ΓΔ: 2467.5 0.74% Τζίρος: 239.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Περιπολικό ΕΛΑΣ κοντά

Αρχηγός ΕΛΑΣ: Έχουμε ευθύνη να καταπολεμήσουμε την «πανδημία» της βίας

«Μια Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να μας θυμίζει όχι μόνο την ανάγκη για πρόληψη, αλλά και την αδήριτη ανάγκη για ανάληψη δράσεων» ανέφερε ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος.

«Αυτή η ημέρα αποτελεί συνάμα και μια υπενθύμιση ότι, η βία κατά των γυναικών δεν είναι κάτι που πρέπει να μένει κρυφό, ούτε να αντιμετωπίζεται με σιωπή ή ανοχή. Η βία δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι, αποδεκτή σε καμία μορφή της» αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος στο μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Παράλληλα ο κ. Μάλλιος υπογραμμίζει ότι στόχος της ΕΛΑΣ δεν μόνο η σύλληψη και η τιμωρία των δραστών, αλλά «και η διασφάλιση της προστασίας των θυμάτων, η ενίσχυση της πρόληψης και η δραστική στήριξη των γυναικών που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου.»

Αναλυτικά το μήνυμα του Αρχηγού της ΕΛΑΣ:

«Η 25η Νοεμβρίου είναι μια ημέρα που έχει καθιερωθεί διεθνώς για να ενισχύσει τη συνείδηση και την ευαισθητοποίηση γύρω από ένα από τα πιο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα του καιρού μας, τη βία κατά των γυναικών

Μια Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, για να μας θυμίζει όχι μόνο την ανάγκη για πρόληψη, αλλά και την αδήριτη ανάγκη για ανάληψη δράσεων και την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης προς τις γυναίκες, που πλήττονται από βία κάθε μορφής - σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική. Βία που δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλές κοινωνίες, ανεξαρτήτως πολιτισμικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών.

Αυτή η ημέρα αποτελεί συνάμα και μια υπενθύμιση ότι, η βία κατά των γυναικών δεν είναι κάτι που πρέπει να μένει κρυφό, ούτε να αντιμετωπίζεται με σιωπή ή ανοχή. Η βία δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι, αποδεκτή σε καμία μορφή της.

Αλλά οι λέξεις δεν αρκούν. Η δράση είναι αυτή που φέρνει την αλλαγή. Όλοι και όλες πρέπει να ενταχθούμε στον αγώνα για την καταπολέμηση της βίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απορρίψουμε και να καταρρίψουμε τα στερεότυπα που ενισχύουν τη βία, να προωθήσουμε την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών εν γένει και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, στο οποίο όλες οι γυναίκες θα νιώθουν ασφαλείς να μιλήσουν, να καταγγείλουν και να αναζητήσουν βοήθεια.

Ως αστυνομικοί, έχουμε τη δυνατότητα και την ευθύνη να καταπολεμήσουμε αυτήν την "πανδημία". Στόχος μας δεν είναι μόνο η σύλληψη και η τιμωρία των δραστών, αλλά και η διασφάλιση της προστασίας των θυμάτων, η ενίσχυση της πρόληψης και η δραστική στήριξη των γυναικών που βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου.

Εδραιώνοντας ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστοσύνης, όπου κάθε γυναίκα μπορεί να απευθυνθεί και να βρει την υποστήριξη που χρειάζεται, η προστασία των γυναικών είναι απόλυτη προτεραιότητα για εμάς. Με την ίδρυση εξειδικευμένων Υπηρεσιών, την εκπαίδευση και την συνεχή επιμόρφωση των αστυνομικών μας, διασφαλίζουμε ότι οι γυναίκες που βιώνουν βία θα έχουν άμεση και αποτελεσματική βοήθεια.

