Βιβλίο: Οι Χίμαιρες του Πολέμου - Ο Αλέξανδρος στο Αφγανιστάν

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Ηλιόπουλου αναλύει την κατάκτηση του Αφγανιστάν από τον Μέγα Αλέξανδρο και τα επαναλαμβανόμενα λάθη των δυτικών δυνάμεων.

«Οι Χίμαιρες του Πολέμου - Ο Αλέξανδρος στο Αφγανιστάν (329 π.Χ - 327 π.Χ)» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Γιώργου Ηλιόπουλου

Όπως τονίζεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, η σύγχρονη κοινή γνώμη στον αποκαλούμενο δυτικό κόσμο αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν με την μορφή μίας κοιτίδας ανηλεών πολεμάρχων που συνήθως στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου, αν και μετά την είσοδο στο νέο αιώνα η περιοχή αυτή αποκτά περίοπτη θέση στο πλαίσιο του λίκνου της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Ομολογουμένως κατά την διάρκεια των τριών τελευταίων αιώνων ο τραγικός αυτός τόπος μαγνητίζει την προσοχή των εκάστοτε υπερδυνάμεων, που επιχειρούν να επιβάλλουν μία νέα παγκόσμια τάξη, πλην όμως όλες οι απόπειρες έχουν να επιδείξουν αποτελέσματα άλλοτε επιεικώς αμφίβολα και άλλοτε εντελώς καταστροφικά.

Οι διαδοχικές δραματικές αποτυχίες των Βρεταννών, στα τέλη του 19ου αιώνα, των Ρώσων και πλέον πρόσφατα των Αμερικανών και των συμμάχων τους, επαναφέρουν με θλιβερό τρόπο το Αφγανιστάν στο προσκήνιο, προκαλώντας εύλογες απορίες για την ποιότητα του σχεδιασμού των παρεμβάσεων. Δυστυχώς όλες οι επιχειρήσεις διακρίνονται στο αρχικό στάδιο για την υπερβολική αισιοδοξία τους που σχεδόν αγγίζει ή και υπερβαίνει τα όρια της υπερφίαλης συμπεριφοράς, για να καταλήξουν σε καταστροφικά και ταπεινωτικά αποτελέσματα.

Οι Βρεταννοί, Ρώσσοι και Αμερικανοί Άβαταρ του μεγαλύτερου στρατηλάτη όλων των εποχών, εμφανίζονται ανεπίδεκτοι μάθησης, χωρίς να αντιλαμβάνονται το πώς πριν από 23 και πλέον αιώνες, μία ανεπανάληπτη προσωπικότητα από την δύση φέρει μετά από ανελέητο και αιματηρό διετή αγώνα την περιοχή υπό ελληνικό έλεγχο, μετατοπίζοντας τα ανατολικά σύνορα του ελληνισμού στην Κεντρική Ασία, επί τρείς αιώνες, σχεδόν στα όρια της Κίνας.

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1989 ασχολείται επαγγελματικά με το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, με την ιδιότητα του συμβούλου εισηγμένων εταιρειών και εξειδίκευση σε θέματα και υπηρεσίες κεφαλαιαγοράς. Από το 1986 έχουν δημοσιευθεί κείμενά του στα περιοδικά ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, RAM, COMPUTER ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΠΤΗΣΗ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ, NEXUS. Δημοσιεύσεις του επίσης υπάρχουν σε ακαδημαϊκές εκδόσεις των Πανεπιστημίων Πατρών, Beograd (Σερβία), Leiden (Ολλανδία) και Poznań (Πολωνία).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Τότε που η Ομόνοια ήταν το business center της Αθήνας

Κάτι που σίγουρα συνέβαινε 100 και πλέον χρόνια πριν, όπως μας περιγράφει με πολλές λεπτομέρειες ο Μίλτος Γ.Λιδωρίκης στο βιβλίου του «Έζησα την εποχή της Μπελ Επόκ» που έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Polaris.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Φοίβος Καρζής: «Το Μεσαίο Κενό - Η ακμή και η κρίση της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα και τον κόσμο»

Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος έρχεται ένα μοναδικό για την Ελλάδα βιβλίο, με θέμα την αβέβαιη πορεία της μεσαίας τάξης σε Ελλάδα και Δύση και την εκπληκτική άνοδό της σε αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολής.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παρουσίαση του βιβλίου «Ακατάλληλο για Στρουθοκάμηλους»

Η δομή και το περιεχόμενό του βιβλίου αυτού αποτελούσε ταυτόχρονα ένα δώρο αναγνώρισης και τιμής από τον Θανάση Παπανδρόπουλο προς τον επί 30ετία διευθυντή του ιστορικού «Οικονομικού Ταχυδρόμου».