ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πίεση στα μεγέθη του ΟΠΑΠ εξαιτίας του lockdown, δύσκολη η πρόβλεψη για το 2020

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ θα προτείνει να διανεμηθεί μέρισμα 0,30 ευρώ ανά μετοχή, επιπρόσθετα του έκτακτου μερίσματος 1 ευρώ που είχε διανεμηθεί τον Φεβρουάριο.

Το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού «φρέναραν» την πορεία του ΟΠΑΠ, καθώς τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο κατά 37,8% στα 35,5 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα του τριμήνου ήταν επίσης μειωμένα κατά 17,1% στα 328,3 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ΟΠΑΠ ωστόσο, θα προτείνει στην επερχόμενη τακτική Γενική Συνέλευση της 25ης Ιουνίου για διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή επιπρόσθετα του έκτακτου μερίσματος €1,00 ανά μετοχή που διανεμήθηκε τον Φεβρουάριο 2020.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΑΠ, ο αντίκτυπος από την πανδημία θα αποτυπωθεί πιο έντονα στα αποτελέσματα του δευτέρου εξαμήνου. Καταγράφονται πάντως σταδιακά σημάδια ανάκαμψης κατόπιν της μερική άρσης των περιοριστικών μέτρων στις 11 Μαΐου και την επανέναρξη δημοφιλών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και επαναλειτουργία των καταστημάτων PLAY στις 8 Ιουνίου.

Η εισηγμένη διαθέτει ισχυρή ταμειακή θέση με καθαρό δανεισμό στα €555,6εκ. και δείκτης Καθαρός Δανεισμός/LTM EBITDA στο 1,4x.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) σε επαναλαμβανόμενη βάση εμφανίστηκαν ενισχυμένα (+1,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι) μέχρι πριν την ημερομηνία αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων ΟΠΑΠ και ΟΠΑΠ PLAY στις 13 Μαρτίου. Ο εν λόγω περιορισμός από τις 14 Μαρτίου λόγω του κορωνοιού, οδήγησε σε μειωμένα καθαρά έσοδα προ εισφορών 1ου τριμήνου κατά 17,1% στα €328,3εκ.

Το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) μειώθηκε κατά 20,5% στα €122,3εκ. (α’ τρίμηνο 2019: €153,9εκ.) ως αποτέλεσμα της μείωσης των εσόδων, ενώ σε επαναλαμβανόμενη βάση μέχρι και την 13η Μαρτίου παρέμεινε σε θετικά επίπεδα. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το α’ τρίμηνο 2020 μειώθηκαν κατά 23,6% στα €86,4εκ. (α’ τρίμηνο 2019: €113,0εκ.). Τα καθαρά κέρδη το α’ τρίμηνο 2020 μειώθηκαν κατά 37,8% στα €35,5εκ. (α’ τρίμηνο 2019: €57,2εκ.).

Τα λειτουργικά έξοδα α’ τριμήνου 2020 διαμορφώθηκαν στα €57,7εκ. μειωμένα κατά 6,9% σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα σημαντικών ενεργειών εξοικονόμησης κόστους.

Ισχυρή απόδοση του Stoiximan η οποία συνδυάστηκε με την ενίσχυση του ρυθμού αύξησης της διαδικτυακής λειτουργίας του ΟΠΑΠ κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

Όπως σημειώνεται, τα καταστήματα ΟΠΑΠ στην Ελλάδα παρέμειναν κλειστά για 58 ημέρες, από 14.03.2020 έως 11.05.2020 και στην Κύπρο για 68 ημέρες, από 16.03.2020 έως 23.05.2020. Επιπλέον, η επαναλειτουργία των παιχνιδιών PLAY (VLTs), στο δίκτυο καταστημάτων PLAY και πρακτορείων ΟΠΑΠ σε όλη την Ελλάδα, ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου 2020, ενώ η επανεκκίνηση των ελληνικών ιπποδρομιών στο Markopoulo Park αναμένεται στις 15 Ιουνίου 2020.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, παρόλο που η μέχρι στιγμής μετά-κορoνοϊού απόδοση είναι ικανοποιητική, εντούτοις υπολείπεται προκειμένου η απόδοση του Ομίλου να φτάσει και πάλι στα συνήθη επίπεδα. Ο αντίκτυπος στο δεύτερο τρίμηνο θα είναι σημαντικός καθώς το δίκτυο παρέμεινε κλειστό για περίπου μισό τρίμηνο, αλλά ο συνολικός αντίκτυπος για το σύνολο του έτους δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια των οδηγιών για κοινωνική αποστασιοποίηση και των σχετικών διατάξεων, την απουσία αθλητικών γεγονότων καθώς και την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών. Ωστόσο, παρά το δύσκολο περιβάλλον, τόσο ο Όμιλος όσο και η Εταιρεία επιδεικνύουν μια ισχυρή οικονομική θέση, σημειώνει η εταιρεία.

