ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τεστ αντοχής στα σούπερ μάρκετ με την παράταση του ωραρίου

Οι αλυσίδες καλούνται σε χρόνο μηδέν να προχωρήσουν σε σειρά δράσεων ενδυνάμωσης της λειτουργικής τους δυναμικότητας και στη λήψη μέτρων θωράκισης του ανεφοδιασμού των καταστημάτων τους.

Αναπροσαρμογές στους σχεδιασμούς λειτουργίας και διαχείρισης των αλυσίδων σούπερ μάρκετ προκαλούν τα μέτρα για διευρυμένο ωράριο, εκτοξεύοντας το λειτουργικό κόστος. Ο κλάδος της οργανωμένης λιανικής εκφράζει έντονο σκεπτικισμό για την αναγκαιότητα παράτασης της ημερήσιας λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, σημειώνοντας ότι θα είναι εξουθενωτική για τους εργαζόμενους, τη στιγμή που έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια ομαλοποίηση στην κίνηση στα καταστήματα. 

Η πρόταση της Κυβέρνησης είναι η λειτουργία για τα σούπερ μάρκετ να είναι 7 το πρωί με 10 το βράδυ τις καθημερινές και 9 το πρωί με 5 το απόγευμα τις Κυριακές (για τις τέσσερις προσεχείς Κυριακές) και, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος επισκέφθηκε σούπερ μάρκετ στο Γαλάτσι, «θα δούμε αν αυτό θα χρειαστεί να συνεχιστεί».

Οι αλυσίδες καλούνται σε χρόνο μηδέν να προχωρήσουν σε σειρά δράσεων ενδυνάμωσης της λειτουργικής τους δυναμικότητας και στη λήψη μέτρων θωράκισης του ανεφοδιασμού των καταστημάτων τους. 

Οι νέοι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν: προσλήψεις εργαζόμενων, αναβάθμιση των ψηφιακών συστημάτων, ενίσχυση του στόλου των φορτηγών τους, ενώ εξετάζουν και την σύναψη νέων συνεργασιών με εξωτερικούς παρόχους, ώστε να διευρύνουν το πεδίο διανομής των ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Ωστόσο, το κόστος όλων αυτών των δράσεων είναι σημαντικό για τις αλυσίδες, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορεί να αντισταθμιστεί από τα έσοδα, τα οποία με τις αλλαγές στο ωράριο επί της ουσίας ανακατανέμονται σε εφτά μέρες, έναντι έξι.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το επιπλέον κόστος της εργάσιμης Κυριακής για τις αλυσίδες υπό κανονικές συνθήκες υπολογίζεται ότι κυμαίνεται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 0,1%-0,2% επί του τζίρου. Βέβαια στις υφιστάμενες συνθήκες τα ποσοστά αυτά ανατρέπονται, καθώς όλος ο μηχανισμός λειτουργεί σε εντονότερους ρυθμούς.

Οι εργαζόμενοι

Το διευρυμένο ωράριο, σε συνδυασμό με τις άδειες ειδικού σκοπού που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, αλλά και εν γένει οι ιδιαίτερα απαιτητικές  συνθήκες εργασίας για την εξασφάλιση του ανεφοδιασμού των φυσικών καταστημάτων και της έκρυθμης λειτουργίας των ηλεκτρονικών δεν αφήνουν περιθώριο για ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αλυσίδα Metro γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη 200 ατόμων για την κάλυψη αναγκών της και δη για την καλύτερη λειτουργία του online καταστήματός της. 

Παράλληλα, ορισμένες αλυσίδες προχωρούν και σε έκτακτα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων. Για παράδειγμα, η διοίκηση της Μασούτης προανήγγειλε προ ημερών έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων της, ενώ χθες η Lidl Ελλάς ανακοίνωσε ότι προχωρά στη χορήγηση έκτακτης παροχής ποσού ύψους 1,8 εκατ. ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως βαθμίδας. Το ποσό θα επιμερισθεί αναλογικά, με τη μορφή διατακτικών σίτισης στους περισσότερους από 6000 εργαζομένους της αλυσίδας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Χρυσό» τρίμηνο στα σούπερ μάρκετ με αύξηση του τζίρου σε 1,5 δισ. ευρώ

Καταναλωτική φρενίτιδα έφερε η καραντίνα τον Μάρτιο, με αύξηση των πωλήσεων κατά 26,9%, ενώ συνολικά το α' τρίμηνο ο τζίρος αυξήθηκε κατά 12,2%. Κερδισμένα τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπόνους… κορονοϊού από τα σούπερ μάρκετ: Τι μοιράζουν στο προσωπικό

Επιταγές σίτισης εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και ειδικό μέρισμα από τα κέρδη του 2020 είναι οι παροχές μεγάλων αλυσίδων για την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων στη διάρκεια της πανδημίας.