ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shop & Trade

Κέρδισε έδαφος η Shop & Trade το 2022 με αύξηση πωλήσεων κατά 24%

Η εταιρεία διπλασίασε τα κέρδη της, ενισχύοντας την παρουσία της στην αγορά εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων με φυσικά καταστήματα και μέσω e-shops. Πιστοποίηση LEED για το ακίνητο των κεντρικών της εγκαστάσεων.

Προσηλωμένη στους μακροπρόθεσμους στόχους της αύξησης των πωλήσεων, της βελτίωσης των περιθωρίων κερδοφορίας αλλά και την δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών παραμένει η διοίκηση της εταιρείας Shop & Trade, σε συνέχεια ενός έτους ανάπτυξης και μείωσης των υποχρεώσεων της εταιρείας.

Βασικός παράγοντας ανασφάλειας για το τρέχον έτος ωστόσο είναι οι αυξήσεις των επιτοκίων, που καθιστούν αναγκαία τη βέλτιστη διαχείριση του κόστους και των εξόδων της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, είναι συνεχής η αξιολόγηση νέων συνεργασιών για την αντιπροσώπευση νέων διεθνών εμπορικών σημάτων, αλλά και την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων.

Ως προς τις οικονομικές επιδόσεις της Shop & Trade, το 2022 έκλεισε με σημαντική αύξηση πωλήσεων, σε ποσοστό 24% συγκριτικά με το 2021, αγγίζοντας τα 82,95 εκατ ευρώ, ενώ τα κέρδη ΕΒΙΤDA βελτιώθηκαν κατά 17%, ανερχόμενα σε 7,31 εκατ ευρώ. Περαιτέρω, ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας υποχώρησε κατά 10% συγκριτικά με το 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 3,3 εκατ ευρώ από 1,8 εκατ ευρώ το προηγούμενο έτος και τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 2,55 εκατ ευρώ, έναντι 1,32 εκατ ευρώ το 2021.

Όπως σημειώνει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Μιχάλης Δαρζέντας, το 2022 αποτέλεσε «μία εξαιρετική χρονιά για την εταιρεία, με επαναδραστηριοποίηση όλων των καναλιών πωλήσεων, παρά τις συνέπειες που είχαν ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξημένα επιτόκια στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία».

Η εταιρεία πριν λίγες ημέρες έλαβε την πιστοποίηση LEED για το ακίνητο των κεντρικών της εγκαταστάσεων, μία διάκριση στο ανώτατο επίπεδο Gold, στην κατηγορία Operations & Maintenance. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο σύμβολο αριστείας στο δομημένο περιβάλλον, καθώς εξασφαλίζει την εξοικονόμηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και υγιέστερα περιβάλλοντα εργασίας. Η επίτευξη δε της συγκεκριμένης πιστοποίησης αποδεικνύει την δέσμευση της Shop & Trade στην βιωσιμότητα και την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Περαιτέρω, μέσα στη χρονιά που πέρασε, η εταιρεία επέκτεινε την παρουσία της σε νέες αγορές, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Μολδαβία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Γεωργία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν με μορφή συνεργασίας agency, ενώ ενίσχυσε την παρουσία της στον χώρο της ευεξίας, διπλασιάζοντας τον τζίρο της Life Fitness και ενισχύοντας την Cybex. Παράλληλα, η Shop & Trade πέτυχε σημαντική ισχυροποίηση των πωλήσεων σε βασικά εμπορικά της σήματα, όπως τα Guess, Salomon και Birkenstock, επέκτεινε τις ήδη επιτυχημένες υφιστάμενες συνεργασίας με πολυκαταστήματα και δημιούργησε νέους χώρους πώλησης στα πολυκαταστήματα Attica.

Επίσης, ανέπτυξε περαιτέρω το κανάλι ηλεκτρονικών πωλήσεων Β2Β και B2C, εγκαινιάζοντας το ηλεκτρονικό κατάστημα www.salomon.gr και επέκτεινε την υποστήριξη της στην ηλεκτρονική πλατφόρμα outlet YOUNIQUE, σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου, ενισχύοντας τα κανάλια διάθεσης των αποθεμάτων της.

Ως προς τις μελλοντικές της προοπτικές, η διοίκηση της εταιρείας παραμένει αισιόδοξη, λόγω της θετικής πορείας της μέσα στο 2022 η οποία έχει δημιουργήσει σχετική ασφάλεια για την αντιμετώπιση τυχόν αρνητικών συγκυριών στο γενικότερο περιβάλλον που δραστηριοποιείται. Η εφοδιαστική αλυσίδα της Shop & Trade παραμένει ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ στις 31 Ιουλίου η εταιρεία προέβη σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 400.000 ευρώ με μετρητά, η οποία καλύφθηκε πλήρως από τους μετόχους της.

Η εταιρεία διατηρεί περισσότερα από 70 σημεία πώλησης και περισσότερους από 1.500 πελάτες χονδρικής, ενώ εκπροσωπεί περισσότερα από 50 επώνυμα σήματα ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ για την Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρον εξαγοράς για τη Folli Follie, ενώ δίνει μάχη επιβίωσης

Το ενδιαφέρον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την έκβαση της υπόθεσης των περιουσιακών στοιχείων του πολύπαθου ομίλου. Η αποτίμηση του εκτοξεύεται αν αποδεσμευτούν περιουσιακά στοιχεία 33 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστροφή σε διψήφια ανάπτυξη βλέπει για το 2024 ο όμιλος Φουρλή

Κοντά στα 30 εκατ. ευρώ θα επενδύσει φέτος ο όμιλος για την επέκταση των αλυσίδων του αλλά και την ανακαίνιση υφιστάμενων καταστημάτων ΙΚΕΑ και Intersport. Μειώσεις τιμών σε δημοφιλή προϊόντα της σουηδικής αλυσίδας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στον Πύργο του Πειραιά έστησε η Zara το μεγαλύτερο κατάστημά της

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο κατάστημα στην Ευρώπη, το οποίο διαθέτει συλλογές ρούχων σε αποκλειστικότητα και ενσωματώνει τεχνολογικές καινοτομίες για την εξυπηρέτηση του επισκέπτη.
JYSK
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δυναμική επέκταση δικτύου από την Jysk, πού ανοίγουν νέα καταστήματα

Η αλυσίδα επεκτείνει το δίκτυο της με έξι νέα καταστήματα κατά την τρέχουσα χρήση, στοχεύοντας σε 75 σημεία μέσα στην επόμενη διετία. Ανακαίνισης παλαιότερων καταστημάτων με το νέο concept 3.0.