Φώτο: Shutterstock

Πελάτες σε κατάσταση πανικού στα φαρμακεία - Τι δείχνει νέα έρευνα

Το 55% των φαρμακοποιών δήλωσαν ότι ήρθαν σε επαφή με πελάτες σε κατάσταση πανικού, όπως προκύπτει από στοιχεία πανελλαδικής έρευνας. Ανάρπαστες μάσκες, αντισηπτικά, οινόπνευμα και αντιφλεγμονώδη/παυσίπονα.

Αντιμέτωποι με πελάτες που ήταν σε κατάσταση πανικού βρέθηκαν οι φαρμακοποιοί τις ημέρες που πέρασαν, ενώ μετά τα κρούσματα του Covid-19 στη χώρα μας, εξαντλήθηκαν στα φαρμακεία οι ιατρικές μάσκες, τα αντισηπτικά, το οινόπνευμα και παράλληλα αυξήθηκαν οι τιμές στα προϊόντα αυτά και κυρίως στις μάσκες.

Συγκεκριμένα, το 55% των φαρμακοποιών δήλωσαν ότι ήρθαν σε επαφή με πελάτες σε κατάσταση πανικού, όπως προκύπτει από στοιχεία πανελλαδικής έρευνας που διενεργήθηκε τηλεφωνικά στο πλαίσιο των ερευνών «COVID CONTROL» από την εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview» σε δείγμα 300 φαρμακείων κατά στο χρονικό διάστημα από 17 έως19 Μαρτίου 2020.

Σκοπός της έρευνας ήταν η καταγραφή των απόψεων των φαρμακοποιών για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον κλάδο. Στην ερώτηση για το ποια προϊόντα εξαντλήθηκαν μετά τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα, οι φαρμακοποιοί απάντησαν: «οι ιατρικές μάσκες» σε ποσοστό 99%, «τα αντισηπτικά» 98%, «τα μαντηλάκια» και το «οινόπνευμα» 81%, «τα αντιφλεγμονώδη/παυσίπονα» 27% και τα αντιικά 14%.

Οι μάσκες και τα αντισηπτικά δεν είναι μόνο οι «πρωταθλητές» στην αυξημένη ζήτηση, αλλά και στην άνοδο των τιμών. Το 90% των φαρμακοποιών απάντησαν πως οι ιατρικές μάσκες κατέγραψαν αύξηση στις τιμές, με 68% τα αντισηπτικά υγρά (τζελ), με 27% τα αντισηπτικά μαντηλάκια, με 21% το οινόπνευμα, με 5% τα αντιφλεγμονώδη/παυσίπονα και με 3% τα αντιικά φάρμακα (τα ποσοστά αυτά δεν αποτυπώνουν αύξηση τιμών, αλλά την άποψη των φαρμακοποιών για το ποια προϊόντα ανατιμήθηκαν).

Παράλληλα, οι ερωτώμενοι παρατήρησαν σε ποσοστό 67% πως οι καταναλωτές προμηθεύονταν και άλλα φάρμακα ή σκευάσματα για προληπτικούς λόγους και χωρίς να τους είναι απαραίτητα.

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν σε ποσοστό 45% ότι το φαρμακείο της γειτονιάς θα ανταποκριθεί στη ζήτηση του αγοραστικού κοινού, σε ποσοστό 26% ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί και το 29% δήλωσε πως δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Την ίδια στιγμή, το 67% των φαρμακοποιών δεν έχει προβεί στην δημιουργία δικών του σκευασμάτων για το κοινό εξαιτίας ελλείψεων, το 28% έχει πράξει κάτι ανάλογο και 5% επέλεξε την απάντηση «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Οι φαρμακοποιοί δήλωσαν ακόμα σε ποσοστό 86% ότι πελάτες τους δεν έχουν ζητήσει να προμηθευτούν το τεστ διάγνωσης κορονοϊού και μόλις το 14% απαντά καταφατικά στο ερώτημα αυτό.

Όσον αφορά στα μέτρα προσέλευσης στα φαρμακεία, το 53% των φαρμακοποιών τα έκρινε επαρκή και το 47% επισήμανε πως χρειάζονται και άλλα.

   Στην ερώτηση: «Σας έχουν προτείνει πελάτες να σας δώσουν παραπάνω χρήματα προκειμένου να τους εξασφαλίσετε μάσκες ή αντισηπτικά;», το 90% απάντησε «όχι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέχρι τρία αντισηπτικά ανά πελάτη - Μεγάλα πρόστιμα κατά της αισχροκέρδειας

Τέλος στην οποιαδήποτε προσπάθεια αισχροκέρδειας σε αντισηπτικά, μάσκες και άλλα είδη που έχουν ζήτηση αυτό τον καιρό. Μέχρι τρία τεμάχια αντισηπτικών θα μπορεί να αγοράζει κάθε πελάτης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξειδικευμένες οδηγίες ζητούν από τον ΕΟΔΥ οι φαρμακοποιοί για τον κοροναϊό

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), μετά τα προβλήματα που προέκυψαν και είναι εντονότερα στους Νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου ζητάει εξειδικευμένες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινέζοι αγοράζουν μαζικά μάσκες από Ελλάδα και τις στέλνουν στην Κίνα

Λόγω της μεγάλης υπερκατανάλωσης τα φαρμακεία της Αθήνας ξέμειναν από ταμιφλού τα οποία θα χορηγούνται πλέον μόνο με ιατρική συνταγή, ενώ τεράστια είναι η έλλειψη σε μάσκες με Κινέζους να τις αγοράζουν μαζικά.