bd-sprite
Shutterstock

Στην ΤΕΡΝΑ «πέρασε» το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη

Το συνολικό τίμημα φθάνει στα 23,5 εκατ. ευρώ, αφορά δύο πάρκα ισχύος 50 MW, ενώ εκτιμάται ότι το έργο θα έχει τεθεί σε λειτουργία από το 2023 και μετά.

Στην απόκτηση του φωτοβολταϊκού πάρκου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΔΗΑΝ) στη Μεγαλόπολη προχώρησε στον όμιλο ΤΕΡΝΑ με την αξία της συναλλαγής να φθάνει στα 23,5 εκατ. ευρώ. 

Η συμφωνία αφορά δύο πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 50 MW, τα οποία θα κατασκευαστούν σε έκταση της ΔΕΗ, ενώ η ΤΕΡΝΑ αναλαμβάνει  τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση, τη θέση σε λειτουργία του εξοπλισμού των δύο πάρκων, καθώς και ενός νέου Υποσταθμού Μέσης προς Υψηλή τάση, για τη σύνδεση τους στο Σύστημα. Το έργο θα πραγματοποιηθεί με συστήματα μονού άξονα και πλαίσια με τεχνολογία διπλής όψεως (bifacial) και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.

Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό για το έργο αυτό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είχαν υποβάλει προσφορές  οι Τέρνα, ΑΚΤΩΡ, ΑVAX, METKA, Intrakat, Voltalia Greece,  Dongfang Electric International Corporation και η Sunel & Shanghai Electric.

Το συγκεκριμένο έργο είναι και το πρώτο που θα προχωρήσει με διμερές συμβόλαιο πώλησης ρεύματος προς τη μητρική, στρατηγική που έχει ανακοινώσει η εταιρεία. Ειδικότερα, για το έργο θα υπάρξει ένα μίγμα χρηματοδότησης που θα περιλαμβάνει επιδοτούμενη ταρίφα για τα 11 MW και PPA για τα 39 MW.

Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ, σχετικά με τα διμερή συμβόλαια (PPA), «οι τράπεζες είναι πλέον σε θέση να στηρίξουν τα συμβόλαια αυτά και απαιτείται όλοι οι φορείς να τα προωθήσουν με βάση το διεθνές παράδειγμα». Το φωτοβολταϊκό θα είναι σε λειτουργία από το 2023.

Επιπρόσθετα στόχος της ΔΕΗΑΝ είναι στα τέλη του 2022 να διαθέτει έργα ΑΠΕ σε λειτουργία συνολικής ισχύος 500 MW, ενώ στην επόμενη 3τία στοχεύει να αυξηθεί στα 1,5 GW. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ολοκλήρωση αιολικών πάρκων 40 MW στη Δυτική Μακεδονία

Το έργο εγκατεστημένης ισχύος 13,5MW αποτελείται από τρεις ανεμογεννήτριες των 4,5ΜW οι οποίες αναμένεται να παράγουν ενέργεια 38 GWh ετησίως, αποτρέποντας παράλληλα την εκπομπή περίπου 22.000 τόνων CO2.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστροφή στα κέρδη το 2023 για τη ΔΕΗ, διανέμει μέρισμα μετά από 10 έτη

Καθαρά κέρδη 485 εκατ. με λειτουργική κερδοφορία 1,3 δισ. κατέγραψε η ΔΕΗ για το 2023 και θα διανείμει μέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή. Μεγάλη αύξηση (+32%) στην εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ. Προβλέπει EBITDA 1,7 δισ. το 2024.