ΓΔ: 1270.35 -0.39% Τζίρος: 95.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Εκδοτικό οίκο στο Η. Βασίλειο θέλει να εξαγοράσει η PeopleCert

Επεκτείνει τις διεθνείς δραστηριότητές της η ελληνική εταιρεία υπηρεσιών πιστοποίησης, ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 40% και έχει πάρει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά.

Νέα εξαγορά, αυτή τη φορά εκδοτικού οίκου στο Ηνωμένο Βασίλειο, δρομολογεί ο ελληνικών συμφερόντων όμιλος PeopleCert που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες πιστοποίησης σε 230 χώρες, ενώ συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους εκπαιδευτικούς οργανισμούς παγκοσμίως.

Πρόκειται για κίνηση που στόχο έχει να «απλώσει» περαιτέρω το παγκόσμιο αποτύπωμα της PeopleCert, που τα τελευταία χρόνια καταγράφει εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που φτάνουν το 40%, έχοντας καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στη διεξαγωγή εξετάσεων και πιστοποίησης επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων.

Γενικότερα η εταιρεία βρίσκεται σε βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρείες οι οποίες θα μπορούσαν να της προσφέρουν είτε τεχνολογικό προβάδισμα στον τομέα των πιστοποιήσεων γλωσσομάθειας και διαχείριση έργων και διαδικασιών, είτε στο framework, δηλαδή ένα πλαίσιο διαδικασιών βέλτιστων πρακτικών.

Μολονότι η Ελλάδα αποτελεί μόλις το 2% του κύκλου εργασιών της εταιρείας, εντούτοις η PeopleCert έχει εγκαταστήσει στη χώρα μας την έδρα της, καθιστώντας την το κεντρικό της hub τεχνολογίας, έρευνας και ανάπτυξης, καθώς απασχολεί συνολικά 920 full time εργαζόμενους, εκ των οποίων το 80% εδρεύει στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως τόνισε χθες ο ιδρυτής και πρόεδρος της PeopleCert Βύρων Νικολαΐδης σε ενημέρωση δημοσιογράφων, «στόχος μας είναι η PeopleCert να συμβάλλει στη φήμη της Ελλάδας ως κεντρικού επενδυτικού προορισμού και παγκόσμιου τεχνολογικού hub βέλτιστων πρακτικών για την ανάπτυξη και αναβάθμιση δεξιοτήτων».

«Μπορούμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα», επισήμανε ο CEO του Ομίλου, «σ’ ένα παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση. Με τη βοήθεια της PeopleCert οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι κρατικοί οργανισμοί μπορούν να βελτιστοποιήσουν την απόδοση και τη λειτουργικότητά τους, όπως άλλωστε κάνει το 82% των Fortune 500 εταιρειών που έχει υιοθετήσει το ITIL παγκοσμίως».

Σήμερα ο Όμιλος διαχειρίζεται και αναπτύσσει ένα χαρτοφυλάκιο μεθοδολογιών βέλτιστων πρακτικών παγκοσμίως στη διαχείριση έργου (PRINCE2) καθώς και στη διαχείριση IT και ψηφιακών υπηρεσιών (ITIL) και διενεργεί εκατομμύρια εξετάσεις σε περισσότερες από 200 χώρες αξιολογώντας επαγγελματικές και γλωσσικές δεξιότητες.

Η εξαγορά της Axelos Limited

Η PeopleCert τον Ιούλιο του 2021 προχώρησε στη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει γίνει από ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό τα τελευταία 15 χρόνια, αποκτώντας έναντι 450 εκατ. ευρώ (380 εκατ. στερλίνες) τη βρετανική Axelos, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη εκτίναξε την αποτίμηση της εταιρείας πάνω από 1 δισ. δολάρια, καθιστώντας την ως τον πρώτο ελληνικό μονόκερο.

Ήταν μια κίνηση – ορόσημο, καθώς πλέον η PeopleCert International Limited εδραιώνει τη θέση της ως παγκόσμιος ηγέτης στην πιστοποίηση διαχείρισης έργων και ψηφιακών υπηρεσιών.

Η Axelos είναι μια κοινοπραξία που δημιουργήθηκε το 2013 από το υπουργικό συμβούλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Capita plc (CPI.L), για την ανάπτυξη και προώθηση παγκόσμιων μεθοδολογιών για τη διαχείριση έργων (Project Management) και των ψηφιακών υπηρεσιών (IT & Digitally enabled services), συμπεριλαμβανομένων των PRINCE2 και ITIL. Μέσω της συγκεκριμένης εξαγοράς η PeopleCert εδραίωσε τη θέση της ως παγκόσμιου ηγέτη στην πιστοποίηση διαχείρισης έργων και ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και ως τεχνολογικού hub για την Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο κ. Νικολαΐδης, η επιχειρηματική συμφωνία της εξαγοράς της βρετανικής Axelos από την PeopleCert αναδείχθηκε από την Bank of America και τα Global Banking & Finance Awards ως το κορυφαίο Deal of the Year Greece 2022, επιβεβαιώνοντας ότι η εταιρεία κινείται στρατηγικά στη σωστή κατεύθυνση απαντώντας στις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς. Τα Global Banking & Finance Awards αντικατοπτρίζουν την καινοτομία, την επίτευξη στόχων, τη στρατηγική στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κοινότητα αναγνωρίζοντας εταιρείες που κατέχουν εξέχουσα θέση σε συγκεκριμένους τομείς εξειδίκευσης και αριστείας.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, η εξαγορά της Axelos από την PeopleCert είναι το τρίτο μεγαλύτερο deal στο διεθνή στίβο που έχει κάνει ελληνική εταιρεία, ύστερα από την εξαγορά της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα το 2006 και την εξαγορά της Romtelecom από τον ΟΤΕ το 1998.

Οι τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, πλέον η PeopleCert είναι μέσα στους 3-4 μεγαλύτερους «παίκτες» παγκοσμίως στη γλωσσομάθεια, ενώ η στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου είπε ότι βασίζεται στους εξής τέσσερις πυλώνες:

  1. Διατήρηση μεγάλων ρυθμών ανάπτυξης (growth) και κερδοφορίας: Συνεχίζοντας με ρυθμό ανάπτυξης 40% στοχεύουμε σε ενίσχυση του δικτύου μας με στρατηγικές συνεργασίες, εξαγορά εταιρειών, είσοδο σε νέες αγορές αλλά και αυτοματοποίηση και αποδοτική λειτουργία των operations μας.
  2. Ανάπτυξη  και ενίσχυση όλων των προϊόντων με έμφαση στην καινοτομία, ώστε να απαντούν στις πιο σύγχρονες τεχνολογικές ανάγκες. Διεξαγωγή απρόσκοπτων εξετάσεων παγκοσμίως και υιοθέτηση modules που σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις αντιμετωπίζουν καίρια ζητήματα των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, όπως π.χ. το sustainability.
  3. Ψηφιακός μετασχηματισμός. Με βασικό κανάλι προώθησης και διακίνησης προϊόντων το ψηφιακό, δημιουργούμε ένα σύγχρονο technology hub στην Ελλάδα με ΙΤ professionals και experts.
  4. Έμφαση στους ανθρώπους μας. Οι εργαζόμενοι είναι η πιο σημαντική μας επένδυση και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχή ανάπτυξή τους σε ένα iπεριβάλλον ίσων ευκαιριών για όλους.

Ποια είναι η PeopleCert

Η PeopleCert ιδρύθηκε πριν 22 χρόνια, το 2000 από τον Βύρωνα Νικολαΐδη, όμως τα τελευταία 6-7 χρόνια έχει κάνει τα μεγάλα άλματα. Πλέον παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες πιστοποίησης, συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους εκπαιδευτικούς οργανισμούς παγκοσμίως, σε πάνω από 200 χώρες, σε 25 γλώσσες, ενώ συνεργάζεται με περισσότερες από 50.000 εταιρείες και 800 κρατικούς φορείς.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη η PeopleCert αρχές του 2020 απασχολούσε μόλις 300 άτομα, αρχές του 2021 είχε φτάσει στα 500, ενώ τώρα απασχολεί 920 εργαζομένους. «Πλέον είμαστε από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα, ενώ με βάσει τις πωλήσεις μας, είμαστε και από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς». Τόνισε επίσης ότι το προσωπικό είναι 50-50 άνδρες – γυναίκες, ενώ το 97% είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου. Απώτερος στόχος και κεντρικό όραμα του ίδιου είναι να καταστήσει την PeopleCert το κορυφαίο brand στον κόσμο στις πιστοποιήσεις.

Αναφορικά με την πορεία της PeopleCert ο κ. Νικολαΐδης επισήμανε πως με εξαίρεση το 2020, κατά μέσο όρο την προηγούμενη 5ετία η εταιρεία αναπτυσσόταν με ρυθμούς 40% τον χρόνο, σε έσοδα αλλά και κέρδη. Το 2020 υπήρξε μονοψήφια μείωση στα έσοδα, όμως το EBITDA αυξήθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό. Μάλιστα επισήμανε ότι το πρώτο τρίμηνο του ’22 κινείται με ρυθμούς +60%, ενώ και το 2ο τρίμηνο πήγε πολύ καλά.

Η είσοδος με 20% του FTV Capital

Έως την εξαγορά της Axelos, η PeopleCert είχε μηδενικό δανεισμό, ενώ η οικογένεια είχε το 100% των μετοχών, κάτι που άλλαξε καθώς υπήρχε ανάγκη κεφαλαίων για την εξαγορά, οπότε για πρώτη φορά η εταιρεία πούλησε ένα ποσοστό της τάξης του 20% σε στρατηγικό επενδυτή που είναι το επενδυτικό fund FBB Capital από το Σαν Φρανσίσκο, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας για την εξαγορά.

Η FTV Capital είναι μια εταιρεία επενδύσεων μετοχικού κεφαλαίου που συνεργάζεται με καινοτόμες εταιρείες στο χώρο της τεχνολογίας με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης τους από το 1998. Παράλληλα, η PeopleCert εξέδωσε το 2021 ομόλογο κοντά στα 300 εκατ. ευρώ με τη Morgan Stanley, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα της εξαγοράς δόθηκαν από ίδια κεφάλαια.

Σημειώνεται πως η BofA Securities ενήργησε ως κύριος χρηματοοικονομικός σύμβουλος της PeopleCert για την εξαγορά της Axelos και η Morgan Stanley ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και ως ο μοναδικός πάροχος χρηματοδότησης της PeopleCert για τη συναλλαγή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς η Μαρίνα Φλοίσβου δείχνει τον δρόμο για όλη την ακτογραμμή

Κύκλο εργασιών 22 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία 3,5 εκατ. ευρώ θα παρουσιάσει φέτος η Μαρίνα Φλοίσβου, ενώ συμπλήρωσε είκοσι χρόνια από τότε που δόθηκε σε ιδιώτες και στο σχήμα Lamda Technol Flisvos Marina.
Thrakon
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έκτο εργοστάσιο στην Ελλάδα από THRAKON, με νέα επένδυση 6 εκατ. ευρώ

Το νέο εργοστάσιο παραγωγής κονιαμάτων εγκαινίασε χθες στα Οινόφυτα Βοιωτίας η σουηδικών συμφερόντων εταιρεία THRAKON ΑΕΒΕ, που είναι πλέον είναι η μόνη εταιρεία με τρία εργοστάσια παραγωγής κονιαμάτων.
GEK TERNA, TERNA ENERGIAKI, George Peristeris, Giorgos Peristeris
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκαινιάστηκε η επένδυση 135 εκατ. ευρώ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αρκαδία

Μαζί με τις άλλες δύο μονάδες που ετοιμάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε Λακωνία και Μεσσηνία και θα λειτουργήσουν σύντομα, η συνολική διαχείριση απορριμμάτων θα φτάνει τους 200 χιλ. τόνους ετησίως.