ΓΔ: 2569.82 1.56% Τζίρος: 262.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
λιμάνι Ηρακλείου Κρήτης
Φώτο: Shutterstock

Ηράκλειο: Κράτησε το έθιμο της «βαρέλας» παρά τον άστατο καιρό

Τηρήθηκε στο κέντρο του Ηρακλείου το έθιμο της «βαρέλας» με τον τροχονόμο να ρυθμίζει την κίνηση. Παρόντες δήμαρχος, φορείς και πλήθος κόσμου, με κάλαντα από τη Φιλαρμονική.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τηρήθηκε και φέτος, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το παραδοσιακό έθιμο της «βαρέλας» στο κέντρο του Ηρακλείου. 

Όπως κάθε χρόνο, ο τροχονόμος βρέθηκε στη χαρακτηριστική βαρέλα, ρυθμίζοντας την κυκλοφορία με σφυρίχτρα και χειρονομίες, ενώ δεχόταν ευχές, χειροκροτήματα και παραδοσιακά δώρα από τοπικούς φορείς και καταστηματάρχες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, στον λεγόμενο «σταυρό» που σχηματίζεται από τις οδούς Δικαιοσύνης, Ίδης και 1821. 

Το έθιμο έχει βαθιές ρίζες στην τοπική κοινωνία και προσελκύει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον των κατοίκων και επισκεπτών.

Σε δηλώσεις του, ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου, Στέλιος Καρακούδης, ανέφερε πως "ευχόμαστε και το 2026 να είναι μια χρονιά όπως το 2025 και ακόμη καλύτερη". 

Τόνισε επίσης ότι η χρονιά που πέρασε σημείωσε τον χαμηλότερο αριθμό νεκρών σε τροχαία δυστυχήματα, με τα περιστατικά να διατηρούνται στα επίπεδα των ετών της πανδημίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου. 

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία μεγαλύτερης ηλικίας πολιτών, οι οποίοι θυμήθηκαν το έθιμο από τα παιδικά τους χρόνια, όταν ακόμα δεν είχε καθιερωθεί ως παράδοση.

Η τήρηση του εθίμου πλαισιώθηκε μουσικά από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ηρακλείου, η οποία ερμήνευσε πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στους δρόμους της πόλης. 

Προηγήθηκε η επίσκεψη της ορχήστρας για ευχές στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό και τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Χούπης αρχηγός ΓΕΕΘΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτριος Χούπης, παρέστη σήμερα σε εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ στο δίκτυο Χ.
Κτίριο Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον ΠτΔ ο εορτασμός της 26ης Οκτωβρίου στο ΑΠΘ

Στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, εορτάστηκαν ο πολιούχος Άγιος Δημήτριος, η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και το έπος του '40. Ο πρύτανης τόνισε τη σημασία της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Ζαχαράκη: Τιμούμε το παρελθόν μαθαίνοντας από αυτό, όχι μόνο θυμούμενοι

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη τόνισε πως η 28η Οκτωβρίου είναι ζωντανή μνήμη αντίστασης στον φασισμό. Υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης της δημοκρατίας, λέγοντας "όχι" σε βία, ρατσισμό και διχασμό.
κατασκευή κτιρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε εξέλιξη η προετοιμασία για το Διαχρονικό Μουσείο Ξάνθης από το ΥΠΠΟ

Το Διαχρονικό Μουσείο Ξάνθης θα στεγαστεί στην ιστορική Καπναποθήκη «Μπασιούδη», μετά τη θετική γνωμοδότηση για τις απαραίτητες μελέτες αποκατάστασης, αναδεικνύοντας τη βιομηχανική κληρονομιά και την πολυεπίπεδη ιστορία της πόλης.
Πάυλος Μαρινάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Στόχος μας το ΟΑΚΑ να γίνει ανοιχτό πάρκο για όλους

Ο Παύλος Μαρινάκης ενημερώθηκε από τη διοίκηση του ΟΑΚΑ για τα σχέδια μετατροπής του σε σύγχρονο Ολυμπιακό αστικό πάρκο κατά την επίσκεψή του στο συγκρότημα, τονίζοντας τη σταθερή στήριξή του στους πολίτες της περιοχής.
Αλέξης Τσίπρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Προτρέπει τους πολίτες να παρακολουθήσουν το «Νονό»

Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε ότι κάθε Σάββατο θα προτείνει μια ταινία σχολιάζοντας την επικαιρότητα. Για αυτή την εβδομάδα επέλεξε τον «Νονό» του Φράνσις Φορντ Κόπολα.