ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο

Γαλλία: Προειδοποίηση πρωθυπουργού για έξωθεν παρεμβάσεις στις εκλογές 2027

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί προειδοποίησε για σοβαρές απειλές ξένης παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2027, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας του δημοκρατικού διαλόγου και διαφάνειας στις εκλογικές διαδικασίες.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί προειδοποίησε για «προοπτικές σοβαρών απειλών» ξένων παρεμβάσεων στις προεδρικές εκλογές του 2027, υπογραμμίζοντας ότι «το σύνολο της πολιτικής τάξης» ενδέχεται να επηρεαστεί από αυτές.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, ο κίνδυνος ξένης ανάμιξης «ήταν σημαντικός στις δημοτικές εκλογές, χωρίς μεγάλη επίδραση» τον Μάρτιο του 2026. Ωστόσο, το γεγονός αυτό «αφήνει να διαφανούν οι προοπτικές σοβαρών απειλών στις προεδρικές εκλογές».

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, που στοχεύει να «προστατέψει τον δημοκρατικό διάλογο», επιδιώκει μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με παρελθούσες ξένες παρεμβάσεις. Ενδεικτικά αναφέρθηκε η περίπτωση ισραηλινής εταιρείας που φέρεται να στόχευσε υποψηφίους της Ανυπότακτης Γαλλίας στις δημοτικές εκλογές.

Στόχος είναι επίσης να «εντοπιστούν οι κίνδυνοι» ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2027, προεδρικών και πιθανώς βουλευτικών. Ο Λεκορνί αναμένεται να παρουσιάσει τα εργαλεία του νομοσχεδίου που είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, που είχε υπάρξει θύμα ξένης ανάμιξης στην προεκλογική του εκστρατεία το 2017 με την κυβερνοεπίθεση «Macron leaks», έχει στοχοποιήσει τη Ρωσία, κατηγορώντας την ότι «αγοράζει μαζικά σε προεκλογική περίοδο εκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενίσχυση μηχανισμών προστασίας

Σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές, αναμένεται η δημοσίευση έκθεσης της Viginum, της διαδικτυακής υπηρεσίας που έχει ως αποστολή την προστασία από ξένες ψηφιακές παρεμβολές και τη μάχη κατά της χειραγώγησης της πληροφορίας.

Οι φόβοι για χειραγώγηση του δημόσιου διαλόγου εντείνονται και από την αυξανόμενη παρουσία στα μέσα ενημέρωσης της πρώην επικεφαλής του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου RT, Ξένια Φεντόροβα, η οποία συνδέεται με τον συντηρητικό δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ.

Η γαλλική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη Φεντόροβα «προπαγανδίστρια» που διαδίδει «την παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου». Ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει την επιβολή κυρώσεων, ενώ εξετάζονται ζητήματα που αφορούν την ανανέωση της δεκαετούς άδειας παραμονής της στη χώρα.

Αντιδράσεις για δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη

Παράλληλα, πολιτικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν για ανάμιξη τον Ισραηλινό πρέσβη στη Γαλλία, Τζόσουα Ζάρκα, μετά τη δήλωσή του ότι θα επιθυμούσε «οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν» να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2027.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία EPPO
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκή εισαγγελία ερευνά κατάχρηση πόρων από ακροδεξιά κόμματα

Η ευρωπαϊκή εισαγγελία ερευνά πιθανή κατάχρηση κονδυλίων από ευρωβουλευτές της πρώην ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία, όπου μετείχαν ακροδεξιά κόμματα όπως ο Εθνικός Συναγερμός, σε Γαλλία και άλλες χώρες για την περίοδο 2019-2024.
Γαλλική οικονομία νόμισμα
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΟΣΑ: Προτείνει αυξήσεις φόρων και μεταρρύθμιση συντάξεων στη Γαλλία

Ο ΟΟΣΑ προτείνει αυξήσεις φόρων και μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις για τη Γαλλία, προειδοποιώντας ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να αγγίξει το 127% του ΑΕΠ έως το 2030, αν δεν ληφθούν μέτρα περιορισμού δαπανών και ενίσχυσης εσόδων.
ΦΟΡΜΙΩΝ F-603
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η φρεγάτα «Φορμίων» επέστρεψε στο ναυπηγείο μετά τις δοκιμές στη Γαλλία

Η φρεγάτα «Φορμίων» επέστρεψε στη Λοριάν μετά από δοκιμές, ως η τρίτη από τις τέσσερις νέες φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Θα ενσωματώσει το Πρότυπο 2 και αναμένεται να φύγει για την Ελλάδα την άνοιξη του 2027.
Ζόραν Μιλάνοβιτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Κροατία: Διαφωνία ηγεσίας για συμμετοχή στρατιωτών στη γαλλική παρέλαση

Διαφωνία για τη συμμετοχή Κροατών στρατιωτών στην παρέλαση της 14ης Ιουλίου στο Παρίσι: Ο πρόεδρος της Κροατίας λέει όχι, ενώ ο πρωθυπουργός συμφωνεί. Ο πρόεδρος επικαλείται την απουσία της Γαλλίας από εθνική εκδήλωση το 2025.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Νεκρά δίδυμα 15 μηνών, τέσσερα αδέρφια στο νοσοκομείο

Ζευγάρι συνελήφθη στη βόρεια Γαλλία μετά τον θάνατο των 15 μηνών διδύμων κοριτσιών τους από αφυδάτωση. Τα άλλα τέσσερα παιδιά τους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Σε εξέλιξη έρευνα για έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε5 στο ΣΑ ΟΗΕ: Εποικισμοί υπονομεύουν τη λύση δύο κρατών

Δανία, Ελλάδα, Λετονία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στη Δυτική Όχθη, καταδικάζοντας τις εποικιστικές δραστηριότητες και καλώντας το Ισραήλ να τηρήσει το διεθνές δίκαιο.