ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το leasing «ξυπνάει» και οδεύει σε ρεκόρ πενταετίας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η οικονομική κρίση οδήγησε τις χρηματοδοτικές μισθώσεις σε κατάρρευση. Όμως, η ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου διευκολύνει τις νέες εργασίες.

Στην σκιά της τραπεζικής κρίσης για τουλάχιστον πέντε χρόνια βρέθηκε ο κλάδος του Leasing αφού οι εργασίες των περισσότερων εταιρειών του κλάδου, θυγατρικών τραπεζών, είχαν βρεθεί κοντά στα επίπεδα που είχαν πριν από 25-30 χρόνια, όταν δηλαδή ξεκινούσαν τις εργασίες τους.

Η αναιμική ανάπτυξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την αυστηρή εποπτεία επί των τραπεζών και των θυγατρικών τους, μπλόκαραν τις εργασίες των εταιρειών leasing στα χρόνια της κρίσης και ειδικά μετά το 2015. Ωστόσο οι δύο αυτοί παράγοντες αντιστρέφονται και ήδη από το 2018, ο κλάδος leasing έχει αρχίσει να κερδίζει εργασίες.

Η ανάκαμψη των τραπεζών σε συνδυασμό με την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης στην οικονομία έφεραν νέους πελάτες στα γραφεία των εταιρειών leasing, αλλά και επέκτειναν τις εργασίες πέρα από τον κλάδο leasing επαγγελματικού αυτοκινήτου.

Ειδικότερα, καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσης, οι εταιρείες ουσιαστικά αναπαρήγαγαν με μεγάλους κόπους τις εργασίες που είχαν με παλιούς και καλούς πελάτες προ του 2010. Το 2015 ήταν καταστροφικό για τον κλάδο, γιατί τα capital controls και η τραπεζική αργία ουσιαστικά μηδένισαν τις νέες εργασίες για την περίοδο 2015 - 2016.

Από το 2017 και μετά ο κλάδος φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ενδιαφέρει ξανά, αφού αρκετές νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναζήτησαν φθηνό τρόπο χρηματοδότησης των επενδύσεών τους. Άλλωστε, οι τράπεζες μέχρι εκείνη την περίοδο παρέμεναν «φοβικές» απέναντι στον δανεισμό νέων επιχειρήσεων.

Από το 2018 και μετά, η επιστροφή στην ανάπτυξη έφερε τις εργασίες πίσω στα επίπεδα του 2014 και οι εταιρείες του κλάδου ευελπιστούν βάσιμα ότι 2019 θα κλείσει με νέο ρεκόρ πενταετίας. Οι συνολικές εργασίες leasing το 2018 διαμορφώθηκαν στα 332 εκατ. ευρώ. Οι 3 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου είναι οι Πειραιώς Leasing, η Alpha Leasing και η Eurobank Leasing οι οποίες έχουν το 75% περίπου των συνολικών εργασιών.

Σήμερα, εκτός από το leasing επαγγελματικών αυτοκινήτων, το οποίο ευνοείται από την ανάπτυξη του τουρισμού και κατέχει το 40% της συνολικής αγοράς leasing, αναπτύσσονται το leasing επαγγελματικών ακινήτων και το leasing παγίων και μηχανημάτων, κλάδοι που κατέχουν το υπόλοιπο 60% των νέων συμβάσεων leasing.

Ειδικά στο leasing μηχανημάτων υπάρχουν κλάδοι, όπως για παράδειγμα τα οδοντιατρικά ιατρεία, τα οποία χρησιμοποιούν κατά κόρον το leasing ως μέσο χρηματοδότησης των ακριβών μηχανημάτων τους.

Σε επίπεδο χρονικού ορίζοντα, τα συμβόλαια που προτιμούν οι επιχειρήσεις έχουν διάρκεια 4-5 ετών μέχρι να γίνει η ολική αποπληρωμή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