ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Μαζικές διαμαρτυρίες στη Βραζιλία ενάντια στην απαγόρευση του «Χ»

Ο Ζαίχ Μπολσονάρου που μετείχε στις πορείες, καταδίκασε αυτό που είπε ότι ήταν λογοκρισία του Χ από τον ντε Μοράες μπροστά σε πλήθος ανθρώπων ντυμένων στα κίτρινα και τα πράσινα.

Δεκάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι συνέρρευσαν σήμερα στους δρόμους της μητρόπολης του Σάο Πάολο με την προτροπή του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Αλεξάντρ ντε Μοράες να κλείσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ταυτόχρονα, μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Μπραζίλια υπό το άγρυπνο βλέμμα του προέδρου Λούλα ντα Σίλβα. Λέει ότι υποστηρίζει τον αγώνα κατά του χάους της παραπληροφόρησης των social media, με τον Αλεξάντρ ντε Μοράες στην πρώτη γραμμή.

Ο ντε Μοράες έκρινε ότι ο Μπολσονάρου δεν μπορούσε να θέσει ξανά υποψηφιότητα μέχρι το 2030, αφού αναθεώρησε το εκλογικό σύστημα της χώρας. Τα δεξιά μέλη του κοινοβουλίου πρόκειται να ζητήσουν κατηγορίες εναντίον του ντε Μοράες την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μπολσονάρου καταδίκασε αυτό που είπε ότι ήταν λογοκρισία του Χ από τον ντε Μοράες μπροστά σε πλήθος ανθρώπων ντυμένων στα κίτρινα και τα πράσινα. Είπε ότι όσοι παραβιάζουν το σύνταγμα της χώρας πρέπει να σταματήσουν. Μια διαδηλώτρια δήλωσε ότι ο δικαστής ήθελε να μετατρέψει τη Βραζιλία σε μοναρχία, αντιτιθέμενος στην ελευθερία του λόγου των πολιτών.

Το πλήθος κρατούσε πλακάτ με επιγραφές όπως «Δημοκρατία» και «Ελευθερία» και απαιτούσε την παραίτηση του ντε Μοράες. Ο αιδεσιμότατος Σίλας Μαλαφάια, ένας από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων, δήλωσε ότι ο δικαστής ήταν εγκληματίας που ανήκε πίσω από τα κάγκελα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Αυγά σε αυτοκίνητα βουλευτών στην Αλβανία - Συλλήψεις από αστυνομία

Διαδηλωτές στην Αλβανία συνελήφθησαν βίαια επειδή πέταξαν αυγά σε αυτοκίνητα βουλευτών, διαμαρτυρόμενοι για νόμο που επιτρέπει πολυτελή ξενοδοχεία σε προστατευόμενες περιοχές. Έρευνα για τη στάση της αστυνομίας ξεκίνησε.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομία και κάψιμο σημαιών στην Κάλι

Διαδηλωτές στην Κάλι έκαψαν αμερικανικές σημαίες και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, μετά τη νίκη του δεξιού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές της Κολομβίας, γεγονός που εξόργισε υποστηρικτές της αριστεράς.
Σημαία Βολιβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βολιβία: Ξεσπούν οι πρώτες συγκρούσεις μετά την έκτακτη ανάγκη

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην Κοτσαμπάμπα μεταξύ αστυνομικών και αγροτών μετά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με χρήση δακρυγόνων και ρίψεις πετρών και δυναμίτη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.