ΓΔ: 1420.4 1.99% Τζίρος: 92.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΔΕΗ

ΔΕΗ: Υιοθέτησε τις αρχές του ΟΗΕ για την ενδυνάμωση των γυναικών

Η προώθηση της ισότητας είναι υψίστης σημασίας για τη ΔΕΗ. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επιχειρηματική επιτυχία είναι συνδεδεμένη με τη συνεχή βελτίωση των επιδόσεων σε θέματα ένταξης και διαφορετικότητας.

Τη δέσμευση της ΔΕΗ στη συνεχή προώθηση της ισότητας των φύλων επιβεβαιώνει η υιοθέτηση των επτά Αρχών της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών «Αρχές για την Ενδυνάμωση των Γυναικών- Women’s Empowerment Principles» (WEPs) καθώς και η στήριξη μέσω χορηγίας των δράσεων των WEPs. Η στήριξη της ΔEΗ θα χρησιμοποιηθεί από το UN Global Compact και το UN Women σε δραστηριότητες για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, τα Women’s Empowerment Principles είναι μια δράση από τα Ηνωμένα Έθνη για την ενδυνάμωση των γυναικών με σύνθημα «Ισότητα Σημαίνει Εργασία» (Equality Means Business). Πρόκειται για επτά Αρχές τις οποίες οι επιχειρήσεις καλούνται να ακολουθήσουν για την πρόοδο και την ενδυνάμωση των γυναικών.

Η ΔEΗ, στο πλαίσιο της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει χαράξει, και του σχεδίου δράσης ESG που υλοποιεί, έχει υπογράψει από τον Οκτώβριο του 2022 ως Signatory την πρωτοβουλία των WEPs. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔEΗ, κ. Γιώργο Στάσση: «Για εταιρείες όπως η ΔEΗ, οι οποίες βρίσκονται στη μέση ενός μεγάλου ταξιδιού μετασχηματισμού προς πιο βιώσιμες και ορθές πρακτικές, πρωτοβουλίες όπως αυτή μας βοηθούν να διαφυλάξουμε τον οδικό μας χάρτη προς την επιτυχία. Η προώθηση της ισότητας των φύλων εντός της εταιρείας και πέραν αυτής, για μια εταιρεία που κατέχει τόσο κεντρικό ρόλο στην ελληνική αγορά και την κοινωνία, είναι υψίστης σημασίας. Στη ΔEΗ πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επιχειρηματική επιτυχία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ισχυρές και υγιείς κοινωνίες, που επιβάλλουν την αλλαγή και τη συνεχή βελτίωση των επιδόσεων σε θέματα ένταξης και διαφορετικότητας».

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της ΔEΗ στα WEPs, στελέχη της εταιρείας παρακολούθησαν ένα εννεάμηνο διεθνές πρόγραμμα της UN Global Compact Network Hellas, όπου αξιολόγησαν τις πολιτικές και τις πρακτικές της εταιρείας ως προς την έμφυλη ισότητα, έθεσαν στόχους και δημιούργησαν πλάνο δράσεων βελτίωσης για ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον εργασίας.

«Με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και πέραν των υποχρεώσεων της σχετικής Εθνικής Νομοθεσίας, η ΔEΗ φροντίζει διαρκώς για τη διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος ίσων ευκαιριών και αμοιβαίου σεβασμού, χωρίς διακρίσεις. Υιοθετεί μία συμπεριληπτική κουλτούρα με ενσυναίσθηση, που προωθεί την ουσιαστική ισότητα ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, φυλής, χρώματος, καταγωγής, εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης των εργαζομένων της. Το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν ανώτερες θέσεις ευθύνης (Διευθυντικές και ανώτερες) έχει ξεπεράσει το 32% με ανοδική τάση.

Στη ΔEΗ δεν υφίσταται μισθολογική διαφορά βασιζόμενη στο φύλο των εργαζομένων της. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στις αμοιβές των Διευθυντικών στελεχών με βάση το φύλο ή το αντικείμενο απασχόλησης. Έτσι, η αναλογία Μέσης Ετήσιας Αμοιβής γυναικών προς ανδρών για το σύνολο των εργαζομένων είναι 96%, με τις όποιες μισθολογικές διαφορές ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες να προκύπτουν από επιδόματα που αφορούν τα έτη εργασίας, τα επίπεδα εκπαίδευσης και την οικογενειακή κατάσταση», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι επτά Αρχές του ΟΗΕ για την ενδυνάμωση των γυναικών

Η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών «Αρχές για την Ενδυνάμωση των Γυναικών – Women’s Empowerment Principles» αποσκοπεί στην αναβάθμιση της θέσης των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Με την υιοθέτηση των αρχών των WEPs, μια επιχείρηση δείχνει τη δέσμευσή της να πετύχει την ισότητα των φύλων στα υψηλότερα επίπεδα της εταιρείας και την προθυμία της να συνεργαστεί σε δίκτυα πολλαπλών ενδιαφερόμενων μερών για την προώθηση επιχειρηματικών πρακτικών που ενδυναμώνουν τις γυναίκες.

Αυτές περιλαμβάνουν ίση αμοιβή για ίση αξία εργασίας, πρακτικές που λαμβάνουν υπόψη το φύλο στην εφοδιαστική αλυσίδα και μηδενική ανοχή έναντι της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. Σχεδόν 8.000 εταιρείες από όλο τον κόσμο και 28 από την Ελλάδα συμμετέχουν στην παγκόσμια πρωτοβουλία των Αρχών Ενδυνάμωσης των Γυναικών.

Οι επτά κύριες αρχές των WEPs, τις οποίες έχει υιοθετήσει η ΔEΗ, με σκοπό να ενισχύσει την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στον οργανισμό, αλλά και στο ευρύτερο οικοσύστημα που δραστηριοποιείται, είναι:

  1. ένταξη της αρχής της ισότητας των φύλων σε όλα τα ιεραρχικά κλιμάκια
  2. σεβασμός και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων χωρίς διάκριση λόγω φύλου
  3. διασφάλιση της υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας όλων των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών
  4. προώθηση της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της επαγγελματικής εξέλιξης των γυναικών
  5. υιοθέτηση επιχειρηματικών πλάνων και πρακτικών τροφοδοσίας, εμπορίας και προώθησης αγαθών με τέτοιο τρόπο ώστε να αναβαθμίζεται και να ισχυροποιείται η θέση των γυναικών
  6. προώθηση της ισότητας μέσω ανάλογων πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο
  7. αξιολόγηση και λογοδοσία για τα βήματα προόδου υπέρ της ισότητας των φύλων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ανανεωμένο κατάστημα της ΔΕΗ στην Πάτρα αλλάζει την εξυπηρέτηση

Έχουν ξεπεράσει τα 20 τα νέα καταστήματα της ΔΕΗ με τον μετασχηματισμό του δικτύου να προχωρά δυναμικά, σε όλη την Ελλάδα. Σε ποια προϊόντα στο κατάστημα της Πάτρας θα προσφέρει έκπτωση 50% η ΔΕΗ.