’ ή ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Associated Press.

Τα εφιαλτικά πογκρόμ κατά των Εβραίων στους δρόμους και τα εμπορικά καταστήματα του Βερολίνου, οι αθρόες συλλήψεις, η δολοφονική δράση των παραστρατιωτικών ομάδων, τα συντροφικά μαχαιρώματα μεταξύ των Ναζί, τα πρώτα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ακόμα και οι πρώτες επίσημες διεθνείς καταγγελίες για τη μαζική εβραϊκή εξόντωση λειαίνονται από τους ξένους ανταποκριτές στη γερμανική πρωτεύουσα. Τα ρεπορτάζ στρογγυλεύουν και εξημερώνονται είτε λόγω του τρομακτικού φόβου για το αντίπαλο δέος του κομμουνισμού είτε επειδή οι δημοσιογράφοι ανησυχούν μήπως απελαθούν από τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να αποκοπούν οι εφημερίδες τους από την καρδιά των γεγονότων. Άλλη μια τιμητική εξαίρεση σε αυτόν τον απάνθρωπο κανόνα είναι τα αριστερά έντυπα, που μιλούν ανοιχτά για τη φρίκη του εβραϊκού εξανδραποδισμού, αλλά κανείς δεν θέλει να τα ακούσει και να τα εμπιστευτεί λόγω του στρατευμένου φρονήματος και της καταγγελτικής τους γλώσσας.

Ο Σνεντερμάν μάς προειδοποιεί κάθε τόσο για τους ομόλογους κινδύνους που αντιπροσωπεύουν στα χρόνια μας τα fake news, αλλά, όπως κι αν έχει, οι σημερινοί κίνδυνοι, ακόμα κι αν είναι εξίσου σοβαροί, δεν είναι ιστορικά συγκρίσιμοι. Εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το τι θα μπορούσε να κάνει ο Τύπος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για τη μοίρα των ανθρώπων και η θλιβερή ιστορία τού γιατί δεν το έκανε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Τασούλας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Προεδρικό Τασούλας και διαΝΕΟσις για αλλαγές και συναίνεση στο Σύνταγμα

Ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Τασούλας συναντήθηκε με στελέχη της διαΝΕΟσις με αφορμή το βιβλίο «Προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση», συζητώντας για το Σύνταγμα, τις εκλογές και τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων.
Σχολική εκπαιδευτική αίθουσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεργασία Μυλοποτάμου και Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου για δράσεις πολιτισμού

Ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης πραγματοποιείται τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2026 στο Δημαρχείο Μυλοποτάμου, σχετικά με τις κοινές δράσεις Δήμου και Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου σε βιβλίο, παιδεία και πολιτισμό. Καλούνται πολίτες και εκπαιδευτικοί.
Στοίβα βιβλίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μπακουνάκης: Χρειάζεται ρεαλιστική πολιτική για το βιβλίο

Ο Νίκος Μπακουνάκης επισημαίνει πως το ΕΛΙΒΙΠ χρειάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια για να αναπτύξει τις πολιτικές του, τονίζοντας τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στον εκδοτικό χώρο και τη δημιουργία μιας νέας ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ.
Στοίβα βιβλίων
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σαρλότ Κασιράγκι κυκλοφόρησε νέο βιβλίο με φιλοσοφικά θέματα

Η Σαρλότ Κασιράγκι κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «La fêlure», μια λογοτεχνική και φιλοσοφική έρευνα για τις ευθραυστότητες της ύπαρξης, εμπνευσμένη από σπουδαίες προσωπικότητες, συγγραφείς, ποιητές και μουσικούς.
βιβλίο, Όμιλος ΑΒΑΞ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Όμιλος ΑΒΑΞ: Στήριξη στη διεθνή έκδοση «The Architect and the Animal»

Ο Όμιλος ΑΒΑΞ στηρίζει την έκδοση του βιβλίου «The Architect and the Animal» από τις MIT Press, σε επιμέλεια Κώστα Τσιαμπάου, την πρώτη μελέτη που εστιάζει αποκλειστικά στα ζώα και την αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα.
Νικολά Σαρκοζί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Σαρκοζί: Κριτική σε Μακρόν και στήριξη στη Λεπέν στο νέο του βιβλίο

Ο Νικολά Σαρκοζί, στο νέο του βιβλίο «Το ημερολόγιο ενός φυλακισμένου», ασκεί έντονη κριτική στον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ εκφράζει συμπάθεια για τη Μαρίν Λεπέν, δηλώνοντας πως δεν θα αντιταχθεί δημόσια στο κόμμα της.