ΓΔ: 2005.2 -1.00% Τζίρος: 195.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μονή Αγίας Αικατερίνης
Η Μονή Αγίας Αικατερίνης κάτω από το όρος Σινά στην Αίγυπτο σε ηλιόλουστο τοπίο.

Ο αρχιμανδρίτης Συμεών Παπαδόπουλος νέος ηγούμενος στη Μονή Σινά

Αναμένεται η επικύρωση της απόφασης από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η χειροτονία του ως αρχιεπισκόπου Σινά.

Ο αρχιμανδρίτης Συμεών Παπαδόπουλος αναδείχθηκε ως ο νέος ηγούμενος της Σιναϊτικής Αδελφότητας, ύστερα από εσωτερικές διαδικασίες εκλογής που πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα σύμπνοιας. Η εκλογή του έτυχε ευρείας αποδοχής, καθώς από τους 20 ψηφίσαντες, οι 19 τάχθηκαν υπέρ του, ενώ ο ίδιος, τιμώντας το αρχαίο εκκλησιαστικό έθος, ψήφισε λευκό.

Η αποφασιστική αυτή εξέλιξη στη διοίκηση της ιστορικής Αδελφότητας σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για τον ιερό τόπο του Σινά. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης αναμένεται πλέον να κοινοποιηθεί επίσημα προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη χειροτονία του νέου ηγουμένου και αρχιεπισκόπου Σινά.

Αλλαγή σκυτάλης μετά από μισό αιώνα

Η εκλογική διαδικασία αυτή ήταν η πρώτη μετά από μισό σχεδόν αιώνα. Ειδικότερα, η προηγούμενη φορά που πραγματοποιήθηκε εκλογή νέου ηγούμενου και αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ ήταν το 1973, όταν είχε εκλεγεί ο αρχιεπίσκοπος Δαμιανός. Μετά από 52 χρόνια συνεχούς προσφοράς στη θέση του ηγουμένου, ο μακαριώτατος Δαμιανός αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του την Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2025, δρομολογώντας έτσι τη διαδικασία διαδοχής.

Η επιλογή του Συμεών Παπαδόπουλου αποτελεί ένα γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για τον ορθόδοξο μοναχισμό και για τη διατήρηση της πνευματικής παράδοσης του Σινά.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάπας Λέων ΙΔ'
ΔΙΕΘΝΗ

Το μήνυμα ενότητας του πάπα Λέοντα και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφθούν τη Νίκαια για την επέτειο της Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου, με κοινό μήνυμα ενότητας όλων των χριστιανών και συνάντηση με τον Ερντογάν.
Πάπας Λέων ΙΔ'
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη κοινή προσευχή Βρετανού μονάρχη και πάπα μετά από 5 αιώνες

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ έγινε ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που προσευχήθηκε δημόσια με έναν πάπα μετά το Αγγλικανικό Σχίσμα, σε οικουμενική λειτουργία στην Καπέλα Σιξτίνα, σηματοδοτώντας νέο άνοιγμα μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Εκκλησία, θρησκευτική σκηνή
ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση Αρχιεπισκόπου Αμερικής για προσευχή και αλληλεγγύη στη Γάζα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον Θεό για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ζήτησε ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας, καλώντας τους οργανισμούς να συντονίσουν δράσεις στήριξης των πληγέντων.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τασούλα με Πατριάρχη Ιεροσολύμων και Αρχιεπίσκοπο Σινά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον νέο Αρχιεπίσκοπο Σινά για τη χειροτονία του και επανέλαβε τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας προς τη Μονή Αγίας Αικατερίνης και τα δικαιώματά της.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στη Νέα Υόρκη

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Συζητήθηκαν θέματα ελληνοαμερικανικής συνεργασίας.