ΓΔ: 1455.48 0.03% Τζίρος: 100.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ypourgeio-ergasias
Φωτο: ΑΠΕ

Μπαίνει διαχειριστής στο Ταμείο της Αγροτικής, στον εισαγγελέα ο φάκελος

Οι εποπτικές αρχές, προχώρησαν σε εκτεταμένους ελέγχους και διαπίστωσαν σειρά ελλείψεων και παρεκκλίσεων στον τρόπο λειτουργίας του, οι οποίες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά του.

Ως φορέας υποχρεωτικής ασφάλισης που χορηγεί εφάπαξ συνταξιοδοτικές παροχές, το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Προνοίας Εργαζομένων Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΠΕ-ΑΤΕ), υπάγεται στην άμεση εποπτεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

Οι αρχές αυτές, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, επιφορτίζονται από το νόμο με την αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων και της βιωσιμότητας του Ταμείου, τον έλεγχο συνετής διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας που του έχει παραχωρηθεί και την εν γένει τήρηση της νόμιμης λειτουργίας του προς όφελος των ασφαλισμένων.

Εν προκειμένω, κατά την άσκηση των εποπτικών τους αρμοδιοτήτων, αμφότερες οι εποπτικές αρχές, προχώρησαν σε εκτεταμένους ελέγχους και διαπίστωσαν σειρά ελλείψεων και παρεκκλίσεων στον τρόπο λειτουργίας του, οι οποίες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά του.

Στο πλαίσιο αυτό και για την αποκατάσταση της νομιμότητας και της εύρυθμης λειτουργίας του Ταμείου, οι εποπτικές αρχές εκκίνησαν – όπως έχουν την υποχρέωση από το νόμο – τη διοικητική διαδικασία της Υπουργικής Απόφασης Φ.51010/1821/16/24.02.2004 «Επιβολή Διοικητικών Κυρώσεων» (Β' 370/2004), διαβιβάζοντας ταυτόχρονα τον φάκελο στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Παράλληλα, με τα νέα εργαλεία που παρέχει στις εποπτικές αρχές ο ν. 5078/2023, αποφασίστηκε ο ορισμός ανεξάρτητου διαχειριστή με σκοπό την άμεση και αποτελεσματικότερη διαφύλαξη των συμφερόντων των ασφαλισμένων και του Δημοσίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τσακλόγλου: Το ποσό των επιδομάτων μητρότητας ξεπερνά τις 10.000 ευρώ

Για το μέτρο της εξαήμερης εργασίας, τόνισε ότι, «κατηγορητικά δεν τίθεται θέμα επέκτασης ή γενίκευσης του μέτρου της εξαήμερης εργασίας. Αφορά ορισμένες επιχειρήσεις, κυρίως συνεχούς ροής».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόσκληση για την ένταξη 700 ιατρών στο Μητρώο του Ε.Σ.Ι. του ΚΕ.Π.Α

«Η απόφασή μας αυτή, που έρχεται λίγους μήνες μετά την αύξηση κατά 50% των αμοιβών των ιατρών των ΚΕΠΑ, αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου μας για την αναβάθμιση και την εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας» ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου.
pronoia-ergasia-mixailidou-ypourgeio ergasias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτα μέτρα για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα

Ήδη, από χθες, απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν έως την 6η Μαρτίου, ενώ, όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου, θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δ. Μιχαηλίδου: Επενδύουμε στις δεξιότητες των συμπολιτών μας

Αυτό περιλαμβάνει, ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δύο σημεία: την ενίσχυση ενός κλίματος που ενθαρρύνει την ανάληψη ρίσκου, την υποστήριξη των startups και τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ευκαιρίες για όλους.