ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, η περιπέτεια της Reycap και τα χάλια της χώρας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Άμεσα θα τρέξουν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, τόνισε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση. Στη συνέχεια ο κύριος Υπουργός σημείωσε ότι η εταιρία είναι υπερχρεωμένη, εξαιρετικά προβληματική, που δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας με συχνά εργατικά ατυχήματα, που μολύνει τον Ευβοϊκό κ.α. Πολύ σωστές οι επισημάνεις, ωστόσο, με όλα αυτά τα προβλήματα ποιος αλήθεια θα ενδιαφερθεί, και κυρίως ποιος θα πληρώσει, για μια τέτοια εταιρία;
  • Με την πρόταση της Impala για την απόκτηση της Creta Farms να υπερέχει σε όλα τα σημεία, οι τράπεζες ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα: τον αναλυτικό έλεγχο του business plan του επενδυτή τόσο από τα επιτελεία των τραπεζών όσο και από το σύμβουλο των τραπεζών, την EY. Αν το επιχειρηματικό σχέδιο για την Creta Farms αξιολογηθεί ως επαρκές και αξιόπιστο τότε η Impala Invest, του Δημήτρη Βιντζηλαίου, θα λάβει το χρίσμα του προτιμητέου επενδυτή. Κατόπιν θα κατατεθεί αίτησης για τη λήψη προληπτικών μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα. Στόχος όλων των πλευρών είναι αυτό να γίνει πριν τα Χριστούγεννα.
  • Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος υπενθύμισε χθες ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Η ΤτΕ, σημείωσε, επεξεργάζεται και άλλα σχέδια συστημικών λύσεων που θα καλύψουν όχι μόνο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων άλλα και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας η οποία αντιστοιχεί σε μεγάλο ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.
  • Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, ο διοικητής της ΤτΕ είχε αναφερθεί σε συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για την ενεργοποίηση του σχεδίου της ΤτΕ αμέσως μετά την προώθηση του σχεδίου Ηρακλής, χωρίς όμως να υπάρξει ανάλογη κυβερνητική τοποθέτηση. Χθες, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις θα κατατεθεί στη Βουλή, οπότε η ώρα της κρίσεως πλησιάζει.
  • Χωρίς τυμπανοκρουσίες η Τράπεζα Πειραιώς, προχώρησε στην αποπληρωμή του φετινού κουπονιού για τα CoCos, ύψους 165 εκατ. ευρώ. Το κουπόνι του 2018 δεν είχε πληρωθεί, και δεν έχει πληρωθεί, με την τράπεζα να κάνει χρήση του σχετικού δικαιώματος. Το ζήτημα των CoCos και της αποπληρωμής τους είχε αποτελέσει βασική εστία ανησυχίας και αβεβαιότητας το 2018 για την τράπεζα με την διοίκηση να ξεκαθαρίζει ότι οι σχετικές υποχρεώσεις της τράπεζας θα εκπληρωθούν και δεν υπήρχε περίπτωση μετατροπής των CoCos σε μετοχές. Κάτι που έγινε. Η αποπληρωμή του κουπονιού αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα μιας μεγάλης προσπάθειας που πραγματοποιήθηκε το 2019, με μια σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών σε πολλά μέτωπα, και οι οποίες πέτυχαν την ολική επιστροφή της τράπεζας. Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς από τα 0,53 ευρώ (Ιανουάριος 2019) πλέον έχει αναρριχηθεί πάνω από τα 3 ευρώ. 
  • Δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την μακροπρόθεσμη δυναμική της οικονομίας ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, μιλώντας σε εκδήλωση για την αξιοποίηση των βιομηχανικών περιοχών. Όπως τόνισε, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει να πάει προς το 3% για να μην μπει ξανά σε περιπέτειες η χώρα, ωστόσο τα θεμελιώδη της οικονομίας «σπρώχνουν» το ρυθμό ανάπτυξης προς το 1%.
  • Είναι πολλοί οι λόγοι και οι αιτίες που τα θεμελιώδη της χώρας σπρώχνουν προς το «αναιμικό» 1%. Στην ίδια εκδήλωση εκπρόσωπος της Reycap, μια όχι και τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό εταιρία, με έδρα τη Δράμα, που αποτελεί ένα από τα λίγα επιχειρηματικά διαμάντια της χώρας, παρουσίασε ανάγλυφα έναν από τους λόγους που κρατούν καθηλωμένη τη χώρα: η εταιρία προχώρησε σε μια σημαντική επένδυση στην Δράμα, ύψους 15 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμα περιμένει τα χρήματα του αναπτυξιακού / επενδυτικού νόμου. Ωστόσο δεν μπορεί να λάβει τα χρήματα καθώς η πολιτεία δεν έχει προσδιορίσει τον τύπο του εγγράφου που πρέπει να συμπληρώσουν οι ορκωτοί ελεγκτές που θα πιστοποιήσουν την ολοκλήρωση συγκεκριμένου ποσοστού της επένδυσης! Και αν αυτό δεν γίνει μέχρι το τέλος του 2019, δηλαδή σε 2,5 εβδομάδες, χάνει τα κεφάλαια για φέτος! Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, απαντώντας στον εκπρόσωπο της Reycap υποσχέθηκε ότι η σχετική υπουργική απόφαση θα έρθει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. 
  • Άντε να βγάλεις άκρη με το ελληνικό Δημόσιο... Χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και επενδυτές βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπες με χιλιάδες προβληματάκια τύπου Reycap και άλλα πολύ πιο σοβαρά θέματα. Αν πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των επιχειρήσεων με έναν μεγάλο, πολύ μεγάλο, αριθμό, που περιλαμβάνει τις παρεμβάσεις του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην οικονομική ζωή, θα προκύψει ένας τρομακτικά μεγάλος αριθμός - απάντηση στην ερώτηση «γιατί βρισκόμαστε σε αυτά τα χάλια».
  • Κατά τα λοιπά, όμορφα λόγια για την προσέλκυση επενδύσεων, περί πράσινων επενδύσεων, περί φιλικού περιβάλλοντος προς το επιχειρείν, την 4η βιομηχανική επανάσταση και άλλα ωραία.
  • Μπορεί οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη χθες να ήταν σημαντικές, ωστόσο η εικόνα της αγοράς ήταν θετική, δεδομένου του γενικότερου κλίματος στις διεθνείς αγορές. Την τελευταία ώρα των συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης κάλυψε τμήμα του χαμένου εδάφους, κλείνοντας στις 881,28 μονάδες (-1,31%) ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχε βρεθεί κοντά στο -2%. Ακόμα θετικότερη ήταν η εικόνα για το δείκτη των τραπεζών ο οποίος από -4% που βρίσκονταν λίγο πριν της 16.00, έκλεισε τελικά με πτώση 1,42% κοντά στο υψηλό σημείο της ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.10 η Wall Street σημείωνε μεγάλες απώλειες κοντά στο 1,5% εξαιτίας των νέων εμπλοκών στο θέμα της εμπορικής συμφωνίας.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι έξι προσφορές για Attica Bank, το πάθημα του τέως τραπεζίτη και τα «βαθιά λαρύγγια» του ΤΧΣ