Αναντίρρητα αρωγός στις προσπάθειές μας πρέπει να είναι και η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας. Σχολεία, Δήμοι, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Οργανώσεις, όλοι μαζί πρέπει να συνεργαστούμε για την πρόληψη της βίας και την καταπολέμηση των αιτίων της. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τις νέες γενιές στις αξίες του σεβασμού και της ισότητας, να ανατρέψουμε τις προκαταλήψεις που υποστηρίζουν τη βία και να ενισχύσουμε τη θέση της γυναίκας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Η Ελληνική Αστυνομία, πάντα κοντά στους πολίτες, έχει αναλάβει τη δέσμευση να παρέχει ένα δίκτυο υποστήριξης, να ενισχύει τις υπηρεσίες παροχής βοήθειας και να εντοπίζει έγκαιρα τα σημάδια κακοποίησης. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε, για να προστατεύσουμε, για να εξασφαλίσουμε ότι, κάθε γυναίκα θα έχει τη δύναμη να ξεφύγει από την κακοποίηση και να ξανακερδίσει την ελευθερία και την αξιοπρέπειά της.

Καλώ όλους μας να θυμόμαστε ότι η βία κατά των γυναικών είναι πρόβλημα όλων μας. Είναι ευθεία προσβολή του πολιτισμού μας και σημάδι ντροπής για την κοινωνία μας. Ευθύνη μας είναι να καταπολεμήσουμε την αδικία και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου η βία κατά των γυναικών θα είναι απλώς ένα σκοτεινό παρελθόν και η ισότητα θα είναι πλέον πραγματικότητα. Είμαστε συμμέτοχοι στον κοινό αγώνα, να σπάσουμε τη σιωπή.»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλός κατηγορείται για φόνο 17χρονης σε βαλίτσα στην Ταϊλάνδη

Στη Μπανγκόκ συνελήφθη 45χρονος Αυστραλός, ο Σάιμορ Πίτερ Κάρμαν, κατηγορούμενος για φόνο εκ προμελέτης, όταν βρέθηκε το πτώμα 17χρονης σε βαλίτσα. Εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο πριν φύγει για Αυστραλία.
Χειροπέδες σε άνδρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 76χρονου για εμπρησμό από αμέλεια στο Αμόνι Κορινθίας

Συνελήφθη 76χρονος στο Αμόνι Σοφικού Κορινθίας για πυρκαγιά από αμέλεια, όταν προκάλεσε φωτιά λόγω παράνομης ηλεκτρολογικής επέκτασης στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού του. Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα μετά από προανάκριση.
Ελληνική αστυνομία περιπολικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στα Χανιά για ναρκωτικά και οπλοκατοχή

Στα Χανιά συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, 30 και 31 ετών, για κατοχή ναρκωτικών και οπλισμού. Στην κατοχή τους βρέθηκαν κοκαΐνη, κάνναβη, χρήματα, μαχαίρι και ζυγαριά, ενώ κατασχέθηκε και το αυτοκίνητό τους.
Ηλεκτρονική απάτη προειδοποίηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πτολεμαΐδα: Λύθηκε υπόθεση διαδικτυακού εκβιασμού και απάτης κατά 41χρονου

Εξιχνιάστηκε υπόθεση εκβίασης και απάτης εις βάρος 41χρονου, που πλήρωσε συνολικά 4.770 ευρώ σε γυναίκα μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, μετά από απειλές για δημοσιοποίηση προσωπικών συνομιλιών τους.
Κτίριο ΓΑΔΑ Αστυνομία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη ΓΑΔΑ απόψε ο Γιωτόπουλος, την Τρίτη στον εισαγγελέα Πειραιά

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος θα διανυκτερεύσει απόψε στη ΓΑΔΑ, μετά τη μεταφορά του από τις φυλακές Κορυδαλλού, λόγω της απόφασης του Αρείου Πάγου που ακύρωσε την αποφυλάκισή του. Αύριο θα οδηγηθεί ξανά στις φυλακές.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαντορίνη: Σύλληψη μητέρας για παραμέληση, τα παιδιά της έκλεψαν κοσμήματα

Στη Σαντορίνη συνελήφθησαν δύο ανήλικες αλλοδαπές για κλοπή κοσμημάτων από επιχείρηση καθώς και η μητέρα τους για παραμέληση εποπτείας. Οι αρχές προχώρησαν στις νόμιμες διαδικασίες και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.