bd-sprite
Φωτο: 3th Athens Investment Forum

Tο παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο Σταϊκούρα – τραπεζιτών και ο υπουργός που ενοχλεί το Μαξίμου

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Για όσους παρακολουθούν στενά τα τραπεζικά, η πιο σημαντική εξέλιξη, αναφορικά με τον συντονισμό της Ευρώπης για τη δημιουργία ενός δικτύου εθνικών bad bank που θα αναλάβουν την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της πανδημίας, είναι ότι για πρώτη φορά ξεπερνάμε τη φάση των αρχικών συζητήσεων και μπαίνουμε σε επόμενο στάδιο.
  • Το αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή έγινε πριν δύο εβδομάδες, σε ένα μεγάλο στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή πολλών ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ΕΚΤ, DG Comp, FISMA), στο οποίο συζητήθηκε τι πρέπει να γίνει και πώς για τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να προχωρήσουν με ταχύτητα τα σχέδια δημιουργίας bad bank και συνεργασίας των υπαρχουσών με στόχο την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
  • Με χωριστά, τετ α τετ, ραντεβού θα ενημερωθούν αυτή την εβδομάδα οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, σε ανώτατο επίπεδο, από επιτελείο της Τράπεζας της Ελλάδος, για τις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου της κεντρικής τράπεζας για τη δημιουργία ενιαίας bad bank.
  • Την περασμένη Παρασκευή, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Athens Investment Forum, όπου συμμετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζώνμ Φωκίων Καραβίας της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank καθώς και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, οι επικεφαλής των τραπεζών εμφανίστηκαν θετικοί στο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, για τη δημιουργία bad bank, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να δουν τις λεπτομέρειες.
  • Αντιθέτως, πολύ μετρημένος ήταν ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος απέφυγε να σχολιάσει το σχέδιο, να μην πω ότι απέφυγε να αναφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, επαναλαμβάνοντας πόσα πολλά έχει κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
  • Όμως, το πιο ενδιαφέρον σημείο της εκδήλωσης της περασμένης εβδομάδας με τη συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ και των επικεφαλής των τραπεζών ήταν κάτι που τελικά δεν ειπώθηκε. Η εκδήλωση άρχισε με μια τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα, στην οποία ο υπουργός επικεντρώθηκε στην ανάλυση των 7 κινητήριων μοχλών για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης. Ωστόσο, στο αρχικό κείμενο της ομιλίας του υπουργού, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου, υπήρχε και ένα 8ο σημείο, το οποίο ο υπουργός επέλεξε να μην αναφέρει.
  • Γιατί; Διότι αποτελούσε μια ευθεία επίθεση στις τράπεζες. «Το τραπεζικό σύστημα οφείλει και προσδοκάται να παρέχει χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και χωρίς τις εγγυήσεις ή τα προγράμματα του Δημοσίου, διότι, από την αρχή του έτους, οι τράπεζες έχουν λάβει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 37 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων με αρνητικά επιτόκια, ενώ οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί. Πρόθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών είναι να αναπτύξει και να ενθαρρύνει την ικανότητα των επιχειρήσεων να προσφεύγουν στις εγχώριες και ξένες αγορές, ώστε να διαθέτουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης και πέραν των τραπεζών», σημείωνε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας.
  • Ωστόσο ο υπουργός απέφυγε να παρουσιάσει το 8ο σημείο και μαζί τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου. 
  • Μαθαίνω ότι έχει προκαλέσει ενόχληση σε ανώτατο επίπεδο στο Μαξίμου η πληροφορία για τις υπηρεσίες που προσφέρει υπουργός και το γραφείο του σε ξένο επενδυτή, ο οποίος κινείται μάλιστα πολύ ενεργά το τελευταίο διάστημα σε κρίσιμο κλάδο για την οικονομία. Χωρίς ο υπουργός να ενημερώνει το Μαξίμου για κινήσεις μεγάλης σημασίας. Δυστυχώς για τον δραστήριο υπουργό, όμως, τέτοια νέα δεν μένουν για πολύ μυστικά.
  • «Ψάχνεται» για υψηλότερα το Χρηματιστήριο Αθηνών και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρει, παρά την έλλειψη καυσίμων. Η αγορά χρωστάει εδώ και πολύ καιρό ένα ριμπάουντ, για να κλείσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί από τις ξένες αγορές. Ερωτηματικό αποτελούν οι τράπεζες οι μετοχές των οποίων έχουν καταποντιστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
  • Το φαινόμενο, βέβαια, δεν είναι μόνο ελληνικό: και ο τραπεζικός υποδείκτης του Euro Stoxx 600 χάνει από την αρχή του έτους σχεδόν 40%, καθώς λίγοι είναι αυτοί που πλησιάζουν τραπεζικές μετοχές όταν υπάρχει τόση αβεβαιότητα για τα νέα «κόκκινα» δάνεια της κρίσης του κορονοϊού. Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, φαίνεται ότι κάποιοι θεώρησαν ότι παρατράβηξε η υποτίμηση των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη και ο δείκτης κέρδισε σχεδόν 5%. Να δούμε αν αυτή η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος θα έχει διάρκεια.
  • Στα δικά μας βέβαια εχουμε και τα ελληνοτουρκικά. Χθες το βράδυ είχαμε κινήσεις σοβαρής κλιμάκωσης από την Τουρκία.  
  • «Ξαναζούμε ημέρες του 2012», λένε στην αγορά καυσίμων και ιδιαίτερα όσοι διατηρούν πρατήρια σε περιοχές μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Όλο και περισσότεροι είναι οι οδηγοί που δίνουν στο πρατήριο 5, 10 ή 15 ευρώ για τη βενζίνη τους. Ελάχιστοι είναι αυτοί που θα βγάλουν πενηντάρικο στο βενζινάδικο, ενώ αυτοί που θα πουν τις μαγικές λέξεις «γέμισέ το» μετριούνται κάθε εβδομάδα στα δάκτυλα του ενός χεριού. Το μόνο παρήγορο είναι ότι έχουν πέσει οι τιμές και το ευρώ έχει πλέον μεγαλύτερη αξία στο βενζινάδικο. Όμως, επειδή πάντα τα πρατήρια καυσίμων είναι ένας πολύ ευαίσθητος δείκτης της οικονομικής κατάστασης και των προσδοκιών των καταναλωτών, οι τάσεις που παρατηρούνται στα βενζινάδικα δεν συμβαδίζουν με τις προσδοκίες για μια πολύ γρήγορη και δυναμική οικονομική ανάκαμψη.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι γίνεται με την Τέρνα Ενεργειακή, ο SSM, οι τράπεζες και cyber security

Η συνάντηση της νέας προέδρου του SSM με τις εγχώριες τράπεζες, οι εξελίξεις στην Τέρνα Ενεργειακή, ο Φ. Σαχινίδης για την ακρίβεια, τι θα κάνει το ΥΠΟΙΚ με τις παραλίες, το bitcoin, οι επιδόσεις του Υπερταμείου και το fintech.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η ντρίπλα Χατζηδάκη, το ξύλο στις τράπεζες, ο ΟΛΘ και ο Ιβάν

Το loud and clear μήνυμα Μητσοτάκη στις αγορές, πώς ο νέος ΥΠΟΙΚ απέφυγε τις τηλεοπτικές κάμερες, η ψυχρολουσία στις τράπεζες από τις αποπληρωμές δανείων, το ενδιαφέρον της HIG για τον ΟΛΘ και τα ευτράπελα με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «γρηγορόσημο» για εγγυημένα δάνεια, το «άδειασμα» του Γ. Ζαββού και οι φήμες για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.