ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ο «κρίσιμος» νέος ρόλος του ΤΧΣ, η συζήτηση για την bad bank και ο ηλεκτρισμός

Οι διακοπές ρεύματος, η συζήτηση στη Βουλή για την bad bank, η αποχώρηση Τσούρντα από το ΤΧΣ και η αγωνία για την εύρεση νέου ρόλου σε έναν οργανισμό χωρίς ρόλο.
  • Έσπασε το lockdown ο χιονιάς στην Αττική, καθώς οι δρόμοι στις γειτονιές της Αθήνας γέμισαν μικρούς και μεγάλους παίζοντας χιονοπόλεμο και απολαμβάνοντας τα… αλπικά τοπία. Τα sms στις περισσότερες περιπτώσεις πήγαν περίπατο και η χθεσινή ημέρα άφησε στο περιθώριο την πανδημία.
  • Στο περιθώριο του ανέμελου χιονοπόλεμου, πάντως πολλές, περιοχές της χώρας και χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν και παραμένουν χωρίς ρεύμα (ακόμα και 48 ώρες) με τραγικά αποτελέσματα (δύο άτομα με αναπνευστικά προβλήματα πέθαναν καθώς το κομμένο ρεύμα δεν τους επέτρεψε να κάνουν χρήση των βοηθητικών συσκευών οξυγόνου). Σίγουρα η ένταση του χιονιά ήταν μεγάλη αλλά αυτό δεν αναιρεί τα μεγάλα προβλήματα στις υποδομές, την κακή κατάσταση του δικτύου, την αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού στη διαχείριση κρίσεων και φυσικά την πάγια έλλειψη προετοιμασίας για έκτακτες καταστάσεις.
  • Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για το γεγονός ότι χιλιάδες σπίτια βρίσκονται εδώ και 48 ώρες χωρίς ρεύμα στην πρωτεύουσα της χώρας. Καλό είναι να ασχοληθούμε λίγο και με αυτά εκτός της προσέλκυσης των... ψηφιακών νομάδων. 
  • Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής μεθαύριο Παρασκευή, για την πρόταση της ΤτΕ για την δημιουργία bad bank, το σχέδιο Ηρακλής και το ιδιωτικό χρέος. Στη συζήτηση, που θα γίνει μετά από σχετικό αίτημα βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής τον Μιχάλη Κατρίνη, θα συμμετέχει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πιθανότατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός, καθώς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χαντζηνικολάου.
  • Το ενδιαφέρον εύλογο, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό η απόσταση κυβέρνησης – ΤτΕ στο θέμα της bad bank και μένει να δούμε αν η απόσταση αυτή θα εκτεθεί και δημόσια. Μέχρι τώρα, πάντως, η κυβέρνηση έχει αποφύγει κάθε ουσιαστική δημόσια τοποθέτηση για την bad bank αφήνοντας τον χρόνο να κυλά, σε μια υπόθεση που θα έπρεπε να τρέχουμε νυχθημερόν.
  • Μετά το άδοξο τέλος της θητείας του Μ. Τσούρντα (έδωσε τη μάχη παραμονής χωρίς επιτυχία…) έχει ανοίξει για τα καλά η κουβέντα για τον διάδοχό του στην ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ωστόσο η κουβέντα τίθεται σε λάθος βάση: η κουβέντα που θα έπρεπε να γίνεται εδώ και καιρό είναι ποιος είναι πλέον ο ρόλος του ΤΧΣ, έντεκα χρόνια μετά την ίδρυσή του.
  • Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ δημιουργήθηκε το 2010 στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης, με συγκεκριμένη αποστολή και συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας, λειτουργώντας ως last resort στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, ενώ μέσω του μηχανισμού των warrants οι ιδιώτες μέτοχοι που μετείχαν στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση είχαν δικαίωμα να επαναγοράσουν το σύνολο των μετοχών του ΤΧΣ, επιτυγχάνοντας την επιστροφή σε ιδιωτικά χέρια. Το τι ακολούθησε είναι λίγο πολύ γνωστό και η αξία των warrants, μετά την ηρωική διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη, μηδενίστηκε και μαζί τα κεφάλαια του ΤΧΣ και των φορολογουμένων.
  • Οπότε ποιος ακριβώς σήμερα είναι ο ρόλος του ΤΧΣ; Τι νόημα έχει να συντηρούν οι φορολογούμενοι έναν οργανισμό για να ελέγχει τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών όταν αυτό το κάνει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ; Ή τη μείωση των NPEs, τομέα που επίσης παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ επιβάλλοντας συγκεκριμένα σχέδια στις τράπεζες; Και για ποιον ακριβώς λόγο θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος του ΤΧΣ προκειμένου να βρεθεί ένας νέος ρόλος για το ΤΧΣ; Για να υπογράφουν τα στελέχη του τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής  του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών; Ή για να λειτουργεί ως κανονικός επενδυτής (με τα λεφτά των φορολογουμένων); 
  • Σημειώνεται ότι από το 2016 το ΤΧΣ είναι θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας διατηρώντας ωστόσο πλήρη διοικητική αυτονομία και ανεξαρτησία. Τώρα για ποιον λόγο δεν μεταφέρθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΧΣ στην ΕΕΣΥΠ ή έστω δεν τέθηκε ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα, μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί στο ελληνικότατον σε δουλειά να βρισκόμαστε και δουλειές να βρίσκουμε.

 

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παρέμβαση Στουρνάρα, το πρόβλημα του ΤΧΣ, η Attica και τα 14 τρισ.

Τι κρύβουν οι αυστηρές παραινέσεις του διοικητή της ΤτΕ στους servicers, γιατί καθυστερεί η αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ, πώς επιστρέφει η Attica Bank στην κανονικότητα και τα 14 τρισ. δολ. που έδωσαν... φτερά στις αγορές.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι έξι προσφορές για Attica Bank, το πάθημα του τέως τραπεζίτη και τα «βαθιά λαρύγγια» του ΤΧΣ

Το παρασκήνιο για την ΑΜΚ της Attica Bank, η προσπάθεια να καταλήξει στο ΤΧΣ και γιατί κυβέρνηση και ΤτΕ θα περάσουν από κόσκινο δύο μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ. Τι θα γίνει με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τηλε-συνάντηση Στουρνάρα – τραπεζών και η καναδική σύμπτωση στην Folli

Τι συζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών, ο νέος νόμος του ΤΧΣ, πού οφείλονται οι αντιδράσεις για τα πλωτά φωτοβολταϊκά και μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση στην υπόθεση της Folli Follie.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η μάχη για το ΔΣ της Πειραιώς, η γνωμοδότηση της ΕΚΤ και ο καβγάς για τα ομόλογα

Τα αντικρουόμενα συμφέροντα των εμπλεκόμενων στην υπόθεση της Πειραιώς, οι μάταιες ελπίδες των τραπεζών για παρέμβαση της ΕΚΤ για τον νέο πτωχευτικό και οι αυταπάτες Σταϊκούρα και Τσακαλώτου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «γρηγορόσημο» για εγγυημένα δάνεια, το «άδειασμα» του Γ. Ζαββού και οι φήμες για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.