ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:04:16 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Isomat

ISOMAT: Ισχυρή ανάπτυξη στα δομικά υλικά και εξαγωγές σε 80 χώρες

Η αναπτυξιακή πορεία της ISOMAT συνεχίστηκε και το 2021, καθώς πέτυχε αύξηση τζίρου κατά 17,4%, ενώ το 52,3% του κύκλου εργασιών του oμίλου προήλθε από πωλήσεις στο εξωτερικό.

Ξεκίνησε από ένα ταπεινό... ορνιθοτροφείο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης το 1980 και 42 χρόνια μετά έχει φτάσει να έχει τρεις παραγωγικές μονάδες και εφτά θυγατρικές στο εξωτερικό, εξαγωγές σε 80 χώρες, ενώ απασχολεί περισσότερους από 530 εργαζόμενους, με τους 357 να εργάζονται στη μητρική στην Ελλάδα και τους υπόλοιπους στο εξωτερικό.

Ο λόγος για την εταιρεία ISOMAT που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο των δομικών υλικών, παράγει και αναπτύσσει μια ευρεία γκάμα προϊόντων οικοδομικών υλικών και άλλων. Μια πραγματική πολυεθνική που «δοξάζει» τη… made in Greece επιχειρηματικότητα σε έναν κλάδο που δεν γνωρίζει μεγάλη προβολή, όμως απαιτεί συνέπεια, επενδύσεις και υψηλή τεχνογνωσία.

Η αναπτυξιακή πορεία της ISOMAT συνεχίστηκε και το 2021, όπου παρά τα lockdown και τις δυσκολίες σε πολλά κατασκευαστικά έργα, πέτυχε κύκλο εργασιών 87,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 17,4% συγκριτικά με το 2020. Το ίδιο διάστημα, η μητρική εταιρεία στην Ελλάδα πέτυχε κύκλο εργασιών 69 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 21% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το 52,3% του κύκλου εργασιών του oμίλου προήλθε από πωλήσεις στο εξωτερικό, ενώ παρά το σημαντικό ποσοστό αύξησης του κύκλου εργασιών, τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν ελαφρά πτώση σε σχέση με το 2020, λόγω των συνεχιζόμενων μεγάλων αυξήσεων σε α’ ύλες, υλικά συσκευασίας, κόστη μεταφοράς και ενέργειας, μέρος των οποίων η ISOMAT απορρόφησε, αποφεύγοντας την πλήρη μεταφορά αυτών στην αγορά.

Σημαντικές επενδύσεις

Ο όμιλος συνεχίζει να κάνει διαρκώς επενδύσεις βελτίωσης ή αναβάθμισης της παραγωγικής του δυναμικότητας. Έτσι, μέσα στο 2021 πραγματοποίησε συνολικές επενδύσεις 6,18 εκατ. ευρώ που αφορούσαν βελτιώσεις στην Ελλάδα, αλλά και στις δύο παραγωγικές εταιρείες σε Ρουμανία και Σερβία, ενώ αναβαθμίστηκε και η εμπορική εταιρεία στη Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 2021 ολοκληρώθηκαν επενδύσεις της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνοντας έτσι το επενδυτικό πλάνο της τελευταίας 4ετίας συνολικού προϋπολογισμού 8,09 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορούσε επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων, μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης, νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, εκσυγχρονισμό συστημάτων κ.λπ.

Σύμφωνα με πηγές του ομίλου, για το 2022 αλλά και συνολικά την επόμενη 3ετία εγκρίθηκε νέο επενδυτικό πρόγραμμα συνολικής αξίας 11,2 εκατ. ευρώ, για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της παραγωγής και την αύξηση της δυναμικότητάς της.

Στη Ρουμανία ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2021 επενδύσεις ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μονάδας παραγωγής κονιαμάτων, επέκταση αποθηκευτικών χώρων και εγκατάσταση καινούριων συστημάτων λειτουργίας, ενώ για το 2022 έχουν δρομολογηθεί νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Στην Σερβία το 2021 ολοκληρώθηκε η κατασκευή νέας αποθήκης και λοιπών βοηθητικών χώρων, επένδυση συνολικού κόστους 2,1 εκατ. ευρώ. Στη Βουλγαρία τέλος, πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 280 χιλ. ευρώ για βελτίωση των χώρων γραφείων και της αποθήκης.

Ποια είναι η ISOMAT

Η ISOMAT είναι ένας ελληνικός πολυεθνικός όμιλος παραγωγής δομικών χημικών, κονιαμάτων και χρωμάτων. Διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής, μία στη μητρική εταιρεία στην Ελλάδα και άλλες δύο στις θυγατρικές της εταιρίες στη Ρουμανία και στη Σερβία. Επιπλέον, έχει πέντε εμπορικές θυγατρικές σε Γερμανία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Ρωσία και Τουρκία.

Η αρχή έγινε το 1980, όταν ο ιδρυτής της Στέφανος Τζιρίτης διέβλεψε τότε τα περιθώρια ανάπτυξης που είχε ο κλάδος της οικοδομής στη χώρα μας αλλά και τις ευκαιρίες που δημιούργησαν οι αυξημένες απαιτήσεις για ποιοτικά οικοδομικά υλικά σε προσιτές τιμές. Έτσι, νοίκιασε έναν χώρο 250 τετραγωνικών μέτρων, και, αφού έλαβε ένα μικρό δάνειο για να εξοπλίσει τις εγκαταστάσεις του, ξεκίνησε αμέσως την παραγωγή. Ο χώρος αυτός, πρωτύτερα ήταν ορνιθοτροφείο.

Σήμερα, ύστερα από 42 χρόνια, η ISOMAT έχει καταστεί μια εταιρεία-πρότυπο στην Ελλάδα και ένα success story, αποτελώντας μια από τις πλέον υγιείς επιχειρήσεις της χώρας με εξαιρετικά χαμηλό δανεισμό και σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό.

Μέσα στη δεκαετία της κρίσης, σε συγκυρία όπου η νέα οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε σχεδόν κατά 90%, η ISOMAT κατάφερε να πετύχει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης ακολουθώντας μία στρατηγική εξωστρέφειας. Μάλιστα, μεταξύ 2008 και 2018, δηλαδή στην κορύφωση της κρίσης, η εταιρεία υλοποίησε επενδύσεις περίπου 20 εκατ. ευρώ που την έφεραν στη σημερινή της θέση ως μία από τις κατ' εξοχήν ελληνικές εταιρείες με πολυεθνικό χαρακτήρα.

Κλειδί για όλα αυτά ήταν η εξ αρχής κουλτούρα του κ. Τζιρίτη, ο οποίος έδινε προτεραιότητα στην επένδυση του μεγαλύτερου μέρους των κερδών και στην αποφυγή του δανεισμού. Με τον τρόπο αυτό, στο ξέσπασμα της κρίσης, η εταιρεία δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις.

Η εταιρεία παράγει και διαθέτει δομικά χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους οικοδομικές εργασίες. Αναλυτικότερα, διαθέτει εφτά βασικές κατηγορίες προϊόντων όπως Στεγανωτικά Υλικά - Χρώματα και Σοβάδες - Κόλλες και Αρμόστοκους - Επισκευαστικά Υλικά - Βελτιωτικά Πρόσμικτα - Επιστρώσεις Δαπέδων και Εξωτερική Θερμομόνωση. Πλην των εγκαταστάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαθέτει και ένα πυκνό δίκτυο περίπου 1.500 συνεργαζόμενων καταστημάτων, με τα οποία η εταιρεία εξυπηρετεί τον κατασκευαστικό κλάδο σε όλη την Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

autohellas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Autohellas: Η σταθερή πορεία με κέρδη και οι απώλειες από την Ουκρανία

Χωρίς σοβαρές συνέπειες για την εισηγμένη η ουκρανική κρίση, καθώς αντλεί μικρό μέρος των εσόδων της από τη χώρα. Η στροφή από τις ενοικιάσεις στις πωλήσεις αυτοκινήτων και το ρεκόρ αποτελεσμάτων του 2021.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε νέες επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ και άνοιγμα στα Βαλκάνια προχωρά η ΒΙΑΝΕΞ

Ενίσχυση των μονάδων παραγωγής στην Ελλάδα και επέκταση στα Βαλκάνια περιλαμβάνει το επενδυτικό σχέδιο της εταιρίας. Τι δήλωσε ο διευθ. σύμβουλος του ομίλου Δ. Γιανακόπουλος για τις νέες εγκαταστάσεις στο Γέρακα.