ΓΔ: 2642.23 -0.33% Τζίρος: 415.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σφύρα δικαστηρίου

Συνέδριο Δικαστών και Εισαγγελέων στη Θεσ/νίκη για την Πολιτική Δικονομία

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων διοργανώνει στις 15–16 Νοεμβρίου συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για τις πρόσφατες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με τη συμμετοχή κορυφαίων δικαστικών.

Η Συνέδριο Δικαστών και Εισαγγελέων στη Θεσ/νίκη για την Πολιτική Δικονομία προγραμματίζει για τις 15 και 16 Νοεμβρίου 2025 στη Θεσσαλονίκη διήμερο συνέδριο με θέμα «Οι πρόσφατες αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας». Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace (Μοναστηρίου 305).

Το συνέδριο θα ξεκινήσει το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, στις 17:00, με χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της Ε.Δ.Ε., Χριστόφορο Σεβαστίδη, την πρόεδρο Εφετών Σοφία Μαντζακίδου και τον εφέτη Πέτρο Αλικάκο. Την προεδρία της πρώτης ημέρας αναλαμβάνει ο αρεοπαγίτης Γεώργιος Σχοινοχωρίτης.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν οι σημαντικότερες τροποποιήσεις του ν. 5221/2025 στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις για τις νέες διατάξεις περί επιδόσεων, τις αλλαγές στην τακτική διαδικασία, τις μικροδιαφορές, καθώς και τα ένδικα μέσα.

Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, οι εργασίες συνεχίζονται υπό την προεδρία της αρεοπαγίτη Μαρίας Αρχοντάκη Τραυλού - Τζανετάτου. Οι εισηγήσεις θα επικεντρωθούν σε επιμέρους ζητήματα, όπως το νέο άρθρο 237 ΚΠολΔ, τις τροποποιήσεις στην έφεση, τις ειδικές διαδικασίες, τα ασφαλιστικά μέτρα, την εκούσια δικαιοδοσία και τις αλλαγές στο γενικό μέρος της αναγκαστικής εκτέλεσης.

Το συνέδριο αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη νομική κοινότητα, παρέχοντας αναλυτική ενημέρωση και ερμηνεία των πρόσφατων νομοθετικών εξελίξεων στον τομέα της πολιτικής δικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Κελί φυλακής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιωάννινα: Στη φυλακή ο ομολογήσας το φόνο της 25χρονης στην Ηγουμενίτσα

Ο 27χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της 25χρονης βιολόγου στην Ηγουμενίτσα με 15 μαχαιριές μεταφέρεται στις φυλακές Δομοκού, έπειτα από ομόφωνη απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή. Η απολογία του διήρκεσε μιάμιση ώρα.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Προφυλάκιση για δύο με οπλισμό που συνδέεται με τουρκικές συμμορίες

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αποφάσισε την προσωρινή κράτηση των δύο κατηγορούμενων για τον βαρύ οπλισμό, αντικαθιστώντας τους περιοριστικούς όρους. Αναμένεται η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ώστε να οδηγηθούν στη φυλακή.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Εκτός εκλογών τα δύο μεγαλύτερα αραβικά κόμματα

Οι εκλογικές αρχές του Ισραήλ αποφάσισαν να αποκλείσουν τα κύρια αραβικά κόμματα από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, με την τελική απόφαση να ανήκει στη δικαιοσύνη. Κρίσιμη η παρουσία τους στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 15 χρόνια κάθειρξη στον Χάρβεϊ Γουάινστιν για σεξουαλική επίθεση

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση στη Νέα Υόρκη για σεξουαλική επίθεση το 2006 σε πρώην βοηθό παραγωγής. Είχε ήδη καταδικαστεί το 2020, αλλά η ετυμηγορία ακυρώθηκε και ξαναδικάστηκε το 2025.