ΓΔ: 2639.95 0.13% Τζίρος: 296.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Καρυάτιδες Μουσείου Ακρόπολης

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για την απώλεια του Θ. Γιάτσιου

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Θρασύβουλου Γιάτσιου, καλλιτεχνικού διευθυντή στο Θέατρον από το 2008 και σημαντικής προσωπικότητας στον χώρο του πολιτισμού και του θεάτρου.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του Θρασύβουλου Γιάτσιου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου, της Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου, εκτελεστικής αντιπροέδρου του Ιδρύματος και προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού, και του Δημήτρη Εφραίμογλου, διευθύνοντος συμβούλου του Ιδρύματος.

Ο Θρασύβουλος Γιάτσιος υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από το 2008, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στον χώρο των τεχνών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αποτέλεσε εξέχουσα προσωπικότητα με πολυετή εμπειρία και σημαντική συμβολή στον ελληνικό πολιτισμό και το θέατρο, συνδυάζοντας δημιουργικότητα και διορατικότητα.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η αγάπη του για τον κινηματογράφο τον οδήγησε στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου εργάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και αργότερα ανέλαβε τη διεύθυνση του Ιδρύματος Κωνσταντίνου και Μάρκου Δοξιάδη, θέση που διατήρησε επί δέκα χρόνια.

Έπειτα, διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, υπογράφοντας πολυάριθμες επιτυχημένες παραγωγές και θεατρικές παραστάσεις που καθόρισαν την πορεία του οργανισμού στον πολιτιστικό χώρο.

Καλλιτεχνική πορεία και παραστάσεις

Η έναρξη του «Θέατρον» το 2008 σηματοδοτήθηκε από την παράσταση «Βιοπαλαιστής στη στέγη», ενώ ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη», η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τρία χρόνια συνεχών παραστάσεων (2014-2017).

Στο πλούσιο έργο του περιλαμβάνονται παραγωγές όπως «100 χρόνια από τη γέννηση του Νίνο Ρότα» (2011), «Νίκη» (2017), «ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ - Η ζωή του όλη» (2018), «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» (2018), «Όλιβερ Τουίστ» (2019), «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» (2019), «Ζορμπάς» (2022) και «Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» (2023).

Ξεχωριστή θέση κατέχει η βραβευμένη από το κοινό του Αθηνοράματος παράσταση «Η ετυμηγορία» (2024), καθώς και η φετινή παραγωγή «Το μεγάλο μας Τσίρκο» (2025), έργο που αποτέλεσε προσωπικό του στοίχημα.

Σημαντική ήταν και η συμβολή του στο παιδικό θέατρο, με παραστάσεις όπως «Οι Άθλιοι» (2024) και «Η Παναγία των Παρισίων» (2025), που ανέδειξαν τη δημιουργικότητά του και την ευαισθησία του απέναντι στο νεανικό κοινό.

* Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παλάτι του Ουέστμινστερ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ντέιβιντ Πέμσελ παραιτείται από πρόεδρος του Βρετανικού Συμβουλίου Μόδας

Ο Ντέιβιντ Πέμσελ αποχωρεί από την προεδρία του Βρετανικού Συμβουλίου Μόδας στις 30 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνοντας δέκα χρόνια θητείας. Θα παραμείνει προσωρινά για να εξασφαλίσει ομαλή μετάβαση στον νέο πρόεδρο.
Ζάππειο Μέγαρο εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανανεωμένο ΔΣ για την Επιτροπή Ολυμπίων & Ζαππείου Κληροδοτήματος

Στη δημοσιότητα δόθηκε το νέο ΔΣ της Επιτροπής Ολυμπίων και Ζαππείου Κληροδοτήματος με πρόεδρο τον Λευτέρη Γιοβανίδη. Συμμετέχουν επίσης μέλη από τον χώρο της οικονομίας, της ιατρικής και της νομικής.
Έκθεση εσωτερικής διακόσμησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε η Γυάλινη Πινακοθήκη στη Νέα Παραλία

Η Γυάλινη Δημοτική Πινακοθήκη εγκαινιάστηκε στη Νέα Παραλία, προσφέροντας έναν διαφανή χώρο τέχνης 78 τ.μ., προσβάσιμο όλο το 24ωρο, όπου τα έργα φαίνονται και από μέσα και από έξω, εντάσσοντας τον πολιτισμό στο αστικό τοπίο.
Κτίριο Alpha Bank
ESG

Alpha Bank: Για πρώτη φορά η Νομισματική Συλλογή της τράπεζας ταξιδεύει στην Κύπρο

Η Alpha Bank, σε συνεργασία με το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο 136 σπάνια νομίσματα, αναδεικνύοντας τη μακραίωνη νομισματική ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού.
Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κεφαλογιάννης: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις φον ντερ Λάιεν στα Σκόπια»

Ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν, επικρίνοντας δηλώσεις της Προέδρου για τον «μακεδονικό πολιτισμό», τονίζοντας ότι αυτές διαστρεβλώνουν ιστορικά και πολιτισμικά τα γεγονότα.