ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η ντρίπλα Χατζηδάκη, το ξύλο στις τράπεζες, ο ΟΛΘ και ο Ιβάν

Το loud and clear μήνυμα Μητσοτάκη στις αγορές, πώς ο νέος ΥΠΟΙΚ απέφυγε τις τηλεοπτικές κάμερες, η ψυχρολουσία στις τράπεζες από τις αποπληρωμές δανείων, το ενδιαφέρον της HIG για τον ΟΛΘ και τα ευτράπελα με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης.

Με ψυχραιμία και μια όμορφη ντρίπλα ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, απέφυγε χθες το μαρκάρισμα του Μπάμπη Παπαδημητρίου, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δεύτερου για τον πληθωρισμό. Στην εκδήλωση μίλησαν για το βιβλίο ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων των δυο ομιλητών, ο κ. Παπαδημητρίου έσπευσε να εκμεταλλευτεί την υπουργική παρουσία, δίνοντας τη θέση του στο πάνελ στον κ. Χατζηδάκη, παρακαλώντας τον να πει δυο λόγια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οδηγός του κ. Παπαδημητρίου ήταν το δημοσιογραφικό ένστικτο και η προσδοκία ότι ο νέας υπουργός ΥΠΟΙΚ, που ακόμα δεν έχει μιλήσει σε μέσα ενημέρωσης, κάτι θα πει και θα «βγεί» η είδηση. Ο κ. Χατζηδάκης δεν χάλασε το χατίρι στον κ. Παπαδημητρίου, ξεκαθάρισε όμως αμέσως, υπό την απειλή και των τηλεοπτικών καμερών που κάλυπταν την εκδήλωση, ότι δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή δήλωση οικονομικής πολιτικής πριν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Όπως μαθαίνουμε, ο υπουργός θα μιλήσει στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, το ερχόμενο Σάββατο.

-- Ο κ. Χατζηδάκης στη μικρή παρέμβασή του σημείωσε ότι πολλά από αυτά που σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ τα είχε ακούσει λίγο νωρίτερα κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, προσθέτοντας ότι πολλά από όσα άκουσε από τον κ. Θεοδωρόπουλο ήταν μια καλή πρόγευση για τη συνάντηση που θα έχει σήμερα με επιτελείο του ΣΕΒ, στο οποίο θα μετέχει και ο κ. Θεοδωρόπουλος. 

Το μήνυμα Μητσοτάκη στις αγορές

Ένα loud and clear μήνυμα προς τις αγορές μετέδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω συνέντευξής του στο Bloomberg, ανακοινώνοντας την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων των (πρώτων) μνημονίων νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. «Θα είμαστε σε θέση πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, υπογράμμισε τη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την προσέλκυση επενδύσεων. Ρωτήσαμε αριστερά και δεξιά για τη στόχευση και τη στρατηγική της κίνησης αυτής και αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι η κίνηση αυτή πρέπει να ιδωθεί ως πρώτη κίνηση. Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεδιπλωθούν πολλές ακόμα σημαντικές κινήσεις στο οικονομικό πεδίο.

-- Επιπλέον, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αν συνδυαστούν ο ογκωδέστατος τόμος με τις τρέχουσες υποχρεώσεις του κράτους που παρέδωσε ο Κ. Μητσοτάκης στον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γιάννη Σαρμά, τους μπλε φακέλους που παρέλαβαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τη χθεσινή ανακοίνωση για την πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακών δανείων (λίγα 24ωρα μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης) μπορούμε να εξάγουμε αβίαστα το συμπέρασμα ότι το προηγούμενο δίμηνο, στη σκιά των δυο προεκλογικών αναμετρήσεων, κάποιοι άνθρωποι δούλευαν νυχθημερόν για να καταρτιστεί η στρατηγική, οι προτεραιότητες και οι πολιτικές της επόμενης ημέρας. Κάτι διόλου συνηθισμένο στην ιστορική διαδρομή της χώρας.

Το ξύλο στις τράπεζες

«Ενώ δίνουμε δάνεια, όποια επιχείρηση είναι οικονομικά εύρωστη και έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης προχωρά σε αποπληρωμές δανείων», σημείωσε ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, αναγνωρίζοντας ότι οι τράπεζες με τις αποπληρωμές τρώνε ξύλο. Ο κ. Καραμούζης εκτίμησε ότι το πρώτο εξάμηνο οι νέες εκταμιεύσεις θα αντισταθμιστούν πλήρως από τις αποπληρωμές, ενώ ήταν πολύ πιο αισιόδοξος για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η αισιοδοξία του κ. Καραμούζη στηρίζεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ώριμα επενδυτικά έργα, πολλές δουλειές σε εξέλιξη, πολλά deals. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου η μέση μηνιαία καθαρή ροή τραπεζικής χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις ήταν αρνητική, με -190 εκατ. ευρώ, έναντι +376 εκατ. ευρώ στο 5μηνο του 2022, με αποτέλεσμα ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς επιχειρήσεις να συρρικνωθεί τον περασμένο Μάιο στο +7% έναντι +11,8%.

-- Σημειώνεται πάντως ότι ένας από τους λόγους της ισχυρής αύξησης των δανειοδοτήσεων προς επιχειρήσεις το 2022 ήταν λόγω της ανάγκης αυξημένων κεφαλαίων κίνησης αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης των τιμών πρώτων υλών, ενέργειας κλπ. Επιπλέον, λόγω της αναταραχής που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία πολλές επιχειρήσεις έσπευσαν στην αξιοποίηση πιστωτικών γραμμών για παν ενδεχόμενο. Η εξομάλυνση των συνθηκών και η εκλογίκευση των τιμών πρώτων υλών και ενέργειας μείωσε τις ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης εξού και οι μεγάλες αποπληρωμές.

Ο Σαββίδης, ο ΟΛΘ και οι Αμερικανοί

Το ενδιαφέρον του αμερικανικού επενδυτικού fund HIG για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εφόσον αυτό βγει προς πώληση, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του fund στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Μπήτρος. Το fund που επενδύει και στον κλάδο των logistics στη χώρα μας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να στήσει ένα hub στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ εξετάζει και τη συμμετοχή του στη διεκδίκηση του λιμανιού στον Βόλο, συμμετέχοντας σε ένα από τα οκτώ σχήματα που έχουν προεπιλεγεί για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.  Για τον ΟΛΘ συχνά ακούγονται φήμες ότι θα αποχωρήσει ο Ιβάν Σαββίδης, χωρίς έως τώρα να έχουν επαληθευτεί. Ο Ιβάν Σαββίδης ελέγχει το 67% της κοινοπραξίας SEGT, η οποία με τη σειρά της ελέγχει το 67% του ΟΛΘ. Από την ιδιωτικοποίησή του λιμανιού το 2018 έως σήμερα η κοινοπραξία έχει προβεί σε επενδύσεις 62 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικής δέσμευσης για επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μπήτρος παραδέχθηκε πάντως πως η αγορά ενός λιμανιού δεν είναι μια απλή υπόθεση, πόσο μάλλον για την HIG, η οποία δεν επενδύει σε εισηγμένες εταιρείες σύμφωνα με το καταστατικό της. Είναι ένα πρόσκομμα, αλλά μπροστά στον γεωπολιτικό ρόλο του λιμανιού το αμερικανικό fund μπορεί να κάνει μια εξαίρεση, με την προϋπόθεση πάντως πως ο Ιβάν Σαββίδης θα βάλει πωλητήριο.

Οι πολιτικές καραμπόλες στο υπ. Ανάπτυξης

Η σύνθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης -χωρίς Επενδύσεις, πλέον-  είναι... case study! Οι πιο κακεντρεχείς παρατηρητές λένε ότι ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας έχει μείνει με μόνη ουσιαστική αρμοδιότητα να ... περιδιαβαίνει τους κεντρικούς δρόμους των Τρικάλων και να δηλώνει υπουργός! Λέγεται, μάλιστα, ότι επρόκειτο να βρεθεί εκτός κυβέρνησης, αλλά το γεγονός ότι ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, πρώην δήμαρχος Τρικάλων, υπουργοποιήθηκε οδήγησε τον πρωθυπουργό στην απόφαση, για μην έχουν δράματα στην ... «έξυπνη πόλη», να κρατήσει και τον κ. Σκρέκα σε ένα υπουργικό θώκο. Οι δύο Τρικαλινοί πολιτικοί δεν φημίζονται για τις καλύτερες των σχέσεων μεταξύ τους.

-- Δεν έφτανε όμως η αποψίλωση αρμοδιοτήτων του υπουργείου, αλλά απέκτησε και δύο υφυπουργούς, που όπως λέγεται προέκυψαν από πολιτικές καραμπόλες τοπικού χαρακτήρα. Η Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου εκλέγεται στο νομό Πιερίας, από τον οποίο κατάγεται και ο πρόεδρος της Νίκης, κ. Δημήτρης Νατσιός. Στον συγκεκριμένο νομό, η Νίκη απέσπασε μάλιστα ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό για τα μεγέθη του κόμματος σε εθνικό επίπεδο. Δηλαδή, η κ. Παπαδημητρίου θα τον παίζει... man to man ή μάλλον man to woman. Ο δεύτερος εκ των υφυπουργών είναι ο κ. Μάξιμος Σενετάκης, βουλευτής Ηρακλείου και άνθρωπος του προέδρου, σε ένα νομό από τον οποίο κατάγεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Η αναβάθμιση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης

Ένα σημαντικό βήμα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τον ενεργειακό ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει στα Βαλκάνια είχαμε αυτή την εβδομάδα, καθώς μέσω τη ICGB, του φορέα εκμετάλλευσης της γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, ξεκίνησε η αρχική μη δεσμευτική φάση των δοκιμών αγοράς φυσικού αερίου στην γειτονική χώρα ώστε να διερευνηθεί το πιθανό επίπεδο ζήτησης που θα οδηγούσε στην επέκταση της χωρητικότητας. Η διετής διαδικασία αξιολόγησης ξεκίνησε στις 3 Ιουλίου και θα διαρκέσει δύο χρόνια με την μη δεσμευτική φάση να ολοκληρώνεται στα τέλη του φετινού καλοκαιριού. Η επέκταση της χωρητικότητας στα 5 δις. κυβικά μέτρα από τα σημερινά 3 δις. κυβικά θα φέρει νέες επενδύσεις τόσο στον τερματικό σταθμό LNG στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όσο και στο δίκτυο που φθάνει στην Βουλγαρία.

Ο Αλέξανδρος Βερούκας και τα ξενοδοχεία

Ο Αλέξανδρος Βερούκας είχε μία τυπική, σε ότι αφορά τα επαγγελματικά, σχέση με τα αδέλφια του Δήμο και Γιώργο που βρίσκονταν στο τιμόνι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Baazar. Ο γνωστός ζωγράφος περνούσε τον περισσότερο καιρό στην Ύδρα και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα μετά τον αιφνίδιο θάνατο του χαρισματικού Δήμου ώστε να συνδιοικήσει την οικογενειακή επιχείρηση μαζί με τον Γιώργο. Όπως είναι γνωστό η συγκατοίκηση των τριών πλευρών (Γιώργου, Αλέξανδρου και κληρονόμων Δήμου Βερούκα) δεν κράτησε πολύ καθώς πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο Γιώργος Βερούκας έκανε πρόταση και εξαγόρασε το 66% που κατείχαν οι υπόλοιποι μέτοχοι. Ο Αλέξανδρος Βερούκας πρόσφατα προχώρησε σε μία νέα επένδυση, άσχετη με την ζωγραφική ή την λιανική τροφίμων. Συνέστησε μαζί με την ΑΛΙΒΙΑ ΙΚΕ, συμφερόντων Σοφίας Τηνιακού, την L Orangerie ΙΚΕ. Η εταιρεία στην οποία οι δύο πλευρές έχουν εισφέρει από 1,4 εκατ. ευρώ η κάθε μία στο μετοχικό της κεφάλαιο, έχει βασικό σκοπό την επένδυση σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το χαμένο μήνυμα, πολυεθνικές στη σέντρα και τα χρωστούμενα των εφοπλιστών

Η αυλή στο Μέγαρο Μαξίμου, η επίθεση Μητσοτάκη στις πολυεθνικές, η ατάκα Βακάκη για τις μεταρρυθμίσεις, οι φόροι των εφοπλιστών, τι ενεχυριάζουν οι Έλληνες και η νέα εταιρεία του Λιβάνη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μητσοτάκης και η Νεφέλη Μέγκ, το ρεκόρ επενδύσεων και οι αργίες στις αγορές

Πώς ο πρωθυπουργός κέρδισε τις εντυπώσεις στη συνέντευξη με τη νεαρή ποντκάστερ, πού οφείλεται το ρεκόρ 20ετίας στις ξένες επενδύσεις, η κυριακάτικη τρικυμία για το κόμμα Κασιδιάρη και η κυβερνητική συλλογιστική για την επόμενη ημέρα των εκλογών της 21ης Μαΐου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Στην ΤτΕ περνά η κρίση στην Attica, τα αμήχανα εγκαίνια στην Κοζάνη και ο τουρισμός

Ο ρεαλισμός και η ευελιξία Μητσοτάκη, ο Γιάννης Παπαθανασίου «σύμβολο» της μετάβασης της χώρας στο αύριο, τα μαλλιοτραβήγματα στην Attica Bank που προκάλεσαν την επέμβαση της ΤτΕ, το πλεονέκτημα που δίνει ο τουρισμός και η έξοδος από εποπτεία.
mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το δίλημμα του βασικού μισθού, οι φόβοι του ΣΕΒ και οι φήμες για την Ελλάκτωρ

Οι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό για γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, οι ανησυχίες των επιχειρήσεων, οι φήμες περί δημόσιας πρότασης των Ολλανδών για την Ελλάκτωρ και η αμερικανική «σφήνα» για τις φρεγάτες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το επινίκιο γεύμα για το Ελληνικό, οι παράλληλοι μονόλογοι και η μάχη του Frontier

Η σύσκεψη των παράλληλων μονολόγων για τις ΜμΕ, το πρωθυπουργικό γεύμα για το Ελληνικό, οι διαγκωνισμοί των υποψηφίων επενδυτών για το Frontier της ΕΤΕ και γιατί οι επαγγελματίες της αγοράς ψάχνουν τα... χάπια τους.
mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση σε μεγάλη ΑΧΕ, το ρίσκο της ΤτΕ και το «όχι» Μητσοτάκη σε εκλογές

Η φημολογούμενη παραίτηση στη Euroxx, οι περιπλοκές στην αύξηση της Πειραιώς και το προνόμιο στους παλαιούς μετόχους, οι ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάκτωρ, η αισιοδοξία για τον τουρισμό και η βύθιση της τουρκικής λίρας.