ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Εταιρεία Φαίδων

Ανοίγει ξένες αγορές η βιομηχανία ΦΑΙΔΩΝ

Η αμιγώς ελληνική βιομηχανία ζαχαροπλαστικής και αρτοσκευασμάτων ξεπέρασε το «χτύπημα» από την κατάρρευση της Μαρινόπουλος και θέτει ως βασικούς εξαγωγικούς στόχους τις αγορές της Ρωσίας και της Κίνας.

Με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές, η βιομηχανία ζαχαροπλαστικής και αρτοσκευασμάτων ΦΑΙΔΩΝ διατηρεί ανοδική πορεία εσόδων, θωρακίζει την κερδοφορία της και επιστρέφει κεφάλαια στους μετόχους της. 

Η αμιγώς ελληνική βιομηχανία που εδρεύει στο Κιλκίς, με παρουσία 48 χρόνων στην εγχώρια αγορά, καταφέρνει να διευρύνει συνεχώς την διεθνή της παρουσία με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να ξεπερνούν το 20% των εσόδων της, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από πέντε χρόνια διαμορφωνόταν στο 12%. 

Οι αγορές στόχοι για την εταιρεία παραμένουν η Ρωσία και η Κίνα, όπου μια κρίσιμη μάζα καταναλωτών εμφανίζεται θετική στα προϊόντα της ΦΑΙΔΩΝ και  ήδη «τρέχουν» συνεργασίες με τοπικές εισαγωγικές εταιρείες.

Ωστόσο, στο μικροσκόπιο της εταιρείας βρίσκεται και η αγορά της Αυστραλίας αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ταυτόχρονα εξετάζονται οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης τη θέσης των προϊόντων της ΦΑΙΔΩΝ και στις υφιστάμενες αγορές που έχουν παρουσία όπως αυτή των Η.Π.Α., του Καναδά, της  Μ. Βρετανίας, της Ιταλίας, της  Γερμανίας, στα Βαλκάνια κα.

Στην κατεύθυνση της στήριξης των αναπτυξιακών της σχεδιασμών, η βορειοελλαδίτικη εταιρεία προχωρά συνεχώς σε κινήσεις εκσυγχρονισμού των υποδομών της, με πιο πρόσφατη την δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής για κριτσίνια την περσινή χρονιά, επένδυση που προσέγγισε τις 800 χιλ ευρώ

Σε εγχώριο επίπεδο, η εταιρεία διαθέτει ισχυρή παρουσία τόσο στις μεγάλες αλυσίδες όσο και στην μικρή λιανική, απολαμβάνοντας υψηλή πιστότητα καταναλωτών ενώ στο εμπορικό της χαρτοφυλάκιο διατηρεί συνεργασίες και με το κανάλι της HoReCa. 

Επιδίωξη της διοίκησης είναι η διατήρηση ανοδικής πορείας μεγεθών, με τις εκτιμήσεις για εφέτος να κάνουν λόγο για κερδοφόρα χρήση με εξασφάλιση θετικού πρόσημου  στο κύκλο εργασιών, πρόβλεψη που αποδίδεται κατά μεγάλο βαθμό στις επιδόσεις στα διεθνή ράφια. 

Η πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης να εγκρίνει  την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 400.560 ευρώ στην κατεύθυνση της επιστροφής αντίστοιχου ύψους μετρητών στους μετόχους, φέρεται να επιβεβαιώνει τη θετική πορεία των μεγεθών στη φετινή χρήση. 

Σημειώνεται ότι κατά την περσινή χρονιά, η εταιρεία κατέγραψε αύξηση εσόδων 8,8% στα 8,59 εκατ. ευρώ, επιτυχγάνοντας ταυτόχρονα την επιστροφή της σε κερδοφόρα τροχιά. Συγκεκριμένα, η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 501.294 ευρώ σε σχέση με τις ζημίες της προηγούμενης χρήσης 2017 ύψους 1,19 εκατ. ευρώ οι οποίες οφείλονταν σχεδόν αποκλειστικά στην οριστική διαγραφή απαιτήσεων του Ομίλου Μαρινόπουλος.

Η εταιρία, παρά τη δυσμενή αυτή εξέλιξη του μεγαλύτερού της πελάτη, κατάφερε να απορροφήσει τη ζημία να διατηρήσει την ταμειακή της ρευστότητα, να εκπληρώσει κανονικά όλες τις υποχρεώσεις προς το προσωπικό ,τρίτους ,προμηθευτές και Δημόσιο, να επιστρέψει στην κανονική της λειτουργία και να παρουσιάσει καθαρά κέρδη στη χρήση 2018.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Crown Hellas Can: Κλείνει γραμμή παραγωγής, σε εθελουσία οι εργαζόμενοι

Στο τέλος Ιουνίου σταματά η παραγωγή καπακιών και μεταφέρεται σε εργοστάσιο του εξωτερικού. Πακέτο εθελουσίας με διπλάσια αποζημίωση από την προβλεπόμενη προσφέρθηκε στο προσωπικό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytherm: Επενδύσεις σε νέες γραμμές παραγωγής και logistics

Η εταιρεία υλοποιεί το επενδυτικό της σχέδιο ύψους 5 εκατ. ευρώ που θα εφαρμοστεί μέχρι το 2028 και στοχεύει στην πράσινη ανάπτυξη, ενώ θα δημιουργηθεί και εκπαιδευτικό κέντρο για την συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού.
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ideal: Πωλήσεις άνω των 100 εκατ. το 2023 από τον τομέα πληροφορικής

Μεγαλύτερη συνεισφορά από την πληροφορική σε σχέση με τη βιομηχανία λόγω της μειωμένης ζήτησης για μεταλλικά πώματα. Παραμένουν οι προβλέψεις για EBITDA άνω των 29 εκατ. ευρώ. Εξετάζονται τέσσερις πιθανές εξαγορές.
plastika-thrace
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαστικά Θράκης: Μειωμένος κατά 7,9% ο κύκλος εργασιών στα 394,4 εκατ.

Στα 32,1 εκατ. τα κέρδη προ Φόρων του 2022. Τα 22,2 εκατ. αφορούν το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων, τα 5,3 εκατ. αφορούν πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονται με την προσωπική προστασία από τον COVID-19