ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Καλύτερα με δραχμή και «άφραγκοι»

«Προχθές έφαγα δύο πάστες στου Μιλάνου, στην Κηφισία. Την πρώτη την πλήρωσα 16 εκατομμύρια, τη δεύτερη, αμέσως μετά, ούτε πέντε λεπτά δεν είχαν περάσει, 20 εκατομμύρια».

«Προχθές έφαγα δύο πάστες στου Μιλάνου, στην Κηφισιά. Την πρώτη την πλήρωσα 16 εκατομμύρια, τη δεύτερη, αμέσως μετά, ούτε πέντε λεπτά δεν είχαν περάσει, 20 εκατομμύρια».

Αυτά έγραφε η Ελένη Βλάχου στο ημερολόγιό της τον Αύγουστο του 1944, περιγράφοντας μια κατάσταση που εμείς σήμερα δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε. Είναι αδιανόητη η νομισματική αναταραχή που επικράτησε στην κατοχή με την ανεξέλεγκτη εκτύπωση χαρτονομισμάτων, χαρτονομίσματα που τελικά έπαψαν να έχουν ουσιαστική αξία: εκατομμύρια κόστιζε μια πάστα!

Και όμως ένα σημαντικό μέρος των συμπολιτών μας πίστευε και εξακολουθεί να πιστεύει –το 26,3% σύμφωνα με την έρευνα της διαΝΕΟσις επιλέγει την επιστροφή στη δραχμή - ότι όλα θα είχαν λυθεί και η κρίση θα είχε ξεπεραστεί αν δεν ήμασταν στο ευρώ, αν είχαμε τον «έλεγχο» του νομίσματος.

Καλύτερα με δραχμή και άφραγκοι παρά ευρώ και δούλοι, λέει το σύνθημα με απόλυτη, βίαιη, βεβαιότητα, βεβαιότητα που στηρίζεται σε ένα και μόνο πράγμα: Την άγνοια και την ακραία απλοποίηση της εξαιρετικά σύνθετης και πολύπλοκης πραγματικότητας, η οποία όμως προσφέρει μια πού βολική προοπτική: την μαγική διαφυγή από τα προβλήματα και την κρίση. Καλύτερα με δραχμή και άφραγκος, γράφει στον τοίχο περήφανα μόνο μια μικρή λεπτομέρεια φαίνεται πως διαφεύγει: ότι το άφραγκος μας έχει μείνει κληρονομία από την εποχή της ηρωικής δραχμής, όπου όλοι όμως περίμεναν και ζητούσαν τα γαλλικά φράγκα και όταν τελείωναν, αλλοίμονο, μέναμε "άφραγκοι".

Λες και το χάος στα νοσοκομεία, τα δικαστήρια και τη δικαιοσύνη, η ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης, τα φακελάκια, η γραφειοκρατία, η θλιβερή κατάσταση των πανεπιστημίων, το πολεοδομικό χάος, η φοροδιαφυγή και άλλα τόσα δεινά που ταλαιπωρούν δεκαετίες τον τόπο θα λύνονταν στη στιγμή αν είχαμε εθνικό νόμισμα.

Όπως εμείς σήμερα αδυνατούμε να συλλάβουμε την νομισματική αποδιοργάνωση που περιέγραφε η Ελένη Βλάχου, έτσι και οι επόμενες γενιές θα αδυνατούν να αντιληφθούν την ανοησία για το πως η χώρα προχώρησε σε μια σύγκρουση με την ΕΕ που παραλίγο να της κοστίσει την παραμονή της στην ευρωζώνη με επιχειρήματα του τύπου «θα δώσουν τα λεφτά, γιατί δεν τους συμφέρει να διαλύσουμε την Ευρωζώνη…».

Θα είναι αδύνατο να συλλάβουν την επιπολαιότητα και την ανευθυνότητα με την οποία η γενιά μας, μια γενιά που είχε την τύχη να ζήσει σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο ευημερίας στην ιστορία του τόπου, οδήγησε τη χώρα στα βράχια επιδιώκοντας μια μαγική διαφυγή από την πραγματικότητα με οδηγό την έπαρση, την αυθάδεια, την αλαζονεία και την άγνοια.

(Πρώτη δημοσίευση Economistas)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πολύ χαμηλές αμοιβές στην Ελλάδα και ο ελέφαντας στο δωμάτιο: το Κράτος

Πώς το Κράτος κρατά καθηλωμένες τις αμοιβές ως εργοδότης και ως ρυθμιστής της κοινωνικής - οικονομικής ζωής. Δημόσιοι υπάλληλοι με ψίχουλα έναντι μονιμότητας, υπερφορολόγηση αμοιβών ιδιωτικού τομέα και γραφειοκρατία που εμποδίζει τις επενδύσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα χαμένα δισ. των ανακεφαλαιοποιήσεων και η «εξαΰλωση» 33 δισ. το 2015

Οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών στο διάστημα Δεκέμβριος 2014 Δεκέμβριος 2015 ανήλθαν σε... -99%. Η χρηματιστηριακή αξία των συστημικών τραπεζών από τα 33,4 δισ. (Ιούνιος 2014) σχεδόν μηδενίστηκε μετά τη διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σεπτέμβριο η αύξηση της Attica Bank και ακολουθεί το placement της ΕΤΕ

Συμφωνία των μετόχων της Attica για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ που θα φτάσει τα 600 εκατ. Κυβέρνηση και ΤΧΣ μεταθέτουν τη διάθεση των μετοχών του Ταμείου στην Εθνική Τράπεζα για μετά την ολοκλήρωση της αύξησης της Attica. 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τον Ιούνιο «κληρώνει» για τα μερίσματα, αισιοδοξούν οι τράπεζες

Προβληματισμός για το ενδεχόμενο «κουρέματος» των μερισμάτων. Δεν ανησυχούν οι διοικήσεις και επισημαίνουν τα χαμηλά ποσοστά διανομής. Προβλέπουν γρήγορη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου την προσεχή τριετία.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα Τέμπη και η προσμονή μιας θεσμικής ανασυγκρότησης που δεν έρχεται ποτέ

Η συμπλήρωση ενός έτους από το πολύνεκρο δυστύχημα αντί να οδηγήσει σε μια ουσιαστική αυτοκριτική των κομμάτων για την κατάσταση της χώρας μετατράπηκε σε ένα πανηγύρι πόλωσης και τοξικότητας.