ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ορθόδοξος ιερέας εκκλησία
Φώτο: Shutterstock

Ξεκίνησε η 35η Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη για αιρέσεις και παραθρησκεία

Στο Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Φώτιος» ξεκίνησε η 35η Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη με θέμα «Νεοπαγανισμός: Όψεις και πρακτικαί», υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και προεδρία του Μητροπολίτη Σεραφείμ.

Ξεκίνησαν την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο «Ο Άγιος Φώτιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, οι εργασίες της 35ης Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, με θέμα «Νεοπαγανισμός: Όψεις και πρακτικαί». Η συνδιάσκεψη τελεί υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και πραγματοποιείται υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων.

Συμμετέχουν εντεταλμένοι από οκτώ Ορθόδοξες Εκκλησίες και εξήντα επτά Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου. Στην έναρξη της συνδιάσκεψης τελέστηκε Αγιασμός από τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιο, ενώ διαβάστηκαν και τα μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στο μήνυμά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέδειξε το φαινόμενο του νεοπαγανισμού ως μέρος ενός ευρύτερου ιδεολογικού ρεύματος που επιχειρεί την αποδόμηση της χριστιανικής παράδοσης, ιδιαίτερα στον ελληνικό χώρο. Επεσήμανε ότι οι ομάδες αυτές αξιοποιούν εκδόσεις, διαδικτυακές παρεμβάσεις και δημόσιες τοποθετήσεις για να προβάλουν μια εναλλακτική, «αρχαιόφρονα» κοσμοαντίληψη, ενώ γίνεται συστηματική χρήση επιθετικής ορολογίας έναντι της Εκκλησίας και των θεσμών της.

Παρόντες στην εναρκτήρια συνεδρία ήταν Μητροπολίτες και εκπρόσωποι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Πατριαρχείο Σερβίας, το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, καθώς και από τις Μητροπόλεις Ναυπάκτου, Πειραιώς, Χίου, Καστοριάς και Κίτρους. Επίσης, παρέστησαν και ανέγνωσαν μηνύματα εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών Κύπρου, Πολωνίας και Αλβανίας.

Πρώτος εισηγητής της συνδιάσκεψης ήταν ο καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ, Απόστολος Κραλίδης, ο οποίος παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, προσεγγίζοντας το θέμα υπό θεολογική προοπτική, με στόχο μια ισορροπημένη ανάλυση των σύγχρονων μορφών αναβίωσης του ελληνικού παγανισμού.

Οι εργασίες της συνδιάσκεψης συνεχίζονται σήμερα, Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2025.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητρόπολη Ευαγγελισμού Παναγίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΠτΔ παρέστη στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας θα παραστεί την Κυριακή στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών για τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας και θα παραθέσει γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν μελών της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εκκλησία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη Μητρόπολη Αθηνών για τους Χαιρετισμούς

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχήθηκε από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών ένα αληθινό, χαρούμενο και ειρηνικό Πάσχα, καλώντας όλους σε πνευματικό αγώνα σύμφωνα με τις δυνάμεις τους, μετά την Α' Στάση των Χαιρετισμών.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντίγραφο καμπαναριού Αγ. Γεωργίου Καππαδοκίας στη Νεάπολη-Συκιές

Πιστό αντίγραφο του καμπαναριού του Αγ. Γεωργίου Νεβ-Σεχίρ θα τοποθετηθεί στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, στην Πλατεία Ειρήνης, ως σύνδεσμος με την Καππαδοκία. Επιστημονική ομάδα θα μελετήσει το αυθεντικό στη Νεβ-Σεχίρ.
Εκκλησιαστική εικόνα τέχνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιερώνυμος: Διδάγματα από τη ζωή της Αγίας Φιλοθέης

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κάλεσε τους πιστούς να παραδειγματιστούν από τη ζωή της Αγίας Φιλοθέης, μετά τη λιτάνευση των ιερών λειψάνων και εικόνας της Αγίας, που πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών με πλήθος συμμετεχόντων.