ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Χειροπέδες σε άνδρα
Φώτο: Χειροπέδες σε συλληφθέντα

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για κύκλωμα εμπορίας γυναικών

Η αστυνομία εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που εξέδιδε αλλοδαπές γυναίκες μέσω «γραφείου» ερωτικών ραντεβού στην Αθήνα. Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, ενώ τρεις γυναίκες προστατεύθηκαν. Η επιχείρηση έγινε με τη συνδρομή ΜΚΟ.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία αλλοδαπών γυναικών με σκοπό τη γενετήσια και οικονομική εκμετάλλευσή τους, μέσω «γραφείου» ερωτικών ραντεβού στην Αθήνα. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Η αστυνομική επιχείρηση έλαβε χώρα στις 17 και 18 Ιουνίου, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων, καθώς και των εξειδικευμένων Μ.Κ.Ο. «OUR RESCUE» και «Α21». Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος αρχηγός της οργάνωσης, ενώ τρεις αλλοδαπές γυναίκες έλαβαν προστασία και υποστήριξη.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες είναι ένας 26χρονος Έλληνας, δύο αλλοδαποί ηλικίας 27 και 19 ετών, καθώς και μία 31χρονη αλλοδαπή. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη γενετήσια εκμετάλλευση, μαστροπεία και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από καταγγελία αλλοδαπής γυναίκας – θύματος εμπορίας ανθρώπων, ενώ η έρευνα υποστηρίχθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των Η.Α. (H.S.I).

Η γυναίκα εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, αφού κάλεσε τη γραμμή 112 ενώ βρισκόταν έξω από πολυκατοικία στην Αθήνα. Μεταφέρθηκε στο Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καλλιθέας, όπου προέκυψαν ενδείξεις εμπορίας ανθρώπων.

Δομή και δράση της εγκληματικής οργάνωσης

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι τρεις άνδρες είχαν συγκροτήσει οργανωμένο δίκτυο με διαρκή δράση, στρατολογώντας γυναίκες από χώρες της Λατινικής Αμερικής με ψευδείς υποσχέσεις εργασίας. Στόχος τους ήταν η κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπία γενετήσια εκμετάλλευση των θυμάτων.

Οι γυναίκες εξαναγκάζονταν να αποπληρώσουν ανύπαρκτα χρέη, ενώ μέλη της οργάνωσης τις ωθούσαν στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, ώστε να διατηρούν έλεγχο και εξάρτηση. Ο 26χρονος, σύμφωνα με την αστυνομία, φέρεται να ήταν ο αρχηγός που καθόριζε τις αμοιβές, επέβαλλε έλεγχο και εποπτεία των γυναικών και απαιτούσε πλήρη λογοδοσία για τα έσοδα και τις μετακινήσεις τους.

Είχε επίσης αναλάβει τη διοργάνωση των ερωτικών ραντεβού σε ξενοδοχεία και οικίες της Αττικής, μέσω συνεργασίας με «γραφείο» ερωτικών ραντεβού που λειτουργούσε διαδικτυακά. Ο 19χρονος εντόπιζε γυναίκες σε ευάλωτη θέση στο εξωτερικό και, με απατηλά μέσα, τις έπειθε να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, κρατώντας στη συνέχεια τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Τα υπόλοιπα μέλη είχαν ρόλο επιτήρησης και μεταφοράς των γυναικών στα σημεία συνάντησης, καθώς και παρακολούθησης της συμμόρφωσής τους στους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί.

Δραστηριότητα και στη διακίνηση ναρκωτικών

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η ίδια ομάδα δραστηριοποιούνταν και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, όπως MDMA, κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, ecstasy και κεταμίνη. Οι ουσίες αποθηκεύονταν στην κατοικία του 26χρονου και της 31χρονης, η οποία είχε αναλάβει τη φύλαξή τους.

Οι ναρκωτικές ουσίες διατίθεντο προς πώληση από τον 27χρονο και τον 19χρονο, ακόμη και σε εκδιδόμενες γυναίκες. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, εξοπλισμός νόθευσης και συσκευασίας, ηλεκτρονικές ζυγαριές, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οχήματα και το ποσό των 3.315 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει την έρευνα για τον εντοπισμό πιθανών συνεργών και επιπλέον θυμάτων της οργάνωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Κένυας
ΔΙΕΘΝΗ

Τραγωδία στην Κένυα: Νεκρός και τραυματίες από αστυνομικά πυρά σε διαδήλωση

Νεκρός ένας άνθρωπος και δύο τραυματίες στο Ναϊρόμπι, όταν η αστυνομία πυροβόλησε κατά διαδηλωτών στη φτωχογειτονιά Μαθάρε, όπου κάτοικοι διαμαρτύρονταν για απαγωγές από τις δυνάμεις ασφαλείας. Έγινε χρήση δακρυγόνων.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μύκονος: 31χρονος συνελήφθη με κοκαΐνη, ροζ κοκαΐνη και κάνναβη

Στη Μύκονο συνελήφθη 31χρονος αλλοδαπός για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και παράνομη διαμονή. Κατασχέθηκαν κοκαΐνη, κάνναβη, χρήματα και κινητά, ενώ οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Κατηγορίες σε τρία άτομα για σεξουαλικά εγκλήματα

Η ΕΛ.ΑΣ. εξιχνίασε υποθέσεις βιασμού, προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας και πορνογραφίας ανηλίκων στην Καλαμαριά. Κατηγορούνται δύο Έλληνες, 20 και 42 ετών, και ένας 41χρονος αλλοδαπός, με αφορμή περιστατικά σε βάρος ανήλικου.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Η Ελλάδα ανήκει στις πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε πως η Ελλάδα παραμένει μια από τις ασφαλέστερες χώρες της Ευρώπης, χάρη στη διαχείριση συνόρων, τα αμυντικά έργα και τη συνεργασία με την Τουρκία για τη μετανάστευση, παρά τις διεθνείς προκλήσεις.
Σημαία Νιγηρίας κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Ένοπλη επίθεση σε σχολείο στη Νιγηρία με άγνωστο αριθμό απαχθέντων

Ένοπλοι εισέβαλαν σε σχολείο στη Λάσα, βορειοανατολική Νιγηρία, και απήγαγαν μαθητές που έδιναν εξετάσεις, σύμφωνα με την αστυνομία. Η περιοχή πλήττεται από ισλαμιστικές ομάδες και συμμορίες που ζητούν λύτρα για ομήρους.