Το παρασκήνιο για την ΑΜΚ της Attica Bank, η προσπάθεια να καταλήξει στο ΤΧΣ και γιατί κυβέρνηση και ΤτΕ θα περάσουν από κόσκινο δύο μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ. Τι θα γίνει με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η άλλη όψη της πράσινης μετάβασης, οι πιέσεις για τη Βασιλεία ΙΙΙ και το «βαρύ» ΧΑ

Γιατί οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θέλουν να αποτρέψουν αλλαγές στη Βασιλεία ΙΙΙ, το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, ο εγκλωβισμός Τσίπρα στα καμώματα Πολάκη και η «χαμηλή πτήση» του ΧΑ παρά την «απογείωση» της οικονομίας.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Attica Bank και οι Ολλανδοί, το «στοίχημα» της Άκτωρ και ο πληθωρισμός

Ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες, η κρίσιμη συνέλευση της Attica Bank, η «συμφωνία» Ολλανδών - εφοπλιστών για το πρόβλημα της Ελλάκτωρ και το φάσμα του πληθωρισμού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το επινίκιο γεύμα για το Ελληνικό, οι παράλληλοι μονόλογοι και η μάχη του Frontier

Η σύσκεψη των παράλληλων μονολόγων για τις ΜμΕ, το πρωθυπουργικό γεύμα για το Ελληνικό, οι διαγκωνισμοί των υποψηφίων επενδυτών για το Frontier της ΕΤΕ και γιατί οι επαγγελματίες της αγοράς ψάχνουν τα... χάπια τους.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί η Alpha δεν θα αντλήσει 800 εκατ., οι «αδύναμες» τράπεζες και η Aegean

Η απόφαση της Alpha Bank να αντλήσει όσα ακριβώς κεφάλαια χρειάζεται, η μετάλλαξη Δέλτα που χτύπησε την Aegean, τα «καμπανάκια» Στουρνάρα για μη συστημικές τράπεζες και η «βουτιά» της Intralot.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα φον ντερ Λάιεν, οι εκτιμήσεις ΤτΕ για τα «κόκκινα» και η Παπαστράτος

Γιατί έρχεται στην Αθήνα η πρόεδρος της Κομισιόν, πώς εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα εξελιχθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πανδημίας και η μεγάλη νέα επένδυση από την Παπαστράτος.