ΓΔ: 2234.68 0.23% Τζίρος: 200.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:33

ΔΕΗ: Πρόταση από CVC για συμμετοχή στην ΑΜΚ με 1,2 δισ. ευρώ

Με 1,2 δισ. ευρώ συμμετέχει η CVC στην ΑΜΚ των 4 δισ. της ΔΕΗ, στηρίζοντας το φιλόδοξο πλάνο 2026-2030 για ΑΠΕ, επέκταση στην Ευρώπη και data centers. Τι σημείωσε ο Γ. Στάσσης.

Με 1,2 δισ. ευρώ θα συμμετάσχει η CVC στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ της ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο επικεφαλής του Ομίλου, Γεώργιος Στάσσης, κατά τη διάρκεια του call με αναλυτές για την παρουσίαση του νέου επενδυτικού πλάνου 2026-2030.

Νωρίτερα , είχε ανακοινώσει τη συμμετοχή του και το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να διατηρήσει ποσοστό 33,4%.

«Πρόκειται για αύξηση κεφαλαίου που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη και να επενδύσουμε στην ανάπτυξη data centers, καθιστώντας την PPC τη νούμερο ένα εταιρεία κοινής ωφέλειας στην περιοχή έως το 2030», ανέφερε σχετικά ο κ. Στάσσης.

«Τώρα είναι η στιγμή για επιτάχυνση. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από νέα ενέργεια, και θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε αυτοί που θα αξιοποιήσουν τις κύριες ευκαιρίες στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη σε τρεις βασικές διαστάσεις.

Πρώτον, επιτάχυνση και ενίσχυση των επενδύσεών μας στις βασικές μας αγορές στην Ελλάδα, προφανώς, αλλά και στη Ρουμανία.

Και στις δύο χώρες είμαστε εξαιρετικά οργανωμένοι και έτοιμοι να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ και της ευέλικτης παραγωγής τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στη συνέχεια, επεκτείνουμε περαιτέρω την παρουσία μας στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη ώστε να αξιοποιήσουμε το αναπτυσσόμενο ενεργειακό σύστημα της περιοχής, προσθέτοντας την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία στις χώρες-στόχους μας.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά σε όλη την περιοχή την επόμενη δεκαετία, ενώ η απόσυρση των ορυκτών καυσίμων και οι περιορισμένες διασυνδέσεις περιορίζουν το ενεργειακό σύστημα και στηρίζουν υψηλότερες αποδόσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ισχυρή ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και το ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον τοποθετούν την PPC ως έναν από τους λίγους παίκτες ανάπτυξης ΑΠΕ σε μεγάλη κλίμακα στην περιοχή.

Τρίτον, ξεκινούμε την κατασκευή ενός data center 300 MW στην Κοζάνη στην Ελλάδα, με πολύ προχωρημένες συζητήσεις για τη φάση εμπορικής αξιοποίησης (offtake), λόγω της ενεργούς εμπλοκής μας με αρκετούς hyperscalers.

Πρόκειται για έργο που παρουσιάσαμε τον Μάρτιο του 2025, και πλέον θεωρούμε ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε να προχωρήσουμε στη Φάση 1, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2028.

Υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης έως το 1 GW, αλλά προς το παρόν αυτό δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο που παρουσιάζουμε σήμερα», εξήγησε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του νέου πλάνου.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 14 Μαΐου, με στόχο η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αναμένεται να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λάμπα και κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενέργεια: Τιμολόγια κάτω των 15 σεντς και επανέναρξη πετρελαίου Πρίνου

Έντεκα "μπλε" και τρία "πράσινα" σταθερά τιμολόγια ρεύματος βρέθηκαν τον Απρίλιο κάτω από τα 15 σεντς/kWh, σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ και του energycost.gr. Συγκρατημένη αισιοδοξία στην αγορά λόγω υποχώρησης των τιμών.
λογαριασμός ρεύματος επιδοτήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος οι χαμηλές χρεώσεις στα «μπλε» τιμολόγια λόγω του αυξημένου ρίσκου

Οι χρεώσεις των 9 λεπτών/KWh στα μπλε τιμολόγια αποτελούν πλέον παρλθόν, όμως τα σταθερά συμβόλαια ακόμα αι ακριβότερα παραμένουν ασπίδα για τα νοικοκυριά. Καμία αλλαγή στα ισχύοντα συμβόλαια.