O CEO του ΟΠΑΠ, Jan Karas ανέφερε οτι «κινηθήκαμε γρήγορα για την αντιμετώπιση της πανδημίας «Το πρώτο τρίμηνο του 2020 για τον ΟΠΑΠ είχε δύο όψεις. Από τη μία, πετύχαμε σημαντική ανάπτυξη, που προήλθε κυρίως από τις δραστηριότητες των παιγνιομηχανημάτων (VLTs) και του στοιχηματισμού, έως τις 13 Μαρτίου», και επισημαίνει οτι «από την άλλη, από τις 14 Μαρτίου και μετά, ανεστάλη η λειτουργία του εμπορικού δικτύου μας, γεγονός που επέφερε σοβαρή μείωση των εσόδων του Ομίλου. Ωστόσο, καταγράψαμε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα συνολικά, ενεργοποιώντας αμέσως το πλάνο επιχειρησιακής συνέχειας, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση κόστους και ενισχύοντας τη ρευστότητά μας.

Σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο, η εστίαση μας στην online δραστηριότητα και οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες, άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Πετύχαμε ισχυρή ανάπτυξη της πελατειακής μας βάσης, βελτιώνοντας παράλληλα το διαδικτυακό μας προϊοντικό χαρτοφυλάκιο, μέσω της διάθεσης virtual παιχνιδιών στοιχηματισμού και παιχνιδιών casino. Ταυτόχρονα, καταλήξαμε σε συμφωνία για την απόκτηση επιπλέον μεριδίου στις δραστηριότητες της Stoiximan σε Ελλάδα και Κύπρο, με σκοπό η συμμετοχή μας να ανέλθει στο επίπεδο του 84,49%. Από τις 11 Μαΐου, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και οι πλανόδιοι πωλητές της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. επανεκκίνησαν τις δραστηριότητες τους, ενώ το δίκτυο καταστημάτων PLAY ξεκίνησε εκ νέου τη λειτουργία του από τις 8 Ιουνίου, υπό αυστηρούς περιορισμούς και προληπτικά μέτρα, καθώς η ασφάλεια των πρακτόρων και των πελατών μας έχει πάντα προτεραιότητα.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου προς το δίκτυό μας, τόσο για την άμεση προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα και τις νέες συνθήκες εργασίας, όσο και για την αποφασιστικότητα που επέδειξε για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων, καθώς σημειώθηκε το εντυπωσιακό ποσοστό επαναλειτουργίας 99%, από την πρώτη κιόλας ημέρα. Είμαι αισιόδοξος ότι η σκληρή δουλειά, το θετικό πνεύμα και η δέσμευση των πρακτόρων και των εργαζομένων μας, θα δώσουν ξανά ώθηση στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ΟΠΑΠ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι προβλέπει η διοίκηση του ΟΠΑΠ για τα λειτουργικά κέρδη του 2023

Μιλώντας στους αναλυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Jan Karas εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα EBITDA για το σύνολο του 2023 θα διαμορφωθούν στα 720-740 εκατ. ευρώ. Υλοποιείται με συνέπεια η επιχειρηματική στρατηγική Fast Forward.
opap-tzogos-stoixima
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΠΑΠ: Αυξήθηκαν στα 308 εκατ. τα κέρδη 9μήνου παρά το δύσκολο γ' τρίμηνο

Επαναλαμβανόμενα EBITDA 720 – 740 εκατ. ευρώ προβλέπει η εταιρεία, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη ασυνήθιστη μεταβλητότητα στην αγορά αθλητικού στοιχηματισμού διεθνώς και την επίδραση εγχώριων έκτακτων γεγονότων.
opap-tzogos-stoixima
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΠΑΠ: Έσπασε το φράγμα του 1 δισ. ευρώ, ισχυρή κερδοφορία στο α΄εξάμηνο

Ενισχύθηκαν στα 374 εκατ. ευρώ τα EBITDA και στα 224,4 εκατ. τα καθαρά κέρδη, με την εταιρεία να καταγράφει ισχυρές επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα, ενώ παράλληλα συνεχίζει την υλοποίηση του στρατηγικού της πλάνου